Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SALİH AMEL VE İMAN – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 19 Ağustos 2015 Çarşamba 03:00:00
  İbadetin Allah katında en makbulü ve güzeli cehennem korkusu ve cennet ümidi ile yapılan ibadet olmayıp, sırf Allah rızasını ve hoşnutluğunu kazanmak amacıyla ve O’na olan sevgiden dolayı yapılan ibadettir. Bu tür ibadetlere dinimizde “Salih Amel“ denilmektedir.
Hangi amellerin “salih amel” olduğu hususunda Kuran’a baktığımızda, Allah rızasına uygun olan her türlü söz, fiil, ibadet ve davranışların “salih amel” olduğunu görmekteyiz. Namaz, oruç, zekât ve hac gibi temel ibadetlerin Allah rızası amaçlı olarak yapılması “salih amel” olduğu gibi iyiliği emretmek, kötülüğe engel olmak; Soyal yardımlaşma ve benzeri Kur’an’a ve sünnete uygun olan her türlü iş ve davranış ta salih ameldir.
“Amel”, iradeye dayalı iş, davranış ve eylem “salih amel” ise; niyete ve iradeye bağlı olarak yapılan bilinçli fiil ve hayırlı iş demektir. Yapıldığı zaman sevap kazanılan, Allah ve Peygamberin emir ve yasaklarına uygun her amel sâlih ameldir.
Hangi amellerin “salih amel” olduğu hususunda Kuran’a baktığımızda, Allah rızasına uygun olan her türlü söz, fiil, ibadet ve davranışların “salih amel” olduğunu görmekteyiz. Namaz, oruç, zekât ve hac gibi temel ibadetlerin Allah rızası amaçlı olarak yapılması “salih amel” olduğu gibi iyiliği emretmek, kötülüğe engel olmak; Sosyal yardımlaşma ve benzeri Kur’an’a ve sünnete uygun olan her türlü iş ve davranışta salih ameldir.
Allah rızasını gözetmeden gösteriş ve bir takım menfaatler temin etmek amacıyla yapılan her türlü iş ve ibadet salih amel olmadığı gibi ayrıca bu ameli işleyeni çok büyük bir günahsa sokar.
Kehf suresi 110. âyette sâlih amelin tanımı yapılmakta ve “Kim Rabbine rızasına erişmiş bir mü’min olarak kavuşmayı arzu ediyorsa sâlih amel işlesin ve Rabbine ‘ibadet ve itaatte’ hiçbir şekilde şirk/ortaklık karıştırmasın” denilerek bir amelin salih amel olabilmesi için o amele asla şirk, gösteriş ve ortaklık karışmamasının gereğine ve sırf Allah rızası için yapılmış olmasına dikkat çekilmektedir.
Bir amelin salih amel olabilmesi için;
a) Sâlih ameli yapan kişinin müslüman olması,
b) Sâlih ameli imanın gereği olarak yapması,
c) Kur’an’a ve Sünnete uygun olması,
d) Tam bir ihlâs ve iyi bir niyetle yapılması gerekir. (“İsmail Karagöz, Kur’an’da Sâlih Amel Kavramı, Sâlih ve Muslih İnsanların Özellikleri” Diyanet İlmi Dergi, s.60. XXXII, I/2. Ankara, 1997)
Yüce Allah, müminlerin sâlih ameller işlemesini emretmektedir: “va’melu Salihâ (n)”Salih ameller işleyin” (Sebe, 34/ 11).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti