Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KUR’AN-I KERİMDE BEŞ VAKİT NAMAZ (1)

Muharrem Günay 1 Şubat 2019 Cuma 14:09:05
 

Namaz Allah tarafından gönderilmiş olan bütün ilâhi dinlerde mevcut olup sadece Muhammed ümmetine has bir ibadet türü değildir. Cenâb-ı Hakk, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’den beri bütün insanlara namaz kılmayı emretmiş ve bütün insanları namazla kılmakla sorumlu tutmuştur.
Şekil açısından bazı farklılıklar olsa da Yahudilik ve Hıristiyanlık ta da namazın varlığına çeşitli, ayetlerde dikkat çekilir:
 “Hani (vaktiyle) İsrâiloğullarından: “Allah’tan başkasına kulluk etmeyin, ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara güzel davranıp iyilik edin; hem de insanlara güzel söz söyleyin, namazı ikâme edin; dosdoğru kılın ve zekâtı verin.’’ diye (emretmiş), sağlam söz almıştık. (Bu sözden) sonra, sizin pek azınız hariç, (hepiniz) döndünüz. Sizler zaten yüz çeviren (dönek)lersiniz.” (Bakara: 83)
Cenâbı Hak, Kur’an’da Hz. Musa’ya:
“Şüphesiz Ben Allah’ım, Benden başka ilah yoktur; Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl. (Namazı ikâme et.)” diye hitap eder.
Yüce Allah Hz. İbrahim, Hz. İshâk ve Hz. Yakup’a “Namazı ikâme etmeyi” emretmiştir;
“Onları(n üçünü de İbrahim’i, İshâk’ı ve Yakup’u) emrimizle doğru yola çağıran önderler yaptık. Kendilerine hayırlı işler yapmalarını, namazı ikâme etmeyi (dosdoğru kılmalarını), zekât vermelerini vahyettik. Onlar sadece bize kulluk eden (kimse)lerdi.” (Enbiya: 73)
Beş vakit namaz farz kılınmadan önce, Hz. Peygamber’in ibadet tarzı Cenâb-ı Hakk’ın yaratıklarını düşünmek, Allah’ın yüceliğini tefekkür etmek,  sabah ve akşam ikişer rekât hâlinde namaz kılmak şeklinde idi.
Mahmud Efendi Hazretleri Ruh’ul Furkan Tefsirinde Peygamberimizin ibadet şekliyle ilgili olarak aşağıdaki bilgileri vermiştir:
Ravzatü’l–Ahyar kitabında zikredildiğine göre İmâm-ı Mukatil (Radıyallahu Anh) şöyle buyurdu: Efendimiz (Sallallahu aleyhi vesellem) Mekke’deyken, iki rekât sabah, iki rekât akşam namaz kılardı. Mirac’a çıktığında beş vakit namaz farz edildi. (Mahmud Ustaosmanoğlu; Ruhu’l–Furkan Tefsiri cilt: 1, sayfa:139)
Belirli şartları taşıyan Müslümanlara günde beş vakit namazın farziyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Beş vakit namazın eda edileceği vakitlere ve ne şekilde eda edileceğine Kur’an-ı Kerim’in bir kısım ayetlerinde mücmel olarak işaret olunmuş, bu işaretler Rasalüllah (s.a.v.)’in kavli ve fiili sünnetiyle açıklık kazanmıştır. Bilindiği üzere Kur’an-ı Kerim ‘ deki mücmel emir ve hükümleri açıklama yetkisi, Onu insanlara tebliğle görevli olan Peygamber (s.a.v.) Efendimize aittir. O namazı bizzat kılarak ve Müslümanlara imam olup kıldırarak nasıl kılınacağını öğrettiği gibi bunların vakitlerini de göstermiştir. Gerek kılınış şekli, gerek vakitleri ile ilgili bu uygulama ameli tevatür olarak, günümüze kadar devam etmiştir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti