Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

KKTC YAPTI, SIRA BİZDE – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 14 Ekim 2016 Cuma 14:03:30
 

Türkiye’nin yerli ve milli otomobilini heyecanla bekliyorum. Belki bu yıl ya da 2017 başlarında yerli ve milli otomobilimiz hakkında olumlu haberler duyabiliriz. Gazeteniz Kocatepe’yi takip edenler bilecektir, Afyonkarahisar’da “Sanat Okulu” olarak bilinen okulumuz, bir yerli otomobil üretti bile.
Okulların otomobile merakları Türkiye ile sınırlı değil. “Yavru Vatan” olarak kabul ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Yakın Doğu Üniversitesi tarafından yerli otomobil üretildi. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel’in soyadından esinlenilerek “Günsel” ismi verilen otomobilde benzin ve mazot yerine elektrik üretiliyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ait bir otomobilin 50 yıllık bir rüya olduğunu söyleyen Doç. Dr. İrfan Günsel, açılışta şöyle demiş:
“Hepimiz otomobil üretmenin ülkeler için ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Dünya çapında bilinen bir marka meydana getirmek ülkemize prestij, ayrıcalık ve güç kazandıracaktır. Biz Yakın Doğu ailesi olarak yatırım ve çalışmalarımızı her zaman ülkemizin prestij ve ayrıcalık kazanması için yaptık. Her zaman ülkemizin daha ileriye gitmesi için yaptık. Hedefimiz kısa süre içerisinde araba fabrikamızı kurarak seri üretime geçmek. Amacımız ülkemizin sadece otomobil teknolojilerini kullanan değil üreten, geliştiren ve ihraç eden ülkeler arasında yer almasını sağlamaktır.”
“Dolu bir batarya şarj ile Günsel 350 kilometre yol yapmaktadır. Bu yolculuğun maliyeti bugünkü elektrik birim fiyatları dikkate alındığında ise 17,4 Türk lirası olacak. Bir başka hesapla 100 km’yi 4.90 TL ile kat edebilecek. Sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla %80 üzerinde tasarruf sağlamıştır. Günsel 75kw elektrik motora sahip yaklaşık olarak 102 beygir gücüne denk geliyor, 100 kilometre hıza 8 saniyede çıkıyor ve Jeneratif fren sistemine sahip. Aleminyum şase ve kompozit gövdeye sahip. Elektrikli motora sahip olduğu için bakım ve kullanımı oldukça kolay. Şebeke elektriğinde 7, standart şarj ünitelerinde 2, kurulacak olan Günsel şarj istasyonlarıyla 30 dakikada şarj edilebilecek. Sessiz yeni nesil zarif, yenilikçi ve verimli bir otomobil. Günsel yoluna devam ederken biz de Yakın Doğu ailesi olarak durmayacağız. Ülkemizin toprağından, köklerimizden gelen güç ve ilhamla yeni ufuklara doğru yol almaya ve bir yandan tarihimizi hep birlikte yazarken diğer yandan geleceğimizi inşa etmeye devam edeceğiz.”
Ne mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne. Yerli otomobili üretecek bir babayiğit çıkmış orada. Bizim işadamlarımız ise bir taraftan “Devlet, her sektörden elini çeksin” görüşünü savunuyor; diğer taraftan devlet yöneticileri “Yerli otomobil üretecek babayiğit arıyoruz” deyince sus pus oluyor.
Türkiye’de yerli ve milli otomobil üretimi çalışmaları, şu an için devlet öncülüğünde ve denetiminde ilerliyor. Bence böylesi daha iyi. Devlet, ağır sanayiden çekilmemeli, aksine ağır sanayi üretimini devlet yapmalı.
Ama anlı şanlı “dev” firmalarımız İtalyanların, Fransızların taşeronu olmakla gururlanıp Ege, Akdeniz gibi isimlerle neden oyalarlar bu milleti?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gerçekleştirdiği hayalin Türkiye Cumhuriyeti’nde hakikate döneceği günlere inanıyorum.
Üreten Türkiye, güçlü Türkiye demektir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti