Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Peki şimdi asgari ücret kaç lira olacak?

Murat Arısoy 9 Haziran 2015 Salı 03:00:00
  Çok şükür 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını gördük. 6 Haziran saat 18’e kadar başımızı ağrıtan bangır bangır şarkıları, türküleri en azından bir süre daha duymayacağız.
Seçim neticeleri sürpriz sayılmaz. Hemen hemen herkes, böyle bir tablo ile karşılaşacağımızı biliyor, söylüyordu. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının yüzde 40’larla telaffuz edildiği bir gündemde; Halkların Demokratik Partisi’nin yüzde 10’luk barajı aşacağını bilmek, zor değildi.
Cumhuriyet Halk Partisi, Genel Merkez kampanyasının yüzde 35 olarak belirlendiği dönemde bu hedefe varamadı. CHP’de görülen şu: Genel Merkez’in yükselttiği çıtaya, taşra teşkilatı ayak uyduramadı.
Milliyetçi Hareket Partisi ise Afyonkarahisar ve ülke genelinde oylarını artırmasına rağmen sadece Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de birinci parti oldu. Diğer çoğu ile MHP, ikincilik için CHP ile yarıştı.
7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren 4 parti de “tek başına” iktidar olamayacak.
Beni ilgilendiren soru ise başka…
Şimdi asgari ücret kaç lira olacak?
Muhalefet partileri, seçim stratejilerini ve çalışmalarını “yoksulluk”, “yolsuzluk”, “eşitsizlik” üzerine kurdular. İktidar partisi ise ekonomik sıkıntılardan hiç bahsetmedi. “Uçak yapacağız” dedi, “Çağ atlayacağız” dedi.
Sandık “İkisi de olur” cevabını verdi.
Yani hem uçağımızı yapalım, hem asgari ücreti “geçinilebilir” bir seviyeye çekelim; hem barış olsun; hem milli devletimizden taviz vermeyelim.
Hangi parti hangi parti ile bir araya gelecekse, bu mesajı iyi anlamalı; milletin yarısından fazlasının aldığı ücretin iyileştirmesini sağlamalıdır.
Milletin başka bir uyarısı ise kanaatimce şöyledir:
Yeter artık! Kavgalarınızdan tedirgin olmak istemiyoruz. Biraz daha sakin, haberleri ailece izleyebileceğimiz bir Türkiye istiyoruz. Ne yapacaksanız birlikte yapın. Anayasa’yı da birlikte değiştirin. Birbirinizi kışkırtmaktan da vazgeçin!

YURT GAZETESİ’NİN HABERİ

Ortada fol yok, yumurta yoktu. CHP’li Durdu Özbolat’ın gazetesi Yurt’un sürmanşetinde dikkat çekici bir habere imza atıldı. Haberde HDP’nin barajı geçmesi hâlinde AK Parti’nin tek başına iktidar olamayacağı, bu durumda “büyük uyum koalisyonu”nun konuşulacağı belirtiliyordu. Bu “büyük uyum koalisyonu”nda AK Parti ve CHP yer alacaktı. Yurt Gazetesi’nin bu yalanlanmayan haberindeki öngörünün ilk kısmı gerçekleşti. Şimdi öngörünün ikinci kısmının nasıl gerçekleşeceğini merak ediyorum. Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu’nun yardımcısı olur mu? “AK” ile “Halk” birlikte hükümet kurar mı?

İKİ, ÜÇ, DÖRT…

3 Kasım 2002 seçimlerinde kullanılan oylarla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi girmişti. 2002’nin yükselen yıldızı Genç Parti, yüzde 7 dolaylarında oy alınca Milliyetçi Hareket Partisi ve Doğru Yol Partisi yüzde 10’luk barajı aşamamıştı.
22 Temmuz 2007’de, AK Parti ile CHP’nin yanında Milliyetçi Hareket Partisi de Meclis’te temsil edilmeye hak kazanmıştı. Halkların Demokratik Partisi’nin o zamanki ismi Demokratik Toplum Partisi idi ve DTP’liler, seçime “hülle” yoluyla, bağımsız olarak girip milletvekili seçilmişlerdi. Bu durum, 12 Haziran 2011 seçimlerinde de değişmedi.
7 Haziran 2015 seçimlerinde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, “hüllesiz”, “normal yollardan” seçilen 4 siyasi parti bulunuyor.
Bakalım bundan sonrası nasıl olacak?

HDP SİSTEMİN PARÇASI OLMAK ZORUNDA
Halkların Demokratik Partisi, Doğu’da “Kürt milliyetçiliği” ile, Batı’da sosyal-demokrat mesajlarla oy aldı. Doğu’da ortasında yıldız olan flamalar açılırken, Batı’da Türk bayraklarıyla miting yaptı. Bir başka vurgu da “Türkçe” idi. HDP’nin açıkhava toplantılarında Türkçe konuşuldu. Hatta HDP’nin başkanlarından Selahattin Demirtaş’ın aile hayatında Türkçe konuştuğu, çocuklarının anadillerinin de Türkçe olduğu propaganda edildi. Bundan sonra HDP, sistemin bir parçası olmak zorunda. Adil olmayan seçim sisteminin getirdiği Hazine yardımı avantajını en iyi şekilde değerlendirileceği tahmin edilen HDP’nin söylemlerinde ayrılıkçılık olmaması gerekiyor. HDP’lilerin, “Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı imkânlarla buradayız” diyebilmesi şart. Aksi takdirde Türkiye, Yugoslavya gibi parçalanma sürecine girer. Bunun ilk sorumlusu ise HDP olur.

MEHMET PARSAK’IN NOTU

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Adayları arasında yer alan Mehmet Parsak, seçim sonuçlarına göre milletvekili seçildi. Duruşu, bilgisi, kendini anlatma tarzı ile öne çıkan Parsak’ın bir basın toplantısında yazdığı el yazısını hatıra olarak saklayacağım. Temennisi gerçekleşmese de Parsak’ın notunu paylaşmak isterim:
“Afyon Halkı, 8 Haziran sabahı, ‘ömrünü tüketmiş’ ampulü ve ‘Kandil’i söndürüp 3 Hilal’in aydınlığına kavuşacak ve ‘3 Aylar’ı o gün idrak edecek ve kutlayacak.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER