Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KUR’AN HİDAYET REHBERİDİR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 2 Nisan 2016 Cumartesi 12:37:53
 

Kur’an’ın başında yer alan Fatiha/Açış suresi ve Ümmül Kitap/Kitabın anası olarak bilinen Fatiha’da İHDİNÂSSIRADAL MÜSTEGÎM diyerek hidayet ve sıratı mustegimi isteyen mümine cevap hemen Fatiha suresinin ardından gelen Bakara suresinde verilir:
”Elif Lam Mim
 “Bu (öyle bir kitaptır ki onda (ve onun ilahi kelam olduğunda)(1) hiç şüphe yoktur. O, müttakilere (Allah’ın emirlerine uygun yaşamak/aykırı davranmaktan sakınmak isteyenlere) (2) doğru yolu gösteren (öğreten)dir. O (takva sahibi) kimseler ki, gabya…
Bakara suresi ikinci ayette yüce kitap Kur’an’ın doğruluğunda hiç şüphe olmadığı ve onun müttakilere, yani Allah’ın kulu olduğunun bilincinde ve sorumluluğunda olanlara, doğru yolu (sıratı müstegımi) gösteren ve hayata islâmi yön veren ilahi bir kaynak olduğu bildirilmektedir. Kur’an’ı ilahi bir kitapolduğunu ve hayattaki insanlara indiğini bilerek ve manası üzerinde düşünerek okuyanlar, Resûlünün önderliğinde O’ndan gelen ilahi ışıkla doğru yolu bulur. Kur’an’sız bir düşünceden ve ona ters düşen bir yaşantıdan uzak kalır. Artık Müslüman bilir ki Allah’ın sözünden, hükmünden ve gösterdiği yoldan daha doğrusu yoktur. (5/50, 17/9) (H.T. Feyizli Meali, s.1)
Kur’an’da takva ile ilgili 170 kadar kelime geçmektedir. Takva sakınmak, korunmak anlamında olup “muttakî” de takva sahibi demektir. Kur’an’da ise Allah’ın azabından korunma, günahlardan sakınma anlamındadır. Netice olarak takva Allah’ın emirlerine uygun yaşamaktır.(H.T.Feyizli meali,1)
“Andolsun ki biz size (gerekeni) açık açık bildiren âyetler, sizden önce yasayıp gitmiş olanlardan örnekler ve takvâya ulaşmış kimseler için öğütler indirdik.” (Nur suresi: 34)
“İşte bu, bir hatırlatmadır. Doğrusu Allah’a karşı gelmekten sakınanlara (müttakilere takva sahiplerine)güzel bir gelecek vardır.” (Sad suresi: 49)
“inne hezel gurâne yehdî lilletî hiye egvemu.”(isra/9)
“Şüphesiz bu kuran en doğru olana iletir”
Kur’an Meydan Okuyor
‘Şüphesiz O, âlemlerin Rabbı tarafından indirilmiştir. Onu Ruhu’l-emin (Cebrail), uyarıcılardan olasın diye, senin kalbine apaçık Arap diliyle indirdi.’ (Şuara 26/192-195) ‘Böylece biz onu Arapça bir Kur’an olarak indirdik.’ (Ta-Ha 20/113)  ‘Korunsunlar diye dosdoğru Arapça bir Kur’an indirdik.’ (Zümer, 39/28) ‘Bu bilen bir toplum için, ayetleri Arapça bir Kur’an olmak üzere ayrıntılı olarak açıklanmış bir kitaptır.’ (Fussilet, 41-3)
“Eger kulumuza indirdiklerimizden herhangi bir şüpheye düşüyorsanız, haydi onun benzeri bir sûre getirin, eger iddianızda doğru iseniz Allah’tan gayri şahitlerinizi (yardımcılarınızı) da çağırın. Bunu yapamazsanız -ki elbette yapamayacaksınız- yakıtı, insan ve tas olan cehennem ateşinden sakının. Çünkü o ateş kâfirler için hazırlanmıştır.) (Bakara 2/23-24)
Ayrıca bir benzerini ortaya koymak için, insanlar ve cinler bir araya toplanıp birbirlerine destek olsalar bile bunu başaramayacaklarını ifade eden  “De ki: Andolsun, bu Kur’an’ın bir benzerini ortaya koymak üzere insü cin bir araya gelseler, birbirlerine destek de olsalar, onun benzerini ortaya getiremezler.” (İsra, 17/88) ayetinde de, Kur’an’ın bir benzerinin yapılamayacağına dikkat çekilmektedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER