Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KONUŞAN KUR’AN HZ. MUHAMMED – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 6 Kasım 2013 Çarşamba 02:00:00
  “Yâ eyyühennâsü gad câeküm bürhânen min rabbiküm ve enzelnâ ileyküm nûran mübînâ(n) (Nisa suresi 174); feemmellezîne âmenû billâhi va’teSımû bihî feseyüdhılühüm fî rahmetin minhü ve faDlin ve yehdîhim ileyhi SıraTen müstegîmê(n) (Nisa suresi 175)
“Ey insanlar! Muhakkak size rabbinizden bir burhan (yol gösterici olan Muhammed (Sallallahü aleyhi vesellem) geldi. Ve sizlere apaçık bir nur (kitap) indirdi.”; “Artık o kimseler ki, Allah(-u Teâlâ’y)a iman ettiler ve O’na (Allah’a veya Kur’an’a) sarıldılar, elbette Allah (-u Teâlâ) onları kendi tarafından bir rahmet (cennet) in ve fazl (ziyade nimetler) in içine girdirecektir. Ve onları, kendisine (ulaştıracak) sırat-ı müstekim (dosdoğru bir yol) a hidayet edecek (kavuşturacaktır.” (Nisa suresi 174, 175)
Bu ayet-i celilede Yüce Allah bütün insanlara seslenerek, onlara Rableri tarafından bir rehber (Bürhan) geldiğini; Rehber olarak Hz. Muhammed’i gönderdiğini ve onlara, din ve dünya hususunda muhtaç oldukları bütün meseleleri beyan edici (açıklayıcı olan bir nur (kitap) indirdiğini zikrederek, onlara başka bir rehber (yol gösterici) aramayıp, ancak bu ilâhi rehbere Hz. Muhammed’e ve bu nurdan, Kur’an’dan istifade etmelerini tembih etmektedir. Bu ayetten sonra gelen ayette ise (Nisa suresi 175); Kendisine iman edip Kur’an’a sarılanları cennetle müjdelemekte ve sırat-ı müstagıme (dosdoğru bir yola) kavuşturacağını haber vermektedir.
Demek ki din ve dünya hususunda bizim tek başvuracağımız kaynak (nur) yüce kitabımız Kur’an ve Kur’an-ı anlamada ve islamı yaşama da tek rehberimiz Hz. Muhammed s.a.v.) dir. Bunun içindir ki Âişe validemiz Sevgili Peygamberimize “O yaşayan Kur’an’dır” buyurmuşlardır.
Yüce Rabbimiz Kur’an-ı kerim’de:
“ …Allah, sana Kitab’ı (Kur’an-ı) ve hikmeti indirdi ve sana (bütün bu) bilmediklerini öğretti. …” (Nisa -113)
“Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.” (Ali İmran 3/164) buyurarak O’nun çok yüksek ahlâk ve hikmet sahibi bir şahsiyet olduğunu bildirmiştir. Âyet-i kerîmedeki “hikmet”, Allahu Teâlâ’nın Resûlü’ne indirdiği Kur’an’ın hükümlerini, gizli ve ince mânalarını anlama, onu yaşama, onunla hükmetme ve onu uygulama ilmidir; bunu da Resûlullah (sas.), sünnetiyle ortaya koymuştur. Kendisi de, “Şüphesiz bana bir Kitap ve onunla birlikte bir benzeri verilmiştir.” buyurmuştur (Ebû Davud (Koçaslı), V, 4604).
O, ahlâkını Kur’an’dan almış, bütün iyilikleri kendisinde toplamıştır. Saygıdeğer eşi Hz. Aişe’ye Peygamberimizin ahlâkının nasıl olduğu sorulduğunda O, şu cevabı vermiştir:
“O’nun ahlâkı Kur’ân idi” ; “ O yaşayan Kur’an dı.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti