Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KUR’AN’I İYİ BİLENDEN ÖĞRENMEK

Kur’an; güvenilir, doğru, bu işin erbabı olan kişilerden öğrendikten sonra okunmalıdır. Resulullah (sav), Cebrail (sav) ile Ramazan ayında bir araya gelir. Kur’an dersi alırdı. İlk mukabeleyi Hz. Peygamberimiz Cebrail aleyhiseselam ile Ramazan ayında okumuştur.
Mukabele Nedir?
Mukabele, karşılıklı yapılan iş, karşılıklı yapılan okuma, karşılaştırma manalarına gelir.Mukabeleye arz ve arza kökünden gelen muaraza da denilmektedir ki bu da her yıl Ramazan ayında, o zamana kadar nazil olan ayet ve sureleri Cebrail (as)’in Hz. Peygamber’e O’nun da Cebrail’e okuması manasında bir terimdir.
Allah’ın sevgili iki elçisi, Kur’an-ı Kerim’i birbirlerine okumak üzere Ramazan ayında her gece bir araya gelmekteydiler. Her yıl bir defa yapılan bu karşılıklı okuma işi Allah Resulu’nun vefat edeceği yıl iki defa yapılmıştı. Bu son yapılan okuma işine de ‘Arza-i ahire’ denilmiştir. Allah Resulu bu mukabele (karşılıklı okumanın) iki defa yapılmasını vefatının yaklaştığını anlayarak bunu sevgili kızı Hz. Fatıma’ya bir sır olarak bildirmiştir. Bu sünnet günümüze mukabele olarak gelmiştir.
Kur’an’ı Yüzünden Veya Ezbere Okumak
“An abdillâhibni amrıbnil âsı (r.anh) gâle Rasûlullâhi (s.a.v.): men garael gur’âne fegadistüdrice nnübüvvetü beyne cenbeyhi ğayra ennehû lâ yûhâ ileyhi.” “Abdullah ibn-i amr İb-nil As (r.an) dan rivayete göre, Resûlullah (s.a.v.): “Kim Kur’anı okursa, muhakkak onun iki yanı arasına (o kişinin içine) nübüvvet yerleştirilmiştir. Şu kadar ki ona vahyolunmaz. (peygamberlik verilmez) buyurdu.” (El- Hakim, el-Müstedrek: 1/552; Haysemî, Mecmau’z-zevâid: 7/162) (Mahmut Ustaosmanoğlu,Ruhul Furkan, cilt:1/29)
Kur’an’a bakmak ibadet sayıldığından mushaftan yani yüzünden okunduğunda okuma ve bakma birlikte hasıl olduğu için daha faziletlidir. Kadı Hüseyin ve Gazali de böyle demiştir. Mushaf’ı taşımak ve Mushaf üzerinde tefekkür etmek sevabın artmasına vesile olmaktadır. Denilmiştir ki: Mushaftan okunan bir hatim, yedi kat sevap kazandırır.
“An Abdillâhi (r.a.) gâle: Gâle rasûlullâhi (s.a.v.): Men serrahû en yuhıbbellâhe ve rasûlehû felyegra’ filmuShafi.” “Abdullah (r.a.) dan rivayete göre, Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu: “Allah ve rasûlünün sevgisi kendisini mesrur eden (sevindiren) kişi Mushaf içinde (Kur’an’a bakarak) okusun.” (Ebû Nuaym; Hilyetü’l – Evliya: 7/209)
“Göze yakın olan, gönüle yakın olur.” Sözünce Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’ın Kelam sıfatının eseridir. O’na bakmak, insanı kelam sıfatına ve Allah’a yakın eder ve Allah’ın yakınlığını celbeder. Bu yakınlık insanda Allah’a karşı muhabbet (sevgi) ve haşyet (korku) meydana getirir.
Taberi’nin rivayet ettiği bir hadiste Resulullah (sav) şöyle buyurmuş:” Mushaf olmadan okunan Kur’an için bin derece, mushaftan okunan Kur’an için bundan ziyade iki bin dereceye kadar verilir.”
Ebu Ubeydin senedi ile Kur’an’ın fazileti hakkında Resulullah (sa)’tan rivayet ettiği bir hadiste Resulullah (sa) şöyle buyurmuş: “Mushaf’a bakarak okunan Kur’an’ın fazileti bakmadan okunan Kur’an’ın fazileti üzerinde farzların nafile üzerindeki fazileti gibidir.”
İbni Abbas şöyle söyler: “Hz. Ömer eve geldiğinde Kur’an’ı açar ve okurdu.”
İbni Ebu Davud rivayet ettiği merfu bir hadiste Hz. Ayşe’nin şöyle dediğini naklediyor:” Kabeye bakmak ibadettir. Anne ve babanın yüzüne bakmak ibadettir. Kur’an’a bakmak ibadettir.”
“Sa’d İbni Ebî Vakkas (r.a.) dan rivayete göre; rasûlullah (s.a.v.): “Muhakkak Kur’an(-ı Azimü’ş-şan) hüzünle (mahzun olarak) inmiştir. Onu okuduğunuz zaman ağlayın.” Buyurdu. (ibni Mace, İkamet: 176; 1/424)
Kur’an’ın ezberden okunmasının daha sevap olduğunu savunanlar da vardır. Bu görüşü savunanlar ezbere okumada tefekkür/düşünme olayının daha fazla gerçekleştiğini gerekçe olarak ileri sürmektedirler.
Üçüncü görüş: Kişi Kur’an’ı ezbere okuduğu zaman kendine hasıl olan tefekkür ve düşünme mushaftan okunduğunda hasıl olmuyorsa ezbere okuması daha faziletlidir. İmam Nevevi “Ezkar” adlı kitabında bu görüşü tercih etmiştir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER