Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Patlamanın acısı tazelendi – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 1 Nisan 2013 Pazartesi 03:00:00
  5 Eylül 2012 günü Afyonkarahisar’ın Kışlacık Köyü yakınlarındaki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda meydana gelen ve 25 askerimizin şehit düşmesiyle sonuçlanan hazin patlamanın ayrıntılarını öğrendikçe kanımız dondu adeta.
Pazar günü yayınlanan Kocatepe Gazetesi’nde cephanelik patlamasının iddianamesi ve bilirkişi raporları ile ifadelerini okuyan pek çok hemşehrimiz şaşkınlığını gizleyemedi. Şehit ailelerinin de şaşkınlıkla birlikte acılarının tazelendiğini biliyoruz. Hatta böylesi bir duyarsızlık, bilinçsizlik nedeniyle evlatlarını kaybettiklerini öğrenen ailelerinin acılarının katlandığını bile söyleyebiliriz.
Vatan Gazetesi güzel bir gazetecilik örneği ile bu detayları ortaya koydu. Hepimiz detayları oradan öğrendik.
Hazırlanan iddianamede, yaşanan patlamanın nedenleri şöyle anlatılmış: “Tek bir el bombasının herhangi bir mühimmata temas etmeden patlaması diğer mühimmatı tetiklemeyeceğinden, cephanelikteki tüm mühimmatı tek seferde kütlesel olarak patlama ihtimalinin olmadığı, ancak tam atım halde bulunan (fünyesi takılı) DM41, M26, MK2 savunma tipi el bombalarından birinin patlaması sonucunda, zincirleme bir patlamayı tetikleyerek cephanelik içerisinde oluşan şok, basınç, sıcak gazlar ve hararetin yükselmesiyle cephanenin tamamının patlayabileceği tespit edildi.”
Patlamanın nedeni ise raporda şöyle tahmin ediliyor: “(…) İstifte bulunan sandıkların devrilerek, yere düşen ve dağılmış olan tam atım el bombaları veya hermatik kutular içindeki tapaların üzerine bir veya birkaç sandığın düşmesi ile bir patlamanın meydana geldiği; patlamanın, temas halinde veya çok yakınında bulunan açıktaki el bombaları, el bombası gövdeleri ile diğer el bombası sandıklarına sirayet etmesi ile başlayan ve cephaneliğin sağ ön giriş kısmında yaklaşık 3 metre çapındaki patlama çukurunu oluşturan zincirleme patlamanın sonucu olarak husule gelen şok dalgaları, basınç, sıcak gazlar ile diğer mühimmatı tetikleyerek kütle halinde büyük patlama oldu.”
Ve diğer dikkat çeken detaylar…
Şehit düşen askerlerimiz patlamayı önlemek için depolara yöneldiklerinde patlamaya maruz kalmışlar. Patlayıcı konusunda eğitimsiz askerlerle yapılan çalışmada bilinen kurallar pek uygulanmamış. Plansız bir şekilde çok sayıda mühimmat gelince depolar yetmez olmuş. Askerler yorulmuş, işler yetişsin diye daha çok çalışılmış.
Olaydan kurtulanların ifadelerine yansıyan tokmakla yapılan hizalama çalışmaları, depo önünde sigara içilmesi, dökülüp, saçılan mühimmatlar, kırık kasalar…
Ne kadar hayret verici, şaşırtıcı ve üzücü.
Hepimizin yüreğini yakan bu vahim olayla ilgili verilecek karar merakla bekleniyor. Karar ne olursa olsun 25 vatan evladının acısı ise hep taze kalacağa benziyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti