Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Trafik için çözüm aranıyor – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 14 Ocak 2016 Perşembe 13:47:34
 

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, trafik sorununun çözülmesi için her yıl köprü yapılacağını söyledi. Çoban’ın bu açıklamayı yaptığı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü buluşması öncesinde, aynı minvaldeki bir bilgiyi öğrenince, bunu habere döktük: Trafiğin akışını sağlamak için 4 adet üst geçit yapılması planlanıyordu.
Bu, Afyonkarahisar için olumlu bir adımdır.
Bilimadamları getirdik, projeler yaptırdık; kesin bir sonuç alamadık.
Demek ki Belediye, “Bu iş böyle olmayacak” deyip yeni bir arayış içine girdi.
Üst geçit projesi bizim öğrendiğimiz gibi ise, çeşitli eleştiriler gelecektir. Binaların egzoz dumanına maruz kaldığından, fiyatların düştüğünden, işletmelerin çalışamadığından şikayet edilecektir. Ancak bir taraftan da şunu değerlendirmek gerekir:
Ya yardan, ya serden geçeceğiz.
İdareci olmak zor mesele. Her kesimi memnun etmek mümkün değil. Şehrin 5, 10, 15, hatta 50 ve 100 yıllık geleceğini planlamak sizin elinizde. Bu planlamayı yaparken mutlu edemediğiniz kişiler olacaktır mutlaka. Ancak şehir için bir çaba içinde olmak, her zaman takdir edilecek durumdur.
Şehirdeki trafiğin sıkışıklığının sebeplerinden biri, yıllardır süregelen plansızlık.
Örnek vereyim: Aracınızla Gedik Ahmet Paşa İlkokulu’ndan Gazlıgöl Caddesi’ne, oradan da İzmir Yolu’na çıkmak istediniz. Nasıl gideceksiniz? Afyon Lisesi’ne kadar bir sorun yok. Afyon Lisesi’nden sonra Ordu Bulvarı’ndan sağa döneceksiniz, biraz ilerleyip kavşaktan sola döneceksiniz. Biraz daha ilerleyip Demirlayalan Türbesi’ni geçtikten sonra ya düz gideceksiniz ve yokuşlardan geçeceksiniz; ya da yine sola dönüp ilerleyip sağa kıracaksınız direksiyonunuzu.
Örnekler çoğaltılabilir. Meselâ Arkeoloji Müzesi’nden çıktınız, Ordu Bulvarı’na ilerlemek istiyorsunuz. Hangi yolu tercih edeceksiniz? Cumhuriyet Mahallesi’nin ara sokaklarını tercih etseniz, önünüze ya bir apartman ya da refüj çıkar.
Müze’den Ordu Bulvarı’na gitmeniz için esas olarak iki seçenekle karşı karşıyasınız:
-Kurtuluş Caddesi’nde ilerleyeceksiniz, sonra Bankalar Caddesi’ne gideceksiniz, sonra da Ordu Bulvarı’na varacaksınız.
-Karayolları’nın yanından Park Afyon’un önünden dolanacak, Jandarma Kavşağı’nı geçecek, biraz daha ilerleyip Stadyum (Afdora mı deseydim) Kavşağı’ndan sola döneceksiniz.
Yollarımızı kesen apartman ve refüjlere bir çare bulabilir miyiz?
Refüjleri belki bölebiliriz, güvenliği sağlayacak şekilde düzenleme yapabiliriz.
Fakat apartmanların “yoldan çekilmesi” için ciddi bir istimlak bedeli gerekiyor.
Belediye istimlaka girişse ortalık nasıl “şenlikli” olur, düşündünüz mü hiç?
Vurgulanması lazım gelen bir başka konu ise, caddelerde park eden araçlar. Yerine göre sağa, yerine göre sola park eden araçlar, sürücülerin zor anlar yaşamasına neden oluyor. Binalarda otopark payının bırakılmaması nedeniyle, yollarımız otomobilden geçilmez hâle geldi. Sadece Belediye tarafından yaptırılan otoporklara değil, binalarda da otopark alanlarına ihtiyacımız var.
Bunu da hatırlatmak istedim.

 

TRAFİĞİ İYİ OLAN KENTLER
Afyonkarahisar trafiğini anlatırken, Ankara’dan, Brüksel’den bahsetmek, kanaatimce doğru değil. Evet, trafik dünyadaki hemen hemen her kentin sorunu hâline geldi; bunu kabul ediyoruz. Fakat trafik sorunlarını çözebilen kentlerin de olduğunu söylemek lâzım. Türkiye’de bu sorunu çözen var mı, orası meçhul tabii.
2015’in Şubat ayında bir araştırma yayınlanmış. O araştırmaya göre trafiğin en rahat olduğu kentler arasında Danimarka’da Kopenhag, Portekiz’de Porto, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dabi yer alıyor.
Belediye Trafik Komisyonu Üyeleri ve trafikle ilgili diğer paydaş kurumlardan bir ekip kurularak bu kentlerin ziyaret edilmesi, trafiğin nasıl çözüldüğüne dair notlar alınması, oradaki yetkililerin Afyonkarahisar’a davet edilmesi; trafik sorununun çözümünde bir katkı sağlayabilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER