Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kent araştırması, kente dokunarak yapılmalı

Murat Arısoy 20 Kasım 2015 Cuma 02:00:00
  Forbes Türkiye Dergisi’nin Kasım sayısında daha önce CNBC-E Business Dergisi’nin yayınladığı “Yaşanabilir Kentler” başlıklı araştırmaya benzer bir kapak dosyası yer aldı. “Yaşamak ve İş Yapmak İçin En İyi Kentler” araştırmasında, Afyonkarahisar’ın ilk 60’a girdiğini, başka bir deyişle son 30’da olduğunu söyleyebiliriz.
Derginin haberini sadece rakamlara göre okursanız, Afyonkarahisar “Beşeri Sermaye ve Yaşanabilirlik” alanında 54’üncü, “Marka Becerisi ve Yenilikçilik” alanında 50’nci, “Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli” alanında 58’inci, “Erişilebilirlik” alanında ise 56’ncı sırada yer aldı. Afyonkarahisar’ın ortalama puanı 30,34 olarak hesaplandı.
Fakat bu araştırmada, cevabını bulamadığımız birkaç soru var:
-Değerlendirme çizelgesi neye göre hazırlandı?
-Hangi verinin ne kadar puan alacağını hangi ölçütler belirledi?
-Araştırma için 81 vilayet de tek tek ziyaret edildi mi?
-Araştırma, hangi tarihler arasındaki verilere göre yayınlandı?
Bu soruların bazılarının cevapları var. Meselâ Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu ile Deloitte Dergisi’nin hazırladığı 2010 tarihli İller Arası Rekabetçilik Endeksi’nden yararlanılmış. 2010 ile 2015 arasında 5 yıl var. Dolayısıyla asıl dayanağın bu araştırma olması, bilgilerin sağlamlığı bakımından çelişkiye yol açıyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarına görüş sorulmuş. Bir de Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanılmış.
Yani vilayetlere temas edilmemiş, gidilip görülmemiş.
“Afyonkarahisar mükemmel bir şehir” demiyorum. Fakat en azından bu kentin “Erişebilirlik” başlığında nasıl 56’ncı sırada yer aldığını da merak ediyorum.
Keza “Kendi kendine yetebilen şehirler” arasında Afyonkarahisar’ın isminin neden zikredilmediği de bir araştırma konusu. Oysa, Forbes Türkiye Dergisi’nin bağlı bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu’nun gazetesi Sabah, “Afyon, kendi kendine yetebiliyor” diye bir haber yapmış; jeotermal enerjiyi de ön plana çıkarmıştı.
En azından Sabah’a sorsalardı bir.
Elbette “Benim şehrim en iyisidir” cümlesini kurarak güzele, iyiye ulaşmaz vilayetler.
Elbette yol almak, çalışmak, gayret göstermek gerekir.
Ancak bir taraftan yapılan çalışmaları da yadsımamak lâzım.
Bir şehre “Sen yaşanamaz bir kentsin” demek, o şehrin yöneticisini teşvik etmez.
Yaygın dergilerin muhabirleri, editörleri, genel yayın yönetmenleri, plazalarından çıkıp “taşra”ya inseler, kentlerin asıl gelişimini de görecekler.

BOYAYAN KAZANSIN

Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediyesi, kent için önemli bir projeye imza atmak üzere kolları sıvadı. Bu proje, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu tarafından da takip ediliyor. Valilik ile Belediye’nin Orman Genel Müdürlüğü’yle işbirliğiyle düzenlediği Taşpınar’da Fidan Dikme etkinliği dolayısıyla Erdal Akar Parkı’na gittik. Park’tan şehre baktığımda aklıma Brezilya ile ilgili okuduğum bir haber geldi: Brezilya’da Rio de Jenerio’nun Vila Cruzeiro semtinde evlerin dış cephesi çeşitli desenlerle boyanmış; boyama işleminden sonra semtte suç oranları da azalmıştı.
Benzer uygulamalar Arjantin ve Güney Kore’de de gerçekleştirilmiş.
Afyon’daki sokak sağlıklaştırılması için 10 milyon liraya yakın bir bütçenin sağlandığı biliniyor. Bu bütçenin 1 milyon 200 bin lirasını, Çavuşbaş ve Taşpınar’daki 1000 haneye bölüştürsek ve hane sakinlerine şöyle desek:
“Size vereceğimiz malzeme ve yönerge doğrultusunda, binanızın dış cephesini siz boyayacaksınız. ‘Evet’ derseniz hane başına 100 lira verilecek. 12 ay boyunca siz boyayacaksınız, boyadıkça kazanacaksınız. Neticede uzaktan bakıldığında mor-beyaz bir kuşak görünecek.”
Sokak sağlıklaştırılması projesine bu öneri eklendikten sonra ortaya çıkan tabloyu da meselâ Forbes Türkiye Dergisi yetkilileri ile paylaşabiliriz. Erdal Akar Parkı’ndan görürler Afyonkarahisar’ı. Fikirleri eminim değişir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER