Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

MÜMİNLER İSLÂM’IN YERYÜZÜNDE YAYILMASI İÇİN ÇABA HARCARLAR

Muharrem Günay 18 Ağustos 2017 Cuma 12:47:03
 

“İyiliği emredip kötülükten sakındırmak” yalnızca Mü’minlerin birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken bir sorumluluk değildir. İslâm’ı ve İslâm ahlakını bilmeyen veya bu ahlaktan uzak yaşayan insanları da bu güzel ahlaka, İslam ahlakına ve İslam’a davet etmek gerekir.
İslâm ahlakını anlatmak ve Allah’ın yoluna davet etmek, bütün peygamberlerin ve onların izinde olan Mü’minlerin en önemli vazifeleridir. Kur’an ayetleri incelendiğinde, peygamberlerin hayatlarının hiçbir güçlükten yılmadan bu şerefli gö-revi yerine getirmekle geçtiği görülmektedir. Ancak Kur’an’da da bildirildiği üzere (Lâ ikrâhe fiddîn-Dinde zorlama yoktur), din ahlakını yaşaması için bir insan zorlanamaz. Mü’minin bu görevi yerine getirirken yapması gereken sadece doğruyu en açık bir şekilde ortaya koymaktır. İman etmek Allah’ın dilemesi ile gerçekleşir. Gerekli açıklamalar, deliller ortaya konulduktan sonra kabul edip etmemek karşı tarafın vicdanına kalmıştır. Kendisine düşen tebliğ görevini en iyi şekilde yapan Mü’min, sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Karşısındaki insanın kabul etmemesinden dolayı Mü’minin üzerine düşen bir sorumluluk yoktur. Bu gerçek Kur’an ayetlerinde şöyle bildirilmektedir:
“Bizim üzerimizde de (sorumluluk ve görev olarak) apaçık bir tebliğden başkası yoktur. ” (Yasin /17)
“Artık sen, öğüt verip-hatırlat. Sen yalnızca bir öğüt verici-bir hatırlatıcısın. Onlara ‘zor ve baskı’ kullanacak değilsin. ” (Gaşiye / 21-22)
“Kitap ehlinden zulmedenler bir yana, onlarla en güzel şekilde mücâdele edin, şöyle deyin: “Bize indirilene de, size indirilene de inandık; bizim Tanrımız da, sizin Tanrınız da birdir, biz O’na teslim olmuşuzdur.” (Ankebut 7/46.)
“Hem iyilik de bir değildir, kötülük de. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. O zaman seninle kendi arasında bir düşmanlık olan kişinin, sanki samimi bir dost gibi olduğunu görürsün.” (Fussilet/34)
Yüce Allah, Hz. Musa ve Harun’u (a.s.) Fir’avn’ı davet etmeye gönderirken onlara: “Ona yumuşak söz söyleyin” (Taha /44) diye hitab etmektedir. Çünkü yumuşak söz, karşı tarafın kin ve öfkesini tahrik etmez, kibir ve gurur hislerini uyandırmaz.
Kur’an’da Hz. Peygamber’e hitaben de: “Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın! Şayet kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi” (Al-i İmran /159) buyurulmuştur. İyiliği emretmede ve kötülüğü men etmede esas olan, bu görevin sabır ve yumuşaklıkla yerine getirilmesidir. Bununla beraber bu yolda başa gelecek bela ve musibetlere de katlanmak ve sabretmek gerekir…
“Kitap ehlinden zulmedenler bir yana, onlarla en güzel şekilde mücâdele edin, şöyle deyin: “Bize indirilene de, size indirilene de inandık; bizim Tanrımız da, sizin Tanrınız da birdir, biz O’na teslim olmuşuzdur.” (Ankebut /46)
    Ehl-i Kitabın zalimleri hariç güzelliğin dışında bir mücâdeleye girme. Eğer onlarla bir tartışmaya gireceksen zalimleri hariç onlarla güzellikle tartış. Onlar zavallı insanlardır. Onlara tatlılıkla dini anlat. Ataları dinlerini bozmuşlar, din diye kendi uydurdukları bir müesseseyi bırakmışlar kendilerine. Kitap diye kendi elleriyle oluşturdukları bir kitabı terk etmişler.
Onlara bunu güzel güzel anlat. Ama onlardan işin farkında olup ta bile bile o bozuk yolu sürdürmeye çalışan, bile bile İslâm’a düşman olan zalimler müstesna. O zalimler sana farklı bir tavır içindelerse sen de onlara farklı bir tavır sergile. Onlara de ki, biz bize indirilene de, size indirilene de iman ettik. Biz bize indirilen Kur’an’a da, size indirilen Tevrat’a da, İncil’e de inandık. Bizim İlâhımızla, sizin İlâhınız ayrı ayrı İlâhlar değildir. Bizim İlâhımızla sizin İlâhınız aynı ilâhtır. Biz Ona teslim olmuşuz deyin (Ali küçük tefsiri /Besair-ül Kur’an)”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER