Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SAĞLIK ÇALIŞANI NASIL OLMALI? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 7 Temmuz 2017 Cuma 12:36:05
 

Elbette her sektör önemli insan için. Sağlık alanında çalışanlar ise insanın doğrudan hayatı ile ilgili işlemler yapıyor. Serumundan tutun pansumanına kadar her bir hareket, hayat kalitesinin artmasına yönelik. Bunun farkında olan sağlık personeli, kendini belli ediyor, dua alıyor. İş olsun diye sağlık çalışanı olanlar ise, laf olsun torba dolsun sohbetlerine her aşamada devam ediyor. İnsan hayatına doğrudan, olumlu müdahale ettiğini bilen ve buna göre davranan hekim ve sağlık çalışanı, güler yüzüyle, sabrıyla ve konuşurken seçtiği kelimelerle kendini gösteriyor. Zaten ben yetkili birimde olsam, günde 5000 kelime kullanmayanı doktor yapmam. Günde 1000 kelime dağarcığı olmayan ise sağlık çalışanı olamaz. Çünkü kritik müdahalelerin ardından hasta yakınlarını bilgilendirirken en doğru cümleleri, en duru sözcüklere ihtiyaç var. Net olmayan her cümle kafa karışıklığını artırır, ucu açık her kelime tahrik unsuru sayılabilir. Zaten hasta yakınlarının duymak istediği, isteyeceği kalıplar belli. Bu yarayı kanatmaktansa pansumanı sağlayacak üslup gerekli sağlık alanında. Tabii hasta yakınlarının beklentisi, yalnızca cümlelerdeki doğru üslup değil. Bir ihtiyaç belirtildiğinde ‘Hemen’ denilip yarım saat sonra talebin karşılanması, hasta yakını hassasiyeti için zul. Ya hemen denilmesin, ya da gecikme nedeni izah edilsin. Ben yetkili olsam sağlıkta hekimine de diğer çalışanlara da keskin bir psikoloji testi ve desteği uygularım. Hasta yakınları başlarına ne geldiğini anlamaya çalışırken hekiminden sağlık çalışanına kahkahalarla gülmesi, şık değil.
Keza tedavi sürerken günlük dedikoduların yapıldığı sözde sohbetler, hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına saygı duymasını engelliyor. Sağlık alanında yetkili olsam arkasını arayacağım bir başka nokta ise, sigara olur. Sağlık alanında çalışan hiç kimse mesai sürerken sigara içemez. Böyle bir hakkı yok. Hem sigara içeceksiniz sözde binanın dışındaki bölümlerde, sonra mesela Yoğun Bakım’a gelip hastayı kontrol edeceksiniz, mesela poliklinikteki hastadan kan alacaksınız. Elinizin sigara tarafından kirletilmiş olmasını eldivenle bertaraf ettiğinizi düşündünüz. Peki koku? Sağlık çalışanı, hekim ve personelin önlüklerinde kalan sigara kokusunun hastaları pasif içici haline getirdiğini düşünmezler mi sağlık yöneticileri?
Ben yetkili olsam, sağlık alanında yukarıda saydığım ve artırılabilecek niteliklere öncelik veririm. Sendika baskısı, siyaset torpili, vali ricası, paşa talebi gibi meslek dışı her olguyu da elimin tersiyle iterim. İnsanı ancak böyle ‘yaşatırım’ çünkü.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER