Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Berber Yakuboğlu Süleyman (Şuhut Kayış Mahallesi’nden)

Yusuf İLGAR 16 Ağustos 2017 Çarşamba 13:28:23
 

Şehit Berber Yakuboğlu Süleyman (Şuhut Kayış Mahallesi’nden)
Çanakkale’de Seddü’l-Bahr Muharebesi’nde 9 Mart 1916’da şehit olanlardan birisi olan Şuhut’un Kayış Mahallesi’nden Berber Yakuboğlu Süleyman’dır. Muhtemel onun Çanakkale’ye gitmesiyle ve şehitlik makamına ulaşmasından sonra arkada hanımı, çocuğu, anne ve babası maddi imkansızlar halinde günlerini geçirmiş olmalılar. Cüz’i miras haklarını Ocak 1918 tarihinde alabilmişlerdir. Yakuboğlu Süleyman’ın şehitliği ve geride kalanların miras haklarıyla alakalı gelişmeler şer‘î mahkemeye şöyle yansımıştır:
İplik Mahallesi’nden Hüseyin kızı Emine mahkemeye başvurarak Pazar Mahallesi’nden Dedeoğlu Ömer Ağa ibn-i Ali’yi dava ederek şöyle demiştir ki eşim Şuhut’un Kayış Mahallesi’nden Berber Yakuboğlu Süleyman bin İbrahim, Çanakkale’de Seddü’l-Bahr Muharebesi’nde şehit olmuştur. Mirasçısı eşi olarak ben, babası İbrahim oğlu Yusuf, anası Yunus kızı Fatıma, kızı Raziye bulunmaktadır. Eşimin mirası yirmi dört sehim olup üç sehmi bana, dört sehmi annesi, on iki sehmi kızı Raziye’ye, beş sehmi de babası İbrahim’e isabet etmektedir. Bizden başka mirasçıları yoktur. Eşim Şehit Süleyman’ın sağlığında Ömer’den yüz kırk kuruş alacağı bulunmaktadır. Mirasıma düşen sekiz kuruşun alınarak şahsıma verilmesini talep ederim demiştir. Mahkeme’de Ömer borcu olduğunu belirterek, bu kişilerin mirasçıları olduğunu ispatlamaları halinde borcunu vereceğinin söylemiştir. Emine Hanım bunun üzerime Pazar Mahallesi’nden olup 1. Kolordu, 2. Fırka, 1. Alayın 3. Taburunun 13. Bölüğünde 12. Mangasından olan Çalıkloğlu Mehmet bin Hüseyin bin Mustafa, Hallaç köyünden aynı alay, aynı tabur, bölük ve mangasından Mustafa oğlu Abdullah’ı mahkemede şahit göstermiştir. Mahkemede kadı huzurunda şöyle demişlerdir:
Şuhut’un Kayış Mahallesi’nden Berber Yakuboğlu Süleyman bin İbrahim, 22 Şubat 1332/4 Mart 1916 tarihinde Çanakkale’de Teyyare Tepesi’nden hareketle Seddü’l-Bahr Muharebesi’ne katılmış, Şubat’ın 27’inde [9 Mart 1916] başına şarapnel isabet ederek şehîden vefat etmiştir. Mirasçısı olarak da eşi Emine, babası İbrahim oğlu Yusuf, anası Yunus kızı Fatıma, kızı Raziye olduğunu, başka mirasçısı olmadığını biliyoruz. Biz bu hususlara şahitlik ederiz demişlerdir.
Kadı, şahit olarak dinlenilen Çalıkloğlu Mehmet’le Abdullah doğru sözlü, güvenilir oldukları için başka şahitler talep etmiş, bunun üzerine Pazar Mahallesi imamı Şuhûdî-zâde Ali Agah Efendi ibn-i Hacı Bekir Efendi bin Hacı Halil Efendi, muhtarı  Şabşaboğlu Amet bin Ahmet bin Mehmet ve Hallaç Köyü imamı Mustafa Amcaoğlu Hafız Hüseyin Efendi ibn-i Ahmet ve muhtarı Tataoğlu Ağmet Ağa ibn-i Hasan ile âzâdan Galaşoğlu İsmail bin Osman ve Bekiroğlu Mustafa bin Mehmet adlı kişilerden gizli olarak, daha sonra taraflar ve şahitler hazır oldukları halde Pazar Mahallesi’nden Yeleklioğlu Ömer bin Ali, Hacı Alioğlu Mehmet bin Ali, Hallac köyünden Çerkesoğlu İsmail bin Ahmet ve Mehmetoğlu Mustafa adlı kişilerin de alenen şahitlikleri imza altına alınarak mühürlenmiştir. Sonuç olarak Şehit Berber Yakuboğlu Süleyman’ın eşi olan Emine Hanım’a miras hakkının verilmesine 11 Rebiü’l-âhir 1336/24 Ocak 1918 tarihinde karar verilmiştir. (AŞS,nr. 649, s. 153/497).

 

 

Yakuboğlu Süleyman’ın şehitliği ve mirasçılarıyla ilgili şer‘î mahkeme kararı. (AŞS,nr. 649, s. 153/497).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti