Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

TAKVA YAZILARI (24) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 3 Kasım 2011 Perşembe 02:00:00
  ONLAR AHİTLERİNE VEFA GÖSTERİRLER.
İslâmiyet ahde yani verilen sözün yerine getirilmesine büyük bir önem vermiş, verilen sözün tutulmayışını Münafıklığın en büyük alâmetlerinden saymıştır.
Kur’an-ı Kerim de müminlerin özellikleri sayılırken onların ahde vefa gösteren kimseler olduğu belirtilmektedir.
“Onlar ki Allah’ın ahdini yerine getirirler, verdikleri sözü bozmazlar.” (13/Ra’d–20)
“Onlar ki, emanetlerine ve verdikleri sözlere riayet ederler.” (23/Müminun–8;Mearic,70/32)
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Münafığın alâmeti üçtür. 1. Söylediği zaman yalan söyler. 2. Sözünde durmaz. 3. Emanete hıyanetlik eder.”
İslam ahlakının en önemli prensiplerinden biri olan ahde vefa veya ahde riayet” Sözünde durmak, verdiği sözlere bağlı kalmak, özü ve sözü doğru olmak” anlamlarına gelir.
Sufiler, bezm-i elest’ te Allah’ın rab olduğunu ikrar etmeyi ahid, bu taahhüde bağlı kalmayı da “ahde vefa” kabul etmişlerdir. (Bkz. 7/A’raf–172)
Yüce Allah, “Antlaşma yaptığınız zaman, Allah’ a karşı verdiğiniz sözü yerine getirin.” (Nahl,16/91) “Verdiğiniz sözü yerine getirin. Çünkü (söz veren) sözünden sorumludur.” (İsra,17/34) Buyrukları ile ahde vefa gösteril-mesini istemekte; emirleri yoluyla ve peygamberleri aracılığı ile insanlardan ahid aldığını bildirmektedir. Kur’an’ da Allah ile kulları arasındaki ahitleşmeden bahsedilerek ,”Ey Âdemoğulları! “Ben size, şeytana kulluk etmeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır. Bana kulluk edin. İşte bu dosdoğru yoldur, diye emretmedim mi ?” (36/Yasin-60,61) buyrulmuş ; “Antlaşma yaptığınız zaman, Allah’a karşı verdiğiniz sözü yerine getirin. Allah’ı kendinize kefil kılarak pekiştirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın” (16/Nahl–91)
İlahi beyanı ile Allah adına verilen ahdin bozulmaması istenmiş; Allah ile yaptıkları ahitlere sadık kalanlara , “Allah’a verdiği sözü yerine getirene, Allah büyük bir mükâfat verecektir” müjdesi verilmiş; Ahdini yerine getirmeyenler ise; “Onlar, Allah’a verdikleri sözü, pekiştirilmesinden sonra bozan, Allah’ın korumasını emrettiği bağları (İman, akrabalık, beşeri ve ahlaki bütün ilişkileri) koparan ve yeryüzünde bozgunculuk yapan kimselerdir.” (2/Bakara–27) diye tarif edilmiştir.
Yüce Rabbimiz, “Siz bana verdiğiniz ahde sadık kalın ki ben de size verdiğim ahdi ifa edeyim.” (2/Bakara–40) Buyurmuştur. Ayet-i kerimede açıkça belirtildiği gibi kul ahdine sadık kalınca, Allah karşılığını verecektir.
Bakara suresi 177. âyette takva sahipleri/muttakilerin söz verdikleri ve ahitleştikleri zaman sözlerini tutmalarına ve ahitleri-ne/antlaşmalarına bağlı kalmalarına dikkat çekiliyor. Saf suresi ikinci ve üçüncü ayetlerde de yapamayacağımız şeyleri söylememeye dikkat çekiliyor ve yapamayacağı şeyleri söylemenin ve sözünde durmamanın Allah katında nefretle karşılandığına dikkat çekili-yor.
“Yâ eyyühellezîne âmenû lime tegûlûne mâ lâ tefalûn ( e )* Kebura megten ındallâhi en tegûlû mâ lâ tefalûn ( e )” (61/Saf -2,3)
“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.” (Saf 61/ 2,3)
Bakara suresi 224, Maide suresi 1 ve Rad suresi 20. ayetlerde de verilen sözlere, yeminlere ve ahitlere bağlı kalmaya dikkat çekilmiştir.
“Yemin etmek suretiyle, Allah’(ın adın)ı, iyilik yapmanıza, (kötülüklerden) sakınmanıza ve insanların arasını düzeltmenize engel yapmayın. (Böyle yapmışsanız, keffâret ödeyerek yaminizi bozun), Allah her şeyi işiten bilendir” (2/Bakara -224)
“Ey iman edenler! Akitleri(n geregini) yeri-ne getiriniz…” (5/Maide -1)
“Onlar, Allah’in ahdini yerine getirenler ve verdikleri sözü bozmayanlardır.” (13/Rad-20)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER