Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KİMLERİN DUASI KABUL OLUR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 22 Ekim 2018 Pazartesi 13:56:02
 

İçtenlikle-ihlâsla ve şartlarına uyularak yapılan dualar kabul olmakla beraber özellikle aşağıda maddeler halinde sayacağımız kişilerin duaları kabul olur. Bunlar:
1- Adil hükümdar idareci, hane reisi.
2- Mazlum olan kimseler (facir ve kâfir olsalar dahi)
3- Çaresiz kalmış başı sıkışmış olanlar
4- Salih kimseler- Allah dostları
5- Misafirler.
 Misafirliğin dinimizde ve Türk kültüründe ayrı bir yeri vardır. “Tanrı Misafiri” deyimi Türkçe’mizin en eski deyimlerindendir. İnancımıza göre misafir on rızk ile gelir, birini yer dokuzunu bırakır gider. Ahi EVREN’in müridlerinin ve AHILER’in misafirlik anlayışı dillere destandır. Ahilerin, gündüz kazandıklarını gece misafirlere harcamak için birbirleriyle kavga edecek kadar misafirperver oldukları nakledilmektedir. Avrupalı seyyahlar ve elçiler eserlerinde Türklerin misafirliklerini anlata anlata bitiremezler. Dede Korkut hikâyelerinde Korkut Ata “Misafir gelmeyen kara evler yıkılsa gerek” der.
6- İftar vaktinde oruçlunun duası
7- Anne ve babanın duası, Babanın oğlu aleyhindeki bedduası derhal kabul olur. Annenin bedduasını süt karşılar derler. Babalarımızın bedduasını almayalım bilhassa hayır dualarını almaya gayret gösterelim. Bir de çocuklarımıza beddua etmeyelim Allah ıslah etsin,doğru yola ulaştırsın diye duada bulunmak daha uygundur.
8- Henüz tövbe etmemiş veya henüz İslam’a yeni girmiş insanların duası
9- Bir Müslüman kardeşi için gıyabında edilen dualar. Sevgili Peygamberimiz: “Mü’min kardeşin için arkasından ettiğin dua geri çevrilmez.” buyurmuştur. (Binbir Hadis, hadis no: 441 M. ARİF), “Müslüman’ın kendi (din) kardeşinin gıyabında yapacağı duâ kabul olunur. Duâ edenin yanıbaşında görevli bir melek bulunur, o ne kadar kendi kardeşi için hayır duâ ederse, melek âmin! Der ve bunun bir misli de sana olsun, diye ilâve eder.”(Müslim, Ebû Derdâ’dan)
10- İyilik görenlerin duası. Sevgili Peygamberimiz: “İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir.” buyurmaktadır. “Namaz oruç, hac gibi ibadetlerin faydası çoğunlukla insanın kendisi içindir. Asil ibadet insanlığa hizmettir.” Atalarımız: “Yap iyiliği at denize balık bilmezse Halik yani ALLAH bilir.” demişlerdir. Eski Türk Töresi’nin dört temel esasından biriside ” Halka hizmettir.” Hunlar zamanından beri kurulan, Göktürkler, Uygurlar, Karahanlılar, Selçuklular ve Osmanlı başta olmak üzere tarih boyunca kurulan Türk devletleri istisnasız birer “Hızmet Devletı” idiler. Açları doyurmak, çıplakları giydirmek, mazlumun dostu, zalimin düşmanı olmak Türklüğün ezeli şiarıdır.
11- Hocaların, Âlimlerin, üstatların duaları, Âlimlerin, Allah dostlarının dualarını almaya gayret göstermek gerekir.
Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Allah katında şu üç kimsenin duası mutlak kabul olur.
Ana ve babanın evladına ettiği dua, misafirin duası, mazlumun duası.”
Peygamber Efendimiz buyuruyorki: “Mazlumun bedduasından da sakın! Çünkü mazlumun yaptığı dua ile Allah arasında perde yoktur.” (Buhârî, Zekât 1, Meğâzî 60; Müslim, İmân 29 (19); Ebu Dâvud, Zekât 5 (1584); Tirmizî, Zekât 6 (625); Nesâî, Zekât 1, 46; İbn Mâce, Zekât 1 (1783); Ahmed b. Hanbel, 1/233)
Dilimizde de bu konuda “Alma mazlumun âhını (bedduasını) çıkar âheste âheste!” diye çok güzel ve anlamlı bir ata sözü vardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti