en iyi bahis siteleri
DOLAR 19,1707 0.25%
EURO 21,0113 1.16%
ALTIN 1.209,38-0,31
BITCOIN 5466050,52%
Afyonkarahisar

HAFİF KAR YAĞIŞLI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MEHMET AKİF’İ ANARKEN – Kocatepe Gazetesi

ABONE OL
28 Aralık 2016 12:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Muzaffer Taşdelen 28 Aralık 2016 Çarşamba 12:54:48
 

Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden olan Mehmet Akif Ersoy 27 Aralık 1936’da vefat etmiştir. Vatan Şairi, Milli Şair diye anılan Akif’in en önemli eseri Safahat’tır. Ancak bize göre onun baş eseri bizim ulusal marşımız olan İstiklâl Marşı’dır.
İstiklâl Marşının Yazılışı
İstiklâl Marşı yazımı için 500 lira ödüllü bir yarışma açılır. Ucunda para olduğu için Akif bu yarışmaya katılmaz. Ancak yarışmaya katılan eserler yeterli bulunmayınca, aynı dönemde Milli Eğitim Bakanı olan edebiyatçı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ricası, arkadaşı olan Hasan Basri Bey’in de ısrarı üzerine, ödülü almamak koşuluyla İstiklâl Marşı’nı yazmayı kabul eder. Bazı şairler Akif’in yarışmaya katılacağını duyunca yarışmadan çekilirler. Akif’in Şanlı Ordumuza ithaf ettiği şiir Meclis Başkanı Hamdullah Suphi Bey tarafından okunarak, vekillerce çılgınca alkışlanır. 12 Mart 1921 tarihinde ulusal marş olarak kabul edilir.
Mecbur
Öğretmenlik yaparken ortaokulun 1. Sınıfına gelen öğrencilere ilk derste bazı şartlar ileri sürerek, bu şartlara uymayanlar bizden sınıf geçemez, derdik. İlk şartımız kütüphaneye üye olmak, ikincisi İstiklâl Marşımızın 10 kıtasını ezberlemek, üçüncüsü ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’sini ezberletmekti. Gururla söylemeliyim ki bütün öğrenciler çatır çatır ezberlerdi.
Gelin Akif’ten esintilerle sizi gülümsetelim.
Baytar
Adamın biri Akif’e yaklaşarak sorar: “Afedersiniz, sizin için baytar diyorlar.”
Mehmet Akif, hiç istifini bozmadan şu cevabı vermiş: “Evet bir yeriniz mi ağrıyordu?”
Meclis
Bir dost meclisinde Mehmet Akif gayet hararetli bir şeyler anlatmaktadır. Sonradan görme zenginin biri bu meclise gelir, selam verir, ancak herkes Akif’i dinlediğinden kimse duymaz selamı ve almazlar dolayısiyle.
Adam Akif’e sataşmak için “Ooo üstad ne sallıyon yine?” der.
Akif hiç istifini bozmadan:
“Senin ne kadar iyi bir insan olduğunu sallıyorum.”
Hocan da Senin Gibi
Adamın biri mevlit okurken bazı yerleri oldukça belirgin bir şekilde yanlış okur. Akif birkaç kez düzeltmeye çalışsa da adam hiç tınmaz ve kendini beğenen bir eda ile “Ben hocamdan böyle öğrendim” deyince kibarlıktan anlamayan bu zata Mehmet Akif şu cevabı yapıştırmış.
“Hocan da az cahil değilmiş!”
Ellerimi Kirletmem
Mehmet Akif henüz ellerini yıkamış, Neyzen Tevfik ise haftalardır yıkanmamış, kirli bir havluyu Akif’e uzatarak ellerini silmesini, kurulamasını istemiş. Temizlik konusunda oldukça titiz davranan Akif havluyu redederek şu cevabı vermiş:
“Hayır dostum, ellerimi yeni yıkadım!”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.