Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Lokman Özkul

TİKTOK FAYDALI MI ZARARLI MI?

Aslında bizim açımızdan son derece basit bir soru ve ben cevabımı direk olarak vereyim: ZARARLI Diğer düşüncelere de saygı duyarız. Sosyal medya uygulamaları için genellikle şu söylenir: İyi yönde kullanırsan faydalıdır, kötü yönde kullanırsan zararlıdır.
Çin’de geliştirilip ülkemizin yanı sıra birçok ülkede yaygın kullanılan ve sosyal medya uygulamaları arasında popüler hale gelen “TikTok” tan bahsediyoruz.
Daha çok müzik videolarının dudak eşleştirilmesi ile seslendirilmesi ve bunlara klip çekilmesi temeline oturtulan “TikTok” gibi uygulamaların, en fazla genç ve çocuklar tarafından kullanıldığı aşikar, diğer yaşlardan insanlar da bu uygulamayı kullanıyorlar. Şu anda hemen hemen her kesim bu sosyal mecrada yer alıyor ve bulunmak istiyor. Şahsen benim asla girmeyeceğim bir alan burası. Nedeni ise, bağımlılık yapan bu uygulamalarda küfür ve argo kullanımı, şiddet, cinsellik, çıplaklık, uyuşturucuya teşvik, siber zorbalık ve cinsel istismarın da had safhaya ulaşması.
Terör örgütlerini övücü video ve içeriklerin de son dönemlerde “TikTok”ta giderek arttığını aktarıyor konunun uzmanları. Bunun sonucu olarak ta, çocuk ve gençler başta olmak üzere toplumun milli ve manevi değerlerini zedeleyen bu uygulamaya karşı aileleri ve gençleri uyarıyorlar. Biz de bu uyarıları yineliyor ve ebeveynleri, tehlike saçan bu uygulamaya karşı dikkatli olmaları ve çocuklarının gezindiği sosyal medya alanlarını kontrol etmeleri ve onları rehberlik yaparak uyarmaları konusunda hassasiyet göstermeye davet ediyoruz. Çıkış yeri olan Çin’de dahi yasaklandı bu sosyal medya uygulaması bildiğim kadarıyla. Birçok ülke bu konuyu tartışıyor ve zararlarının faydasından çok fazla olduğu dillendiriliyor.
Facebook’un en büyük rakibi olan ve dünyada ayda yaklaşık 1 milyar kişinin kullandığı “TikTok” uygulaması başıboş bir uygulama gibi. Filtre yok, bip yok, her türlü söz ve görüntü direk olarak paylaşılıyor. Yazıyı yazmadan önce fikir edinmek için bir Tik Tok kullanıcısının izniyle hesabına baktım. Bakmam çok fazla sürmedi, ne bu dedim ve hemen kendimi geri çektim. Şimdi bu görüntüleri çocuklar gençler izliyor. Şahsiyeti gelişmemiş bazı insanlar, abuk sabuk videolar çekip, oradan buradan aldıkları sesleri bu videoların üzerine monte ediyorlar. Kimisi para kazanmak için kimisi şöhret olmak için kimi de kendini beğendirmek için bu mecrada paylaşım yapıyor. Denetimsiz olarak isteyen istediği gibi kullanabiliyor. Tik Tok, şu an itibarıyla 150’den fazla ülkede 3,5 milyardan fazla indirilme sayısını geçti. İstatistiklere göre Hindistan ve Amerika uygulamayı en çok indiren ülkeler arasında ilk iki sırada yer alırken, 30-40 milyon arası kullanıcısıyla Türkiye ise üçüncü sırada. Uygulamayı kullananların yüzde 66’sının ise 30 yaşından küçük olduğu dile getiriliyor. Uzmanlar, Tik Tok’taki videoların ve kullanılan kelimelerin filtrelenebileceğini ancak içeriklerin belli noktalarında bulunan unsurlar aracılığıyla çocukların bilinçaltına gönderilen subliminal mesajlarda, filtrelemenin herhangi bir işlevi bulunmadığını ve fayda vermeyeceğini ifade ediyor. Subliminal mesajlar bütün uygulamalarda var özellikle çocukların çok izledikleri çizgi filmlerde bilinçaltlarına yerleştiriliyor. Oyunlar da keza aynı şekilde. TikTok’taki bazı videoların genellikle arka planlarında yer alan terör örgütü bayrakları, simge ve sembolleri de denetimsiz yapıyı gözler önüne sermekte. Küfür, müstehcen içerikler ve çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine doğrudan etki edecek türdeki videoların sayısı bu uygulamada her geçen gün artıyor. Aynı ses efektinin ve içeriğin farklı kullanıcılar tarafından paylaşılması da uygulamadaki videoların arka arkaya izlenmesine ve çocukların kontrolsüz şekilde vakit geçirmesine neden oluyor izlenimlerimize ve kullanıcıların ifadelerine göre.
Konunun uzmanları, çocukların uygunsuz içeriklerle karşı karşıya kalmaması adına TikTok uygulamasının ayarlar sekmesindeki dijital refah özelliğindeki kısıtlı mod seçeneği mutlaka kullanılmalı ve bir nebze de olsa içerikler filtrelenmeli diyor. Yine aynı sekme altındaki ‘Ekran Zamanı Yönetimi’ ile uygulamada günde 2 saatten fazla kalınmasının önüne geçilmelidir. Gizlilik ayarlarında yer alan “özel hesap” sekmesi de aktif hale getirilmelidir. Yine mesaj gönderim seçeneklerinin de kapalı olması, yorumların arkadaşlarla sınırlandırılması da TikTok’un zararlı etkilerini minimum düzeye indirgeyecektir. Ailelerin bu tarz uygulamalara yönelik bilgi sahibi olması ve zaman zaman telefonlar aracılığıyla bu uygulamaların kontrol edilmesi de sorunlarla mücadele noktasında oldukça önemlidir, diye devam ediyorlar uzmanlar uyarılarına..
Denetimi yapılmayan her uygulama tehlike içermektedir, çocuklarımızı ve gençlerimizi, geleceğimizi hep birlikte koruyalım…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti