Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Toplantı yapalım, sonuç alalım – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 16 Ocak 2016 Cumartesi 12:33:13
 

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Başkanlar Kurulu toplantısı, bugün ve yarın Korel Otel’de yapılacak. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenecek bu toplantıya, Türkiye’nin çeşitli illerinden 100’e yakın gazetecinin katılması bekleniyor. Afyonkarahisar ve ilçelerdeki basın mensuplarını da bu hesaba dahil ettiğimizde sayı, 200’ü bulacak.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun toplantısı, Afyonkarahisar’ın tanıtımı için bir şanstır, bunu kabul ediyorum. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Abdioğulları ile Ordu’da Karadeniz Gazeteciler Federasyonu toplantısına katıldığımda, Ordu’yu tanıma fırsatı bulmuştum. Orada gördügüm güzellikleri de elimden geldiğince aktarmaya çalışmıştım.
Şehrin tanıtımı güzel bir hizmet. Bununla birlikte Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun toplantılarından mesleğimizi ilgilendiren bazı sonuçlar ve kararlar da çıkmalı. Bu tür etkinliklerde “Başkanlar”dan ziyade sahada çalışan muhabirlerin, kameramanların, foto-muhabirlerinin, matbaa çalışanlarının, dağıtım elemanlarının konuşması gerekiyor. Aksi takdirde mesleğe bir katkının sağlanması zor. Bilindik kelimelerle, alışılagelen üsluplarla birkaç kelâm etmek, mesleğimizi ileri götürmüyor; saygınlığımızı artırmıyor.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun toplantısının ardından Sonuç Bildirgesi yayınlanacak. Sonuç Bildirgesi’nde muhtemelen ülkemizdeki terör olaylarının son bulması, gazetecilerin bu konuda duyarlı olması istenecek.
Toplumsal konulara parmak basılacak.
Oturup düşündüm; “Ben olsam nasıl bir Sonuç Bilgirgesi hazırlardım” dedim ve başlıklar hâlinde bazı cümleler yazdım.
-Türkiye’de terör sorunu vardır. Bu sorun, devletimizin ve milletimizin işbirliğinde çözülecektir. Kardeşlik hukuku esas alınarak sorunun üzerine gidilmeli, ancak ülkemizi bölmek isteyen unsurlara da asla göz açtırılmamalıdır.
-Gazetecilik mesleğinin bir yemini olmalıdır. Birçok itibarlı mesleğin uyulması gereken yeminleri varken, gazetecilik gibi toplumun gözü önünde olan bir mesleğin mensuplarının yemin etmeden, gelişigüzel ve günlük hedeflerle gazetecilik yapmalarının önüne geçilmelidir.
-Kalkınma Ajansları’nın yerel basına destek vermelerinin önü açılmalıdır. Yerel basın, bu sayede kendini yenileleyebilir.
-Gazetelerde tek sorumlunun Yazı İşleri Müdürü olması uygulamasından vazgeçilmelidir. Gazetelerdeki hukuki ve adli sorunlarda Gazete Sahibi, Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü muhatap alınmalıdır.
-Geçen hafta Afyonkarahisar’da düzenlenen AK Parti İstişare Toplantısı’nda basın mensupları için “çadır” kurulduğunu gözlemledik. Bu uygulamaya son verilmeli, gazetecilere potansiyel terörist muamelesi yapılmamalıdır. Toplantıların gizli kalması gereken bölümleri hariç gazeteciler otele alınmalı ve yetkililerle sohbet imkanı bulmalıdır.
-Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarında, asgari bir basın mensubu çalıştırılmalıdır. Böylece kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının basınla ilişkileri olumlu bir rotada ilerleyeceği gibi, basında yaşanan istihdamsızlmık sorununa da geçiçi bir çözüm bulunmuş olur.
-Sarı Basın Kartları’nın etki alanı genişletilmelidir.
-Medya Okur-Yazarlığı dersi, mutlaka İletişim Fakültesi mezunları tarafından verilmelidir.
-Asgari ücretin artması, basın emekçileri tarafından müspet olarak değerlendirilse de işvereni zor durumda bırakmaktadır. Bu konuda işverenin de lehine düzenlemeler yapılmalıdır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER