Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KOCATEPE ÇEYNİKTEYİ – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 31 Mayıs 2017 Çarşamba 12:22:49
 

Son günlerde bir tartışma mevzumuz daha oldu. Tartışma mevzumuz şudur: Futbol müsabakalarının düzenlendiği alanların isimleri “Arena” olarak mı adlandırılsın, yoksa “Stad” mı?
Esasına bakılırsa her 2 kelime de Türkçe değil. Bununla birlikte, “Arena”, vahşi bir çağrışım bırakıyor kulakta.
Deprem uzmanı olarak tanıdığımız Prof. Dr. Ahmet Ercan ise Orta Asya’da kullanılan Türkçe kelimelerden yola çıkarak bir öneriyi gündeme getirmiş. Ahmet Ercan “Beden eğitimi” anlamına gelen “Çeynik”ten türetilen “Çeyniktey” isminin kullanılmasının doğru olacağını söylemiş.
Rahmetli Oktay Sinanoğlu, “Türk demek, Türkçe demektir. Türkçe giderse Türkiye gider” derdi. Sinanoğlu’nun ikaz ettiği noktaya gelmemiz, ülkemizin geleceği için umut verici.
Ancak burada bir hatamız var. Toplum olarak, yaşanan tüm sıkıntıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çözmesini bekliyoruz. Halbuki biz çevremizdeki hataları düzeltmeye çalışsak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yükünü hafifletmiş olacağız. Bu tembelliğimizden, boşvermişliğimizden sıyrılmamız gerek.
Gelelim Afyonkarahisar’a. Afyonkarahisar’da “Arena Stadı” var mı? Çoğu kişi “Var” diyecektir.
“Nerede” dediğim zaman da Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’ndan oteller bölgesine doğru giren yolun devamında inşa ettirilen Spor Kompleksi’ndeki stat gösterilecektir.
Afyonkarahisar’daki bu stadın ismi “Arena” değil. Hiçbir zaman da olmadı.
“Afyon Arena” ismi, sosyal medya üzerinden, daha çok da vatandaşlar arasında geliştirilen bir söylem. “Yeni Stad” yerine “Arena” kelimesini kullanmak, kolay ve gösterişli göründü.
Oysa yeni stadın Türkiye Futbol Federasyonu nezdindeki ismi “Afyonkarahisar Yeni Şehir Stadı.”
Bu bağlamda Afyonkarahisar’da spor kompleksi ve stadın adının ne olması gerektiği tartışılıyor. Benim gönlümden geçen Zafer Spor Kompleksi, Kocatepe Stadı’dır. Farklı görüşlere de saygım var.
Cumhuriyet Halk Partisi, Kocatepe ve Atatürk isimlerinin kullanılmasını talep ediyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nin de aynı yönde istekleri bulunuyordu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, Belediye Meclisi’nin 2016 yılındaki Şubat ayı toplantısında şöyle demişti:
“Stadyum,  Afyon Arena şeklinde isimlendiriliyor.Böyle bir isim ne Bakanlık ne de başka bir kurum tarafından verilmedi kendi kendine böyle bir isim ortaya çıktı. Ben hiçbir yerde arena tabirini kullanmadım. Bana göre stadyuma isim verilecekse “Sait Açba Stadyumu” şeklinde olmalıdır. Çünkü Spor Kompleksi’nin ilimize kazandırılması konusunda yaptığı çabayı kitaplar anlatamaz. Öyle bir çalışma gösterdi ki; bana göre kompleksdeki en büyük tesise onun isminin verilmesi gerekir. Tamamı Atatürk Spor Kompleksi olsun. Ama oradaki en büyük tesise yani stadyuma Sait Açba Stadyumu ismi verilsin. Bu benim şahsi fikrim. Ancak bu konuda ısrarcı değilim. Bakanlık, Valilik ne tür bir tasarrufta bulunursa saygı duyarız.”
Çoban’ın, bu yazı yazılırken Anadolu Ajansı’na düşen demeci ise şöyle:
“Bu konuda CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Kemal Demirkırkan da Kocatepe Stadyumu olarak teklifte bulunmuşlar. Bu konuda onlarla aynı düşüncede olduğumuzu belirtmek isterim.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER