Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Liselerde yap-boz – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 9 Temmuz 2014 Çarşamba 03:00:00
  Kırklareli Anadolu Lisesi’nde Müzik Öğretmenimiz Cüneyt Kayat özenle öğretmişti bize Öğretmen Marşı’nı. Çoğumuz, aklımızdan öğretmen olmayı geçirmiyorduk bile; ama marşın kendisi bizi etkilemişti. İsmail Hikmet Ertaylan’a ait olan marşta “Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun” dedikten sonra, hep birlikte söz veriyorduk: “Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.”
Marşın nakarat dışındaki iki kıtası ise şöyleydi:
“Alnımızda bilgilerden bir çelenk,
Nura doğru can atan Türk genciyiz.
Yeryüzünde yoktur, olmaz Türk’e denk;
Korku bilmez soyumuz.
Candan açtık cehle karşı bir savaş,
Ey bu yolda ant içen genç arkadaş!
Öğren, öğret hakkı halka, gürle coş;
Durma durma koş.”
Artık bu marşı coşkuyla söyleyecek liseler kalmıyor. Milli Eğitim’de topyekün bir düzenlemeye gidildi. Yurdun her yerindeki Öğretmen Liseleri kapatıldı. Lise alanındaki karmaşıklığın engellenmesi olumlu bir gelişme, kuşkusuz. Lise, Süper Lise, Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi, Ticaret Lisesi, Fen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Tarım Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, İmam-Hatip Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi… Bu kadar çok lise olunca, öğrenci hangisine, neden gideceğini şaşırıyordu. Bununla birlikte altyapı olmadan, yeterli ve kaliteli kadro tahsis edilmeden “Tüm liseleri Anadolu Lisesi yaptık” denilmesi ise eğitim için hiç de olumlu değildi. Bu kararın üzerine bir de Öğretmen Liseleri’nin kapanması, “Kim öğretmen olacak” sorusunu gündeme getirdi. Aslında çözüm kapatmak değil, adına yakışacak eğitimi vermek olmalıydı. Öğretmen Lisesi’nden mezun olan kişi, Eğitim Fakültesi’nde zorluk çekmeden okumalı, Fakülte’de aldığı eğitimin ardından gönül rahatlığıyla öğretmenlik yapabilmeliydi. Tabii Kamu Personeli Seçme Sınavı gibi bir buzdağını aşmak kaydıyla…
Afyonkarahisar’da bir haftadır bazı veliler ve öğrenciler çok rahatsız. Veliler ve öğrenciler, Türkiye genelinde başarı kazanan Anadolu Öğretmen Lisesi’nin kapanmasına ayrı üzüldüler, yeni ismiyle Kamil Miras Anadolu Lisesi’nin ise Kız İmam-Hatip Lisesi olmasına ayrı içerlediler.
Kamil Miras, Afyonkarahisar’ın önemli bir değeri. Cumhuriyet ilan edildikten sonra, Cumhuriyet için dua okuyan, aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’in Türkçe tefsiri önerisinde bulunan, hadis ilminde ilerlemiş bir din ve ilim adamı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Afyonkarahisar’a geldiğinde “Kamil Miras ismini yaşatın” diye tüm Afyonluları uyarmıştı. Bu uyarı dikkate alınmış olacak ki Kamil Miras ismi bir okula verildi. Bununla birlikte herhangi bir istişare yapılmadan “Kız İmam Hatip Lisesi” açılması ise “oldu-bitti” izlenimine neden oluyor.
Afyon’da başarıyı artırmanın başka yolları bulunmalı. Geçen yıl bu vakitler de Kadınana Ortaokulu’nun İmam-Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesini tartışıyorduk. Ondan önce, Osmangazi Anadolu Lisesi’nin yarısının İmam-Hatip’e tahsis edilmesi üzerine yorumlar yapıldı. Her sene bir okulu İmam-Hatip’e dönüştürerek, Afyonkarahisar’ın “listelerdeki sıralaması”nda yüksek yerlere gelmek mümkün değil.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti