Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

GİTTİ GİDİYOR – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 13 Temmuz 2016 Çarşamba 11:51:59
 

Afyonkarahisar’ın gelişmişliğiyle ilgili yorumlar geçmişten bu yana değişim gösterir. Kimileri “Elimizde ne varsa aldılar” diyerek son 30 yılın siyasi iktidarlarını suçlarlar. Kimileri de, “Afyon bölgenin en gelişen ili” diyerek iktidar icraatlarını savunurlar.
İlk gurubun elinde “Afyon’daki bölge müdürlükleri, devlet yatırımları hep gitti. Çevre iller maçı götürüyor” gerekçesi vardır. İkinci gurup ise, “Şöyle bir çevrenize bakın, tüm komşularımız Afyon’a gıpta ediyor” tezini savunurlar.
Bizim aklımızın erdiği kadarıyla 1980’li yıllardaki ANAP iktidarından günümüze kadar bu tartışmalar sürmektedir. Elbette ki daha öncesi de vardır.
***
Bu tartışmaları, siyasi mücadeleleri bir kenara bırakacak olursak eğer, Afyonkarahisar’ın bizce son dönemdeki en büyük kayıpların başında Askeri Fabrika’daki küçülme ile Şeker Fabrikası’ndaki küçülme gelmektedir.
Türkiye’nin önde gelen şeker fabrikalarından olan Afyon Şeker Fabrikası’nın özelleştirme sürecine girmesiyle birlikte fabrika bünyesindeki çiftlik faaliyetleri sona ermiş, Makine Fabrikası da atıl vaziyete düşmüştür. Oysa Afyon Şeker Fabrikası’nın Makine Fabrikası’nın “fabrika kuran fabrika” olduğu bilinmektedir.
Afyon halkının Cumhuriyet tarihi ile birlikte “langarlar” diye anmaya başladığı, sonrasında gösterdiği gelişme ile hem ilimiz ekonomisine, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne büyük katkı sağlayan Askeri Fabrikamız neredeyse faaliyetini durdurma seviyesine gelmiştir. Personel sayısı son derece azalmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli savunma alanında, kendi silah ve mühimmatını kendisi üretmeye yönelik olarak attığı adımların zirveye ulaştığı bu günlerde Afyonkarahisar’daki Askeri Fabrika’nın faaliyetlerinin daralmaya gitmesi ne kadar anlamsız aslında, değil mi?
Askeri bir birlik olması nedeniyle tam olarak üretim ve faaliyetlerinin kamuoyuna anlatılmadığı Askeri Fabrika’daki küçülmeyi, personel sayısındaki azalmadan yola çıkarak görebilmekteyiz. Askeri Fabrika’nın kapatılmasıyla ilgili konular gündeme geldiğinde, personel sayısındaki afaki azalış dikkatleri çektiğinde gazeteniz Kocatepe bu konuyu gündeme taşımış, ancak müspet çalışmalarda bulunduklarına inandığımız bazı hemşehrilerimizin “Aman, biz bu işi düzeltmeye çalışıyoruz. Askeri Fabrika’nın küçüleceği/kapanacağı basına yansırsa işler karışır” uyarılarına kulak vermiştik. Böylelikle konuyu soğutmuştuk. Ama aradan geçen zaman zarfında Askeri Fabrika’nın giderek küçüldüğünü, personel sayısının giderek azaldığını, bu kapsamda Harb-İş Sendikası Şubesi’nin bile kapatıldığını görünce hata yaptığımızı anladık.
Afyonkarahisar’ın en önemli kazanımlarından birisi olan Askeri Fabrika’nın faaliyetini, kapasitesini artırması için başta siyasi irade olmak üzere tüm Afyonkarahisar halkı seferber olmalıdır.
Milli savunma projelerinin arttığı, askeri alanda ülkenin kendi ihtiyaçlarının kendisi üretmesi gerektiği fikrinin hakim olduğu bu dönemde, Afyonkarahisar’daki Askeri Fabrika’ya da elbette önemli görevler düşecektir.
Askeri görevler olmasa bile, yerli otomobil üretimiyle ilgili alanlarda hem Askeri Fabrikamıza, hem de Şeker Fabrikası’ndaki Makine Fabrikamıza yeni görevler biçilebilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER