Konkordatoda, alacaklılar kurulunun görevleri Konkordato Komiserinin Niteliklerine ve Alacaklılar Kurulunun Zorunlu Olarak Oluşturulmasına Dair Yönetmelik’in 12. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre kurulun temel görevi konkordato komiserinin çalışmalarını takip etmek ona tavsiyede bulunmaktır. Mahkemeye görüş de sunabilir. Ayrıca komiserin çalışmasını yeterli bulmazsa mahkemeden değiştirilmesini de talep edebilir. Alacaklılar kurulunun zorunlu olarak kurullacağı durum ise Yönetmelik’in 11. Maddesinde belirtilmiştir. Hükme göre “En az üç alacaklı sınıfı bulunması kaydıyla, alacaklı sayısının iki yüz elliyi veya alacak miktarının yüz milyon Türk Lirasını aşması halinde alacaklılar kurulunun oluşturulması zorunludur.”
Konkordato talebi ile amaçlanan iyileşme,kesin mühlet içerisinde gerçekleşirse konkordato komiserinin raporu sunması üzerine mahkeme tarafından kesin mühlet kaldırılarak konkordato talebi resen reddedilir. İflasa tabi borçlu bakımından 2004 sayılı Kanun’un 292. Maddesinde sayılan hallerin gerçekleşmesi halinde konkordato komiserinin yazılı raporu üzerine mahkemece kesin mühlet kaldırılarak konkordato talebinin reddine ve borçlunun iflasına resen karar verilir. Bu haller şunlardır: i) Borçlunun malvarlığının korunması için iflâsın açılmasının gerekmesi ii)Konkordatonun başarıya ulaşamayacağı anlaşılması iii) Borçlunu 297. maddeye aykırı davranması veya komiserin talimatlarına uymaması iv) Borca batık olduğu anlaşılan bir sermaye şirketi veya kooperatif, konkordato talebinden feragat etmesi Borçlu iflasa tabi değilse ii) ve iii) sayılı hallerin gerçekleşmesi durumunda sadece kesin mühlet kararı kaldırılarak konkordato talebi reddedilir.
2004 sayılı Kanun’un 293/1 fıkrasında yer aldığı üzere “Kesin mühlet talebinin kabulü ile mühletin kaldırılması talebinin reddine ilişkin kararlara karşı kanun yoluna başvurulamaz.” Diğer yandan iflasa tabi olmayan borçlu hakkında konkordato talebine ret kararı verilirse borçlu veya konkordatoyu talep eden alacaklı tarafından karar tarihinden itibaren 10 gün içinde istinaf yoluna gidebilir. İstinaf sonucunda verilecek karar kesindir. İstinaf tarafından ilk derece mahkemesinin ret kararının kaldırılması halinde konkordato komiseri atanması işlemi de dahil olmak üzere dosya ilk derece mahkemesine gönderilir. Maddenin son fıkrasında mahkemenin veya bölge adliye mahkemesinin konkordato talebinin reddiyle birlikte borçlunun iflâsına da karar verdiği hâllerde Kanun’un 164. maddenin uygulanacağı belirtilmiştir. Bu halde iflas yoluyla adi takip usulü uygulanacak ve iflas kararına karşı temyiz yoluna gidilebilecektir.
Kesin mühlet içerisinde borçlu aleyhine Kanun’un 206.maddesindeki birinci sırada sayılan imtiyazlı alacaklar hariç Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur, ihtiyatî tedbir ve ihtiyatî haciz kararları uygulanmaz, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez. Rehinli alacaklarda takip işlemleri yapılabilir ancak muhafaza tedbirleri alınamaz ve satış yapılamaz. Taraf olunan sözleşmelerde konkordato yoluna başvurulması halinde, konkordatoya başvurulmasının sözleşmeye aykırılık teşkil edeceğine, haklı fesih sebebi sayılacağına yahut borcu muaccel hâle getireceğine ilişkin hükümler uygulanmaz. Borçlu konkordatonun amacını engelleyen sürekli borç ilişkileri mahkeme onayı ile feshedebilir. Diğer yandan borçlu, konkordato komiserinin gözetiminde işlerine devam eder. Bununla beraber komiserin işleri yapmasına karar verilebilir. Borçlu, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemez, kefil olamaz, taşınmaz ve işletmenin devamlı tesisatını kısmen dahi olsa devredemez, takyit edemez ve ivazsız tasarruflarda bulunamaz. Aksi hâlde yapılan işlemler hükümsüzdür. Mahkeme bu işlemler hakkında karar vermeden önce komiserin ve alacaklılar kurulunun görüşünü almak zorundadır.
ASAYİŞ
31 Mart 2023GÜNDEM
31 Mart 2023GÜNDEM
31 Mart 2023ASAYİŞ
31 Mart 2023ASAYİŞ
31 Mart 2023UNCATEGORİZED
31 Mart 2023UNCATEGORİZED
31 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.