Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehit Hacı Ahmetlerin Ömer (İsmail köyü)

Yusuf İLGAR 23 Kasım 2017 Perşembe 13:43:20
 

Şehit Hacı Ahmetlerin Ömer (İsmail köyü)
Osmanlı-Rus Savaşlarından en önem arz eden olaylarından birisi olan Plevne Savaşlarında teba-yı Osmaniye’nin her bölgesinden yüzlerce, binlerce şehit verilmiştir. Bu aziz şehitlerden birisi de Karahisar-ı sahib’in İsmail köyünden Hacı Ahmetlerin Ahmet’in oğlu Ömer’dir. 1878 yılında şehit olmasından sonra o da geride muhtemel yokluklarla mücadele ederek hayatın acı gerçeğini yaşayan genç bir hanım, bakıma muhtaç bir evlat (kızı Satı) ve yaşça kendisinden küçük olduğu anlaşılan iki erkek kardeşini (Ali ve Ahmet) bırakmıştır. Eşi Hanife Hatun on kuruşa muhtaç bir haldedir.
Bu bağlamdan olmak üzere Karahisar-ı sahib’in İsmail köyünden Hacı Mustafa kızı Hanife Hatun Bidâyet Mahkemesi’ne başvurarak amcası Süleyman oğlu Hacı Ali huzurunda şöyle demiştir: Eşim Hacı Ahmetlerin Ahmet’in oğlu Ömer, Osmanlı Ordusu’nun 5. Alayının 3. bölüğünde 4. Onbaşının üçüncü neferiyken 12 Ağustos 1294/24 Ağustos 1878 tarihinde Plevne’de yapılan muharebede düşman tarafından atılan güllenin isabet etmesiyle şehîden vefat etmiştir.
Eşimin vefat etmeden önce amcası Süleyman oğlu Hacı Ali’de cihet-i karzdan seksen kuruş alacağı bulunmaktaydı. Onun vefat etmesiyle mirasçısı olarak benimle, kızı Satı ve eşimin erkek kardeşleri Ali ve Ahmet bulunmaktadır.
Hanife Hatun miras hakkını alamadığı hakkını mahkeme aracılığıyla isteyerek hakkı olan miras hissesi on kuruşu talep etmektedir. Hacı Ali, Şehit Ömer’e borcu olduğunu kabul etmekle birlikte onun vefatının ispatlanması halinde kızına olan miras hissesini vereceğini beyan etmiştir. Bunun üzerin Havva Hatun kocasının asker arkadaşlarından aynı köyden Kara İsmailoğlu Hasan ile Sarıoğlanoğlu Hüseyin’i şahit göstermiştir. Şahitle mahkemede şöyle demişlerdir:
Hanife Hatun’un eşi Ömer 12 Ağustos 1294/24 Ağustos 1878 tarihinde Plevne’de vuku bulan savaşta gülle isabetiyle şehîden vefat etmiştir. Biz cenazesini gördük ve inceledik. Bu anlattığımız hususa şahidiz, şahadet dahi ederiz diyerek ayrı ayrı şahitlikte bulunmuşlardır.
Kadı şahitlerin anlattığı hususları ve onların doğru sözlü olup olmadıklarını gizlice köyün imamı ve muhtarına sorarak bilgi almış; sonuç olarak, Hanife hatunun kocasının şehit olduğuna, mirastan hissesine düşen on kuruşun da amcasından alınarak yeğeni Hanife Hatun’a verilmesine karar vermiş ve bu husus mahkemece 2 Cumadiye’l-evvel 1297/12 Nisan 1880 tarihinde kayıt altına alınmıştır. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, s. 171/445).

Şehit Hacı Ahmetlerin Ömer’in şehadetini
belgeleyen ve hanımının miras hakkını talep ederek
hissesine düşen meblağın alınmasını gösteren mahkeme kaydı. (AŞS, defter no: 607, s. 171/445).

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER