Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SEMPOZYUMUN ARDINDAN – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 10 Nisan 2018 Salı 14:15:23
 

Afyonkarahisar Kültür ve Sanat alanında önemli organizasyonlara ev sahipliği yapıyor şu günlerde. Klasik Müzik Festivali etkinlikleri ardı ardına sürüyor.
Uluslar arası boyutta düzenlenen 8. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu ise tamamlandı. Geniş katılımla, son derece önemli konularla, alanındaki bir çok uzman isimle gerçekleştirilen Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Afyonkarahisar için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın etkileri önümüzdeki dönemde daha iyi hissedilecek, Afyonkarahisar’ın kültür, sanat, tarih, coğrafya, gibi ana özelliklerine nasıl etki ettiği önümüzdeki yıllarda anlaşılacaktır.
Bu nedenle sempozyuma destek veren Afyonkarahisar Belediyesi başta olmak üzere herkes ve her kurumla birlikte, sempozyumun asıl yükünü çeken Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’na, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdiresi Emel Sarlık’a; ayrıca görev alanı farklı, yükü ağır olsa da bu tür organizasyonlarda yük almaktan, sorumluluğa girmekten, emek ve çaba harcamaktan hiçbir zaman kaçınmayan Yüntaş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Sarlık’a teşekkür etmek gerekiyor. Elbette ki sempozyuma bildiri sunan tüm isimlerle birlikte…
Afyonkarahisar Araştırmaları sempozyumunun her yıl düzenlenmesi belki zor ve verimsiz olur, ama 8’inci Sempozyumun ardından arası çok uzamadan 9’uncu, 10’uncu ve onları takip eden sempozyumların gelmesi en büyük dileğimizdir.
Bu arada küçük bir eleştiriyi de aktaralım Sempozyumla ilgili. Sempozyumun açılışında ve kapanışındaki dinletilerde Afyonkarahisar ezgilerine yer verilmediğini eleştirenler, “Muğla türküleri yerine Afyonkarahisar türküleri daha hoş olmaz mıydı?” demekteler. O kadar kusur kadı kızında da olur değil mi?

 

HANGİSİYLE ANILACAĞIZ?

 

Afyonkarahisar’da geçtiğimiz hafta son derece önemli bir projenin başlangıcı da yapıldı. Önce o projeyi anlatalım, sonra sadede gelelim.
Afyonkarahisar Valiliği’nin öncülüğünde, Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nin projesi olan KODL@FYON projesi düzenlenen törenle başlatıldı. Kodl@fyon Afyonkarahisar Ortaokullar Arası Hackathon Scratch ve Kodugame Kodlama Yarışması #KodlAfyon
KODL@FYON, Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’ nin 2017- 2018 eğitim- öğretim yılında uygulamaya koyduğu bir proje. Projeye Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi destek vermekte.
Hedef kitlesinin 5, 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencileri olarak belirlendiği kodl@fyon projesinde Afyonkarahisar çocuklarının 21. yüzyıl becerilerini aktif olarak kullanmasını sağlamak, analitik ve sistematik düşünmek, problem çözmek, olay veya durumlar arasındaki ilişkileri görebilmek, girişimcilik ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek için planlanıyor. Asıl ulaşılmak istenen çocuklara kod yazmayı öğretmekten ziyade onları kod yazmayı teşvik etmek, eğlenerek öğrenmelerini sağlamak, tüketen değil üreten bir nesile ulaşmaya çalışmak. Çünkü öğrencilerin kod okuryazarı olması endüstri 4.0 devriminden sonra daha da önemli bir hal almış durumda. Ayrıca teknolojiyle “kendin yap” kültürünü bir araya getiren, dünyada her geçen gün daha çok yayılan bir akım olan Maker Hareketi de çağın gerisinde kalmak istemeyenlerin yürümek isteyeceği bir yol olarak karşımızda durmakta. Maker çok çeşitli alanlarda teknoloji temelli üretim yapan kişiye verilen isim. Temel çıkış noktaları merak, yaratıcılık ve üretim olan Maker teknolojik gelişmelerin çok hızlı yaşandığı günümüzde ihtiyaca dönük birçok üretim yapabileceği görüşü hakim. Kodlama etkinlikleri bu hareketin önemli bir parçasını oluşturmakta.
Öğrencilerin bilişim ve teknoloji ürünlerine olan ilgisinin ne denli büyük olduğu kabul görmüş bir gerçeklik. Çocukların ve gençlerin teknolojiyi amaca dönük ve faydalı işler için kullanmaması halinde kötü kullanıma yönlenebildikleri ya da teknoloji bağımlılığı riski ile karşı karşıya oldukları ifade edilebilir. Çocuklarımızın teknolojiyi bilinçli tüketmesini sağlamak için bu tarz etkinliklerin ne denli önemli olduğu düşünülerek KODL@FYON organizasyonu planlanmış.
Çok da güzel olmuş.
***
Klasik Müzik Festivali dedik, Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu dedik, Kodl@fyon dedik…
İnternet alemine şöyle bir göz atın. Her yerde “Afyonkarahisar’da travestilerin tüfekli, dipçikli kavgası” görüntüleri var. Bize soruyorlar, “Bu haberi yapmadınız” diye. Bilerek yapmıyoruz, yapanlara da kızmıyoruz. Haber haberdir…
Biz Afyonkarahisar’ın “travesti kavgaları” ile değil; Klasik Müzik Festivali ile, Araştırmalar Sempozyumu ile, Kodl@fyon gibi projelerle, Kültür ve turizm alanındaki çalışmalarla, spordaki başarılarla anılmasını istiyoruz çünkü… Ol sebeptendir ki; bu haberleri yapmıyoruz. Kötü mü ediyoruz?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER