Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İYİ VE ERDEMLİ BİR MÜ’MİN OLMAK İÇİN SADECE NAMAZ KILMAK YETMEZ

Muharrem Günay 24 Eylül 2016 Cumartesi 13:12:36
 

Yüce kitabımız Kur’an-ı kerimde iyi, erdemli, mütteki mü’minlerin özelliklerinin anlatıldığı çok sayıda ayet-i kerime vardır. Bunlardan birisinde şöyle buyrulur:
“(Ey ibadet edenler!) İyi ve erdemli olmak (yalnızca) yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. (önceki Hıristiyanlar doğuya, Medine ve civarındakiler ise kuzeybatıya düşen Beyt-i Makids’e yüzlerini dönerek, Müslümanlarda önce Kudüs’teki Beyt-i makdis’e dönerek ibadet ediyorlardı. Burada gerek böyle gerekse namazda selam verirken yüzü doğu ve batıya dönerek selam vermek ve namaz kılmak kastedilmektedir.) Fakat iyi ve erdemli (muttaki) kişi; Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitab’a (Kur’an’a) ve peygamberlere inanıp malı(nı), sevgisine rağmen (Allah rızası için) akrabaya, yetimlere, yoksullara ve yolda/sokakta kalmışlara, dilenenlere ve boyunduruk altında bulunanlara (kurtulmaları için) veren, namazı ikame eden/dosdoğru kılan (ve dosdoğru olan), zekâtı veren, ahitleştiği zaman sözlerini yerine getiren, sıkıntıda, hastalıkta ve savaşın şiddetlendiği anda sabredendir. İşte (imanlarında, yaptığı iyilik ve taatta) doğru olanlar onlardır. Ve takvaya erenler de onlardır.” (Bakara: 177)
Yukarıda meali verilen Bakara suresi 52. Ayette” İyi ve erdemli insan olmak için sadece namaz kılmak yeterli değildir” denildikten sonra İyi ve erdemli bir insanda bulunması gereken özellikler bir bir sıralanmıştır:
“İyi Ve Erdemli (Muttaki) Kişi”
1-Allah’a,
2-Âhiret gününe,
3-Meleklere,
4-Kitab’a (Kur’an’a),
5-Peygamberlere inanan.
6- Malı(nı), sevgisine rağmen (Allah rızası için) akrabaya, yetimlere, yoksullara ve yolda/sokakta kalmışlara, dilenenlere ve boyunduruk altında bulunanlara (kurtulmaları için) veren,
7-Namazı ikame eden/dosdoğru kılan (ve dosdoğru olan), namazı hayatına hâkim kılan,
8-Zekâtı veren,
9- Verdiği sözde duran.
10-Sıkıntıda, hastalıkta ve savaşın şiddetlendiği anda sabredendir.
Peygamber Efendimiz (sav)”Kişinin kıldığı namaz, tuttuğu oruç sizi aldatmasın. Güvenilir olup olmadığına bakın, güvenirliği olmayanın dini olmaz” buyurmuşlardır.
Ayeti kerime ve hadisi şeriflerden öğrendiğimize göre namaz kıldıkları ve oruç tuttukları halde, yalan söyleyen, dedi kodu yapan, malını Allah yolunda harcamayan, haram yiyen, işçisinin hakkını vermeyen, vergi kaçıran, sözünde durmayan ve güvenilir olmayan bir mü’minin yaptığı ibadetlerden yanına ancak açlık, susuzluk ve yorgunluk kalır. Ayrıca böyle kullara Allah (cc) gazap eder.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER