Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Tatil de vurdu, IŞİD de

Sezer Küçükkurt 7 Ağustos 2014 Perşembe 03:00:00
  Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada Temmuz ayında Afyonkarahisar’ın ihracat oranının düştüğü belirtildi. Düşüşün gerekçesi olarak da “tatil” gösterildi.
Oysa aynı gün yaygın basında yer alan heberlerde de Türkiye’nin ihracat durumu ele alınıyordu. Türkiye’nin ihracat hedeflerinin tutturulamadığı, ihracat rakamlarında büyük düşüş yaşandığı ve bunun en büyük gerekçesinin de Irak’ta yaşanan IŞİD krizi olduğu vurgulanıyordu. Tatil ve Ramazan da ihracatın gerilemesindeki etkenler olarak dikkat çekerken, gerilemedeki en büyük pay Irak’ta yaşanan olaylara yükleniyordu bu haberlerde.
Afyonkarahisar’ın da ihracat yaptığı ülkelerin başında Irak geliyor. Başta yumurta üreticileri olmak üzere Afyonkarahisar’dan Irak’a bir çok ürün gönderiliyor. Haliyle Irak’ta yaşanan IŞİD krizi bizim ihracatımızı da etkiliyor.
IŞİD’in Musul’u işgalinin Türkiye’nin ihracatına faturası kabarırken, Türkiye’den Irak’a yapılan ihracat Haziran’daki yüzde 21’lik düşüşün ardından Temmuz’da da yüzde 46.4 olarak gerçekleşirken, Afyonkarahisar’ın bundan etkilenmemesi düşünülemez.
Ekonomistlerin tespitlerinde Mayıs ayına kadar Irak’a yapılan ihracat artış göstererek aylık bazda 1 milyar dolar seviyesinde seyrediyordu. IŞİD’in 10 Haziran’da 28 Türk şoförünü kaçırması, 11 Haziran’da Musul konsolosluğunu basarak başkonsolos dahil 49 kişiyi esir alması sonrası işin rengi değişti. Haziran’da Irak’a yapılan ihracat 2013’ün aynı ayına göre yüzde 21’lik kayıpla 726 milyon dolara düştü. Haziran 2013’teki 920 milyon dolar ihracata göre 2014 Haziran’daki kayıp 194 milyon dolar oldu.
İhracat rakamlarına bakan uzmanlar, ülke olarak Avrupa’ya yapılan ihracatın artmasına rağmen, Irak’ta geçen seneye oranla yaşanan büyük düşüş nedeniyle temmuz ayında ihracatın değişim göstermediğini belirtiyorlar. Afyonkarahisar’ın da ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Irak yer alıyor.
Irak’la Türkiye arasındaki ticaret rakamları bu nedenle Afyonkarahisar için ayrı bir önem taşıyor. Genelde ihracatımız iyi yolda olsa da, Temmuz’daki düşüşün gerekçesinin sadece “tatil” olmadığı ortada…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti