Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TABLETİ BIRAKTIM – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 10 Ekim 2016 Pazartesi 13:25:04
 

Belirli aralıklarla bir araya gelen Dostlar Meclisi’nin bir buluşmasında yer alma fırsatı buldum. “Nasip oldu” demek de mümkün, çünkü oradaki sohbetin lezzeti bir başka.
Dostlar Meclisi’nde işadamı İbrahim Alimoğlu, kendisine “akıllı telefon” üzerinden gönderilen bir metni okudu. Bu metin özetle şöyleydi:
Sohbetler, hal hatır sormalarla kardeşlik içinde yürütülen hayatlara önce davetsiz bir misafir gelir. Bu misafir, zamanla evlerin baş köşelerine yerleşmeşe başlar. Sonra baş köşeler, sadece bu misafirin konumuna göre şekillenir. Davetsiz misafir, aynı zamanda canavar tasviriyle, televizyondur. Televizyon canavarı, önce komşu ziyaretlerini, dost sohbetlerini engeller; ardından da hükümranlığını ilan eder. Bununla da kalmaz; arkadaşı olan akıllı telefonları da evlerin içine koyar. Artık televizyon ve akıllı telefonun işbirliğiyle birkaç kelam bile edilemez olur.
Bu metni, tabii İbrahim Alimoğlu’nun dilinden dinlemek gerekir. O’nun anlattığı gibi anlatamıyorum; fakat genel itibariyle verilen mesaj, sohbetlerimizi teknolojiye esir verdiğimizdir.
Neredeyse televizyon girmeyen ev kalmadı. Akıllı telefon bulunmayan çok az sayıda hane kalmıştır. Sadece 1 saat televizyonlarımızı kapatsak, akıllı telefonlarımızdaki oyunlardan ve internetten vazgeçsek, ya daha çok fikir üreteceğiz; ya da ailemizle hasbihal edebileceğiz.
Kimseyi suçlamak için yazmıyorum bunları.
Kendimden örnek vereyim: Eşimin aldığı tabletle futbol ve kulüp menejerliği oyunlarını oynuyordum. Bir süre sonra bir baktım ki saatlerin büyük bölümü “Şunu mu tranfer edeyim”, “Bunu mu alayım” sorularıyla geçiyor. Hatta bir itiraf daha: Barcelona’yı, Bayern Münih’i bile alsam, takım yeniliyor. O zaman, maçların kaydedilmemiş hâlinden tekrar oyuna başlıyordum, dolayısıyla “hile”ye başvurmuş oluyordum.
Tableti bıraktım. Evet “sigarayı bıraktım” gibi kullanıyorum bu cümleyi. Tableti bıraktım ve kitaplarla, yazılarla yeniden tanıştım.
Televizyonu da bırakırsam, çok daha rahatlarım.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER