Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

MÜSAİT BİR YER

“Şehiriçi taşımacılıkta yeni bir dönem başlıyor” diye heyecanla bir giriş yapmak isterdim. Sonrasında da “Dolmuşlarda vatandaşlara uyarı yapılıyor, ‘müsait yerde inecek var’ yerine ‘durakları tercih edin’ deniyor” cümlesini kurmak isterdim.
Evet dolmuşlarda, böyle bir afiş var. “Müsait yer, duraktır” yazılı bu afişte.
Bir şeyi yazmak, uygulanacağı anlamına gelmiyor ne yazık ki. “Yasak savma” mukabilinden bir yazılı afiş, daha dolmuşun neresine asılacağı bile belli olmayan birkaç resmî kurum logosu ve harflerden oluşan kâğıttan ibaret kalıyor çünkü.
Afişte vatandaşlara çağrı yapılıyor, “Ey vatandaş, müsait bir yer diyerek her önüne gelen yerde dolmuşu durduramazsın, toplu taşımanın kuralları var. O kurallara uymak zorundasın” mesajı veriliyor.
Ne kadar da güzel ve öğretici!
Peki ya dolmuş şoförleri için de “durak” mefhumu geçerli mi? Dolmuş şoförü durakta olsun olmasın, her el kaldırana durduğunda; yolun ortasından, yolun sağından, yolun solundan yolcu aldığında “durak” akla gelmiyor da, sadece vatandaş inerken mi durakları önemsiyoruz?
Böyle bir düzen olabilir mi?
Vatandaş durakta inecekse, şoför de yolcusunu durakta alacak.
Şoförler de haklı olarak soracak: Duraklar boş da biz mi durmuyoruz?
Eh, onlar da haklı. Afyonkarahisar’da dolmuş ve halk otobüslerinin yanaşması gerekirken şahıslara ait araçlarla dolu o kadar durak var ki, şoförler durak hizasında durduklarında, “yol ortasında imiş” gibi bir izlenim bırakıyorlar. Durak boş olsa girecekler, ama şahsi araçlar dolayısıyla duraktan eser kalmamış.
Burada ne yolcu olan vatandaşı, ne ekmek parasını kazanan dolmuş şoförünü doğrudan suçlu ilan edebiliriz.
Hatırlarsınız; bundan neredeyse 1 buçuk yıl önce Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde bir karar alındı. O karara göre Arkeoloji Müzesi’nin karşısından Bankalar Caddesi’ne kadar ilerleyen trafikte, sağa park etmek yasaklandı.
Belediye Meclisi’nden çıkan bu karar, bir hafta, bilemediniz bir ay uygulandı. Sonrası? Sonrası meçhul.
İşin ilginci, Belediye Meclisi’ne bu talep İl Emniyet Müdürlüğü’nden gelmişti ve son derece haklıydı.
Son derece haklı olan bu talep karara döndükten sonra, kim takip etti? Kimse.
Trafikle ilgili düzenlemeler yapılacaksa ve akış sağlanacaksa, alınan kararlar uygulanmalı, ceza gerektiren hallerde de ceza kesilmeli.
“Dünyanın her yerinde trafik sorunu var” demek ayrı bir şeydir, “Bu sorunu çözecek il Afyonkarahisar’dır” deyip sorumluluk almak ayrı şey.
Belediye Meclisi’nden düzenleme talep etmek ayrı şeydir, düzenleme çıktıktan sonra talebe sahip çıkıp uygulamak ayrı şey.
Dolmuşlara “Müsait yer duraktır” diye afiş asmak, topu vatandaşa atmaktır. Oysa çözümü yetkililerden bekleyen de yine vatandaştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER