Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

Şehit Herdemoğlu İbrahim (Karaman Mahallesi)

Yusuf İLGAR 21 Kasım 2017 Salı 13:33:51
 

Şehit Herdemoğlu İbrahim
(Karaman Mahallesi)
Balkan savaşlarında şehit olanlardan birisi de Karaman Mahallesi’nden Herdemoğlu Ali’nin oğlu İbrahim’dir. O Plevne’de 1293 (M. 1876-1877) yılında şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Ancak onun vefatından sonra ailesinin sıkıntılar içerisinde hayat sürdüğünü söyleyebiliriz.
Bu bağlamdan olmak üzere eşi, Karaman Mahallesi’nden Mustafa kızı Şerife Hatun Bidayet Mahkemesi’ne başvurarak Voyvoda Mahallesi’nden İbrahim oğlu Ahmet’i mahkemeye vererek onun yanında şöyle şikâyette bulunmuştur:
Eşim Herdemoğlu Ali’nin oğlu İbrahim Osmanlı Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 2. Bölüğünde 2. onbaşısının 1. neferiyken 16 Şevval 1293/4 Kasım 1876 tarihinde Plevne’de (Yukarı Dünbik’te) yapılan savaşta düşman tarafından atılan bir kurşunla vurularak şehîden vefat etmiştir.  Mirasçısı olarak hanımı Şerife Hatun, annesi Fatıma Hatun ile çocukları Emine ve Ali bulunmaktadır. İbrahim’in savaştan önce Ahmet Efendi’den cihet-i karzdan seksen kuruş alacağı bulunmaktadır. Şerife Hatun bu paradan hissesine düşen on kuruşun Ahmet Efendi’den alınarak kendisine verilmesini mahkemeden talep etmiştir.
Ahmet Efendi borcu olduğunu kabul etmiş, şehit İbrahim’in mirasçısı olduğunu ispatlamaları halinde parayı vereceğini söylemiştir. Bunun üzerine Şerife Hatun, Karaman Mahallesi’nden uzun boylu, ela gözlü ve kara sakallı Hüseyin oğlu Mustafa’yla ve yine uzun boylu, ela gözlü ve kara sakallı Ali oğlu Hüseyin’i şahit göstermiştir.
Şahitler, Şerife Hatun’un eşi olan Herdemoğlu Ali’nin oğlu İbrahim Osmanlı Ordusunun 5. Alayın 1. Taburunun 2. Bölüğünde 2. onbaşısının 1. neferiyken 16 Şevval 1293/4 Kasım 1876 tarihinde Plevne’de Yukarı Dönbeği’nde yapılan savaşta düşman tarafından atılan bir kurşunla vurularak şehîden vefat etmiştir. Onun şehitliğini biz gözümüzle gördük. Cesedini inceledik. Mirasçısı olarak hanımı Şerife Hatun, annesi Fatıma Hatun ile çocukları Emine ve Ali bulunmaktadır. Biz bu hususlara şahidiz…
Ancak mahkemeyi takip eden kadı şahitleri dinlemekle yetinmemiştir. Kadı gizli olarak Karaman Mahallesi muhtar ve imamından şahitlerin güvenilir ve doğru sözlü olup olmadığı bilgisini almıştır.
Sonuç olarak kadı, İbrahim’in şehit olduğuna hükmederek, miras hakkının Ahmet Efendi’den alınarak Şerife Hatun’a verilmesini 25 Safer 1297/7 Şubat 1880 tarihinde karar vererek sonuç sicil kayıt defterine işlenmiştir. (Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Afyonkarahisar Şer‘iye Sicili (AŞS), defter no: 607, s. 174/448).

Şehit Herdemoğlu İbrahim’in şehadetini
 belgeleyen ve hanımının miras hakkını talep ederek
hissesine düşen meblağın alınmasını gösteren mahkeme kaydı. (AŞS, defter no: 607, s. 174/448).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti