Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu

OLGUN İNSAN – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 27 Mayıs 2017 Cumartesi 11:33:49
 

Her insan Allah’a ibadet etmekle ve imanla mükelleftir. Bu bır kutluk görevi olduğu kadar aklın ve vicdanın ernridir. Inananlar namazı orucu zekatıyla, Hacca gitmesi ile Allah’ın emirlerine yerine getirme görevini yapmış olur. lbadetten maksat sadece yatıp kalkmak, aç susuz kalmak, eziyet çekmek değildir. Yüce yaratanın büyüklüğünü kalbe yerleştirmek nefsine hak,’ olmaktır. Yasaklardan helal olmayan şeylerden kaçınmak ahlaken yükselmek, önce dünyada sonra ahirette saadete ulaşmaktır.
İslamın ibadet anlayışı böyle yüksek hikmet ve amaca yöneliktir. Bu gerçekleşmiyorsa yapılan ibadetlerin Allah katında bir değeri yoktur.
Peygamberımizin ifadesi ile “Namazı kendisini kötülükten alıkoymıyan kişinin kıldığı namaz, Allahtan uzaklaştırmakta başka işe yaramaz. İbadetten gaye Allah’ın emirlerini yerine getirmekie beraber insanı olgunlaştırmak. Bütün tavır ve davranışlarında kamil hale gelmesidir.
Olgun insanın kalbinden hiçbir zaman Allah korkusu çıkmaz. Çünkü o insan dünyada yaptıklarından birgün Allah huzurunda hesaba çekileceğini yapılan kötülüğün cezasız kalmıyacağını, iyiliğin mukafatlandırlacağını bilir.
 Zihni kalbi bunlarla doludur. Bunları düşünün. Yüreği sızlar. Alacağı her adımda dikkat eder. Karınca, incitmekten korkar.
Allah sevgi günden güne artar. Onun aşkıyla yanan. Allah’ın emirlerini içtenlikle yerine getirme çabasındadır.
Orucunu tutar namazını kılan malının zekatını verir. Yetim, öksüz muhtaçları korur. Milleti memleketi toplumu için fedakarlıktan kaçınmaz. Yalnız Allah’a güvenir. Ondan yardım ister.
Olgun mümin: hem Allah’a hem onun yarattıklarına karşı görevini gereği gibi yapmıya çalışan yasaklardan çekinen ahlak kaidelerine uygun faziletli kişidir.
Kendisinden kimseye zarar gelmez, kimse ondan kötülük beklemez, emin olunan kimsedir. Kimseye hacet, lanet, gıybet, dedikodu etmez, eliyle diiyle kimseyi incitmez; kibir gurur bilmez, makam ve mevkiine aldanmaz. İyilikten ayrılmaz.
Herkesin hayrına ve iyiliğine koşan.
Müslümana gülümsemenin sadaka Olduğuna inanarak herkese güler yüz gösterir. Tetecilik, dolandıncılık, karaborsacılık yapmaz, sözünden dönmez. Kızdığı zaman bile haktan ayrılmaz. Eza edene bile kötü söz söylemez kimseye fenalık düşünmez.
Peygamberimiz bir hadislerinde; “Sizden biriniz kendisi için istediğiniz mümin kardeşi içinde istemedik, Kamil (olgun) mü’min olamaz” buyuruyor. Allah bizleri olgun insanlardan yapsın.

 

KUR’ANDA AHLAK

Başlarken
(No:1) Fatiha Suresi

Euzübillahimineşşeytanirracim.
Bismillâhirrahmanirrahim
Şeytanın şerrinden Allah’a sıgınırım.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla (başlıyorum) Hamd (Her türlü övgü) alemleri yaratan (Alemlerin Rabbi) Allah’a mahsustur.
O Rahman ve rahimdir. (Bağışlayın ve esirgeyicidir) (Rahman: iyi kötü, mümin, kâfir dünyada herkese nimet veren Allah demektir)
(Rahmet: Ahirette Allaha inananlara nimetlerini veren Allah’ı ifade eder.)
Ceza gününün mâlikidir. (Hesap verilecek mükâfat görülecek günün yegâne sahibidir)
Rabbimiz! Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
(Ancak sana ibadet eder ve yalnız senden medet umanz.)
Bize dogru yolu göster.
Kendilerine lütuf ve ikramda bulundugun kimselerin yolunu; gazaba ugrayanların ve sapmışların yolunu değil!
Amin!
Besmele ile başladık. Fatiha suresi ile devam ettik. Peygamberimiz bir hadisinde (söylediği sözler) şöyle buyurmuştur. “Besmele ile başlamıyan her iş güdüktür”
 Namaz kılarken her rekâtte Fatih’ a suresi okunur. Peygamberimiz “Fatihayı okumayanın namazı olmaz” buyuruyorlar.
Fatiha en büyük dua ve yardım dilemedir. Kuran insanlığa, dogru yolu göstererek için indirilmiştir. Kur’anın içeriği anahatları itibarile Fatiha’da vardır.
 Surede geçen ceza günü, ahirette herkesin hesaba çekileceği, iyinin iyi, kötününde kötü karşılık alacağı, mahkeme hesaplaşma günüdür.
Kendilerine Lütuf ve ihsanda bulunulanlar ise, peygamberler ve onun yolunda gidenlerdir. Müfessirlere göre gazaba ugrayanlar yahudiler sapartlar ise hıristiyanlardır diye ifade edilmektedir.
Kuran’ın büyük bir kısmı Fatiha suresinde geçen iki ayetin tefsiri şeklin-de yorumlanır. Besmele, Fatiha suresinin özeti ve Kur’ânın anahtandir. Fatiha suresi ise Kur’anın özeti ve namazın kopmaz bir parçasıdır.
-Her işimizde besmele ile başlamak Fatiha ile devam etmeli, sonunda yine Fatiha ile işimizi noktalamallyız.-

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti