Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SIRPSINDIĞI

Bugün Osmanlı’nın Haçlı ordusuna karşı elde ettiği ilk zafer olan Sırpsındığı savaşının yıldönümü. 1364 yılında kazanılan Sırpsındığı Savaşı sonucunda Edirne hakimiyetini tekrardan sağlayan Osmanlı ordusu Edirne’yi başkent ilan etmiştir. Bulgarlar Osmanlı devletine biat ederek vergi ödemeyi kabul ettiler. Macarlar bu savaş sonucunda Balkanlar’da ki tüm hakimiyetini kaybetti. Meriç nehri Osmanlı hakimiyetine geçti.
Bilindiği üzere, beylikler döneminde Osmanlı’ya ilk katılan beylik, aynı zamanda bir denizci beylik olan Karesioğulları olmuştur. Karesioğulları sayesinde Osmanlı, sınırlarını büyütmüş, bir donanma sahibi olmuş, dahası, Hacı İlbey ve Evrenos Bey gibi yetenekli Karesi komutanları Osmanlı’nın hizmetine girmiştir.
Sultan 1.Murat Han’ın Edirne’yi fethedip, Avrupa’nın kapısını Türklere açması üzerine, Rumeli bölgesinde asayişi sağlamak için Hacı İlbey bu bölgedeki Osmanlı birliklerinin başına konulmuş ve bu görevinde tarihe damga vuran bir başarıya imza atmıştır.
Edirne’nin fethi, başta Balkanlar olmak üzere tüm Avrupa’da büyük bir rahatsızlık yaratmış ve yaklaşık 40 bin kişilik bir Haçlı Ordusu vücuda getirilip, Haçlılar ilk kez Osmanlı üzerine saldırmak için harekete geçmiştir. Ne var ki bu haçlı saldırısı (1364) Sultan Murat’ın ve Osmanlı Ordusu’nun Anadolu’ya sefer yaptığı bir döneme denk gelmiş ve hâliyle Rumeli savunmasız kalmıştır.
Hacı İlbey, Haçlıların geldiğini Osmanlı akıncılarından öğrenince, sadece 10 bin kişilik kolordusuyla Haçlıların önünü kesmek istemiş, Rumeli Beylerbeyi Kara Şahin Paşa da kendisine Haçlıları oyalama görevi vermiştir.
Görevini yerine getirmek için hududu geçen büyük komutan, düşmanı oyalamak yerine onlara bir baskın vererek efsanevi bir zaferle Haçlıların tamamını yok etmiştir. Öyle ki, bu baskında Macar Kralı dahi öldürülmüş ve Osmanlı neredeyse hiç şehit vermemiştir. Bu zafer, tam anlamıyla Hacı İlbey’in dehasının zaferi olup, olay kısaca şöyle gerçekleşmiştir.
Haçlı Ordusu Sırpsındığı denilen yerde mola vermiş ve Haçlı askerlerinin çoğu sarhoş durumdadır. Hacı İlbey’in emriyle Osmanlı Ordusu ormanın içine gizlenmiştir. Gecenin zifiri karanlığında mehter tüm gücüyle çalmış ve 10 bin asker sanki 50 bin kişi gibi gürültü yapıp, her asker elinde iki meşaleyle ormanda bir ışık senfonisi oluşturmaya başlamıştır.
Panikle yerlerinden fırlayan haçlılar, kendilerine koca bir Osmanlı Ordusu’nun saldırdığını düşünüp dehşete kapılmışlardır. Dahası, farklı milletlerden olan haçlıların uykulu ve sarhoş halleriyle dillerini bilmediği herkesi Osmanlı askeri zannederek birbirlerini telef etmeleriyle Osmanlı ordusu müthiş bir zafer kazanmıştır. Dolayısıyla Haçlılar, bu savaşta farkında olmadan birbirlerini harcamışlardır.
Hacı İlbey’in bu büyük zaferi, Türk’ün destansı zaferlerinin sadece bilek gücüyle kazanılmadığının en somut kanıtlarından birisidir. Gelgelelim bu büyük Türk kumandanı, kendisini kıskanan Rumeli Beylerbeyi Lâlâ Şahin Paşa tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER