Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Elif Çaylıoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

NEFS TERBİYESİ ÖZEL İKLİMİ: ÜÇ AYLAR

Asr Suresi’nde Rabbimiz biz kullarına zamana yemin ederek zaman yönetimini de öğretir. Surede, kendisine verilen ömrü Allah’ın hoşnut olduğu bir Kazanılmış Değişim için kullanamayan insanın hüsranda olduğu yeminle anlatılır. Ve inananlar olarak suyunu sıkarcasına zamanı değerlendirmeye, hayattan ve zamandan ibret alarak yaşamaya, gerçek tanımını ancak Rabbimizin bildiği “vakit/zaman” nimetinden yararlanmaya teşvik ediliriz. Surede Rabbimiz bize şöyle seslenir: Ey içine düştüğü esfele safiliyn hali fark edip, tövbe edip, kurtulmak için “Amentü Billahi” diyen kul, seni Halifetullah Vasıflı İnsan olarak yarattım. Ve sana anlayamayacağın güzellikte bir nimet olarak yine Halifetullah Yetkili Zaman Dilimi olan ömür verdim. İşte o ömrü Billahi imanınla ve salih amel olacak hayat tarzınla suyunu sıkarcasına, son damlasına kadar değerlendir. Ey kul (ey Elif), böyle yapmayanlar hüsrandadır… Eğer önemser de bunun gayretine girersen gayretlerinde senin yanındayım, ben muhsinlerle, muttakilerle, sadıklarla, müminlerle beraberim. Yapamam zannedip de korkma… Görevli kullarım da sana sabah akşam istiğfarda ve duada ve destekte zaten… Haydi, kendine Hakk’ı rehber edinip, tavsiye edinip yaşamaya… Haydi sabra; Allah’ın hükmünü muhabbetle, umutla bekleyerek gayrete, yaşamaya…
“Lebbeyk (buyur) Allahım” deyip bu sureyle arkadaş olmak ne güzel olur inşaAllah…
Öğrendik ki zamanı (Halifetullah Yetkili Zaman Dilimini) yönetemeyen, değerlendiremeyen hüsrandadır. Peki, “Asr”ı, ömrü nasıl değerlendireceğiz? Onu nasıl değerlendirebileceğimizi de biz Efendimiz (SAV)’den, O’nu yaşadığı Asr’dan (Asr-ı Saadet’ten) öğreniyoruz. Ve O’nun bize öğrettiği kast ve manada, muhatabı da kendi nefsimizin ilahlık hissiyatları, duniHİ algı ve zannları olmak üzere “Lâ ilâhe illallah” diyoruz; hiç bilinmeyeni öğreten Efendimiz (SAV)’e tarifsiz yüksek muhabbetimiz ve tabiliğimizle de “Muhammeden Rasulullah” diyoruz. Kabul buyur Allahım (âmin).
Dinimiz İslam, zamanı en güzel biçimde Kazanılmış Değişim için değerlendirip de ahirete geçelim diye bize senenin içine serpiştirilmiş özel ikramlar sunmaktadır. Üç aylar, haram aylar, Regaip Gecesi, Miraç Gecesi, Berat Gecesi, Kadir Gecesi, bütün Ramazan ayı geceleri, Cum’a geceleri ve günleri, her gecenin son üçte biri, seher vakitleri, işrak ve kuşluk vakitleri, ikindi vakti, Hac Arefesi gün ve gecesi, Hac (Bayramı) Gecesi, Ramazan Bayramı Gecesi… Fark ediyoruz ki, hepsi zamanı değerlendirmemiz için anlayamayacağımız güzellikte ikramlar… Bu ikramlarının ve bilip bilemediğimiz tüm ikramlarının farkında, şükründe, kadrinde, gayretinde bir ömür lütfediver Allahım (âmin).
Yeni bir Üç Aylar’ın içindeyiz. “Üçü bir arada” şeklinde paketlenmiş bu lütfu, bu lezzeti tatmaya, yaşamaya Receb ayı ile başladık elhamdülillah. Hadislerle bize öğretilen nasıl bir “üçü bir arada” yaşıyoruz bakın:
Üçü bir arada: Receb ayı, Şa’ban ayı, Ramazan ayı
Üçü bir arada: Ekme ayı, Sulama ayı ve Toplama (Hasat) ayı
Üçü bir arada: Allah’ın ayı, Rasulllah’ın ayı, Ümmetin ayı
Üçü bir arada: Önce gidenlerin ayı, Ortadakilerin ayı, Asi olup da kurtulmak isteyenlerin ayı
Üçü bir arada: Tövbe ayı, Muhabbet ayı, Hakka yakınlık ayı
Üçü bir arada: Cefayı (şikayeti, itirazı) terk ayı, Salih amel ve vefa ayı, Sadakat ve sefa ayı
Üçü bir arada: Hürmet ayı, Hizmet ayı, Nimet ayı
Üçü bir arada: İbadet ayı, Zühd (zahidlik) ayı, Mükâfat ayı
Üçü bir arada: İlahlık hissiyatını terk ayı, Taat ayı, Kerameti (sadık yakini) umma ayı
Tamamen hadislerimizden çıkarılan bu hoş vasıfları siz daha detaylı ve daha geniş ve orijinal metin ve mealiyle okumak üzere lütfen Efendimiz (SAV)’in üç aylar, Receb, Şa’ban ve Ramazan ayları hakkındaki hadisi şeriflerini araştırıp, bulup, Billahi iman üzere okuyun. Ve okuduklarımıza sarılalım inşaAllah.
Rabbimizin lütfuyla “Amentü Billahi” diyenler ve bu imana uygun hayat tarzı oluşturanlar, “üç aylar” zaman diliminin hakkını Biiznillah verebilir, böylece Kazanılmış Değişimleriyle ömürlerini cennet zamanına dönüştürebilirler. Ancak: Yazılarımızı takip edenler şunu çok iyi biliyorlar ki bu iş, kendimizi dünya hayatına gelirken içinde bulduğumuz ilahlık hissiyatlarıyla, dȗniHİ algı ve zann’larıyla, “Müstakilen Varım ve Muhtarım” iddiasıyla yaşarken olmaz. Yani hem esfele safiliyn hayat hem bu (ikisi bir arada) mümkün olmaz… Kabul ve başarı için şart, en azından ilahlık hissiyatını, dȗniHİ algı ve zann’larını, “Müstakilen Varım ve Muhtarım” iddiasını reddetmiş olmak; sonra da bunlara dayalı hayat tarzını terk etmeye başlamış olmaktır, bunun gayretine girmektir. Öncelikle böyledir.
Bu noktada, bu iş için bize destek olacak bir bilgi ve hal paketini talep edenler için hatırlatmak istiyorum. Daha önce yazılarımızda değindiğimiz “Nefs Terbiyesi” paketi! Bu paketi yeniden ders edinebiliriz. Şehrimizin yakından tanıdığı, üniversitemize ve Afyonkarahisar halkına uzun yıllar hizmet etmiş, bizlerle tanış olmuş, halen yakınlığını hissettiğimiz Yılmaz DÜNDAR Hocamızın “Nefs Terbiyesi: Billahi Anlamda Hürriyet DuniHi Anlamda Hürriyet” başlıklı üç söyleşisini internetten, YouTube’tan bulup, dinleyip, okuyup, öğrendiklerimizi de yaşama gayretine girmek, eğer lütfedilmişse bizim için çok kolay bir kurtulma fırsatı, çok güzel bir Kazanılmış Değişim ve zamanı ruhuna uygun değerlendirme imkânı olacaktır, Biiznillah. Eğer ki bu gayrete daha önce girmişsek de kendimizi test etmek üzere yeniden bir daha ele almanın Biiznillah en uygun ikliminde olduğumuzu düşünüyorum. Ya Allah Bismillah…
Allahım, bize Receb Ayını ve Şaban Ayını mübarek ve bereketli kıl ve bizi Ramazan Ayına eriştir (âmin)…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER