Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

MİSAFİRLİK

Türkçemizde yolculuk, davet veya ziyaret sebebiyle, birinin evine uğrayarak hâne halkından olmadığı hâlde geçici bir süre burada ağırlanan kimseye misafir denir
Yüce kitabımız Kur’an-ı kerimde Peygamberlerin ve bizden önceki ümmet ve milletlerin olumlu ve güzel ahlakından örnekler verilir. Sevgili Peygamber Efendimiz de yaşayışı ile bizlere her konuda örnek olmuşlardır. Nitekim bu konuda şöyle buyrulmuştur:
“Andolsun ki, sizin için ve Allah’a ve ahiret gününe (Allah’a ulaşma gününe) ulaşmayı dileyen ve Allah’ı çok zikredenler için, Allah’ın Resûl’ünde güzel bir örnek vardır.” (Ahzab/21)
Peygamber Efendimiz misafirlik ve misafiri ağırlama âdabı konusunda da bizlere örnek olmuştur. Ayrıca Yüce Kitabımızda bir misafirin nasıl ağırlanması gerektiği Hz. İbrahim örnek verilerek açıklanmıştır.
“(Resûlüm!) İbrahim’in ağırlanan (o şerefli) misafirlerinin haberi artık sana geldi mi? Hani vaktiyle (bunlar) onun yanına girmişlerdi de: “Selâm” demişlerdi. (İbrahim de) selam(ı alıp: “Bunlar) tanınmamış bir topluluk.” demişti. Hemen (bir bahane ile) ailesi(nin yanı)na gitti ve (kızartılmış)semiz bir dana getirdi.(Zariyat Suresi, 24-27)
[bk.11/69-70;15/52-62].
İbn-i Abbâs’tan nakledildiğine göre İbrâhim – aleyhisselâm-‘a gelen bu misafirler Cebrâil ile birlikte İsrâfil ve Mîkâil idi (Kurtubî, XVII, 44) Misafir ağırlamayı çok seven Hz İbrâhim ise yakışıklı delikanlılar kıyafetinde gelen konuklarının melek olduklarını önce anlayamamış, onları içeri buyur ettikten sonra bir ara yavaşça dışarı çıkıp karısı Sâre’nin de yardımıyla hemen bir dana kesip kızartmış ve misafirlerine ikram etmişti Âyetlerin devamından öğrendiğimize göre İbrahim -aleyhisselam- meleklerin yemeğe el uzatmadığını görünce onlardan şüphelenmiş; onlar da bu azîz Peygamberi daha fazla merakta bırakmamak için kendilerini tanıtmışlardı Hz İbrâhim’in bu davranışı, bize misafire ikrâm usûlünü öğretmektedir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER