Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yeni binalar yakıştı – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 27 Ekim 2015 Salı 03:00:00
  Afyonkarahisar Valisi Sayın Hakan Yusuf Güner, Valilik kompleksini gezdirdi ve tanıttı dün bizlere.
Eskinin Ali Çetinkaya Kız Meslek Lisesi binası ile eski Belediye binası, herkesin bildiği gibi, tarihi özellik taşıyor. Cumhuriyetin ilk dönem yapılarından olan ve Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği büyük devlet adamlarından Ali Çetinkaya zamanında ilimize kazandırılan bu anıt yapılar artık Afyonkarahisar Valiliği binaları haline geldi. Kompleksin A Blokunu, Eski Belediye binası, Ali Çetinkaya B Blokunu da eski Kız Meslek Lisesi oluşturuyor. Bu iki bina Valilik logosuna da nakşedildi.
Bu düzenlemelerle ilgili kararlar alındığında Sayın Hakan Yusuf Güner henüz Afyonkarahisar Valisi olmamıştı. Biz de dahil olmak üzere bazılarımız o dönem bu düzenlemelerde yanlışlık olduğuna işaret etmiş, tarihi bir öğretim kurumunun “resmi daireye dönüştürülerek feda edilmesinin doğru olmadığını dile getirmiştik.
Afyonkarahisar’ın resmi binalara değil, okullara, özellikle merkezi noktadaki okullara ihtiyacı olduğunu, resmi kurumların şehrin her yanında hizmet verebileceğini dillendirmiştik. Aslında öyle de…
Zaman geçti, Sayın Güner Valilik görevine atandı. Eski Hükümet Konağının yıkımı, Valilik makamı ile diğer resmi kurumların eski Belediye binasına taşınması kararlarını tabir-i caizse kucağında buldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Afyonkarahisar ziyaretinde de bu tarihi yapıların Afyonkarahisar’ın geçmişine uygun bir hale kavuşturulması talimatını alın Sayın Vali, imkanlarını seferber etti ve bugünlere gelindi.
Sayın Vali’ye yukarıda bahsettiğimiz eleştirileri hatırlattığımızda, “Belki haklılık payı olabilir. Ancak bu binalar tarihi özelliği olan, koruma altındaki binalar. Takdir edersiniz ki, bu tür yapıların korunması, kullanılması özellikler arz ediyor. Bu yükümlülükleri yerine getirmek bir okul için kolay değil. Bu durum okuldaki hizmetlerin verilmesini de aksatabilir. Biz burada elektrik tesisatından tavanlara kadar yenilemeye gittik. Milli Eğitim’in ya da okulun bunları yapması zor. Böylelikle tarihi bir yapıyı aslına uygun şekilde şehrin vizyonuna uygun hale getirdik” dedi.
Hak verdik sayın Vali’ye. Nitekim Afyon Lisesi’nde tarihi binanın özellikleri nedeniyle son teknoloji eseri eğitim araçlarının kullanılamadığı, internet hatlarının geliştirilemediği, Bakan Eroğlu’nun geçtiğimiz günlerdeki ziyaretinde dile getirilmişti. Vali Güner’in işaret ettiği sıkıntıların eğitime etkileri olacağı gibi bir de işin maddi boyutu var. Eski Belediye’nin tadilatı için 3,5 trilyon, eski Kız Meslek Lisesi’nin tadilatı için 500 milyarı aşkın bir maddi bedel söz konusu. Bunların Milli Eğitim bütçesinden bir okul yenilenmesi için aktarılamayacağını herkes kabul eder herhalde.
“Olmuşla, ölmüşe çare yok” demiş büyükler. Afyonkarahisar Valiliği’nin yeni binaları Valilik Makamı’na yakışır bir hal almış, hayırlı uğurlu olsun…

“Halkın Valisi olmaya çalışıyoruz”

Vali Hakan Yusuf Güner Valilik yemekhanesinde Valilik personeli için çıkan tabldottan basın mensuplarına kuru fasulye ve pilavdan oluşan bir menü ikram etti.
Kendisinin ve dolayısıyla Afyonkarahisar Valiliği’nin çalışma mantığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Vali Hakan Yusuf Güner şu cümleleri kullandı:
“Bu şehirde biz halkın Valisi olmaya çalışıyoruz. Bu şehir halkın Valisine layık bir şehirdir. En yüce makam halkın gönlünde kurulan makamdır. Milletin yüreğinde kurulan makamdır. Koltuklar, tahtlar, makamlar hepsi gelip geçicidir. Onun için halkın gönlünde yer etmek çok önemlidir.

Sorun yaşadık, söke söke aldık

“Değerli arkadaşlar sizin bildiğiniz gibi hep konuşulup yıkılamayan bir bina vardı. Göreve geldiğim ilk günlerde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını biz yeni binamızda yapacağız dedik ve yaptık. Bir türlü yeni binaya geçiş sorunu halledilemiyordu. Ne değişti? Vali değişti. Başka bir şey değişmedi. İçerisinde bulunduğumuz bu binayı vermek istemiyorlardı. Biraz mücadele ederek, hatta işi sert boyutlara getirerek, söke söke aldık, bu binayı da Valiliğimize kazandırdık. Yandaki okulumuzu da Bilim Sanat Merkezi yaptık. Dumlupınar Anaokulu bizim valiliğimizin bahçesindeydi. Resmi araçların park sorunu oluyordu. Çocuklar ile oyun yeri sorunu oluyordu. Onları eski Köy Hizmetleri alanında yapılan yeni müstakil bir okula taşıdık. Şimdi anasınıfı ve okulu daha büyük bir okula taşıdık. Kız Meslek Lisemiz de orada. Bilim Sanat Merkez de daha dar bir alanda idi. Bilim Sanat Merkezini de buraya taşıdık. Burayı da bir devlet sokağı haline getirdik. Sayın Başbakanımız da buraya geldiğinde, bu konuda talimat vermişti. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ilimizi ziyaret ettiğinde ondan da ilham alarak bunu gerçekleştirdik. Belediye’nin kent meydanı projesi bittiğinde burası daha güzel bir şekilde kendini gösterecektir. Yazın da Valilik B Blok içerisinde bulunan boş alanı kafeterya şeklinde, pastane şeklinde dizayn edeceğiz. Güzel bir hale getireceğiz. Mescitlerimiz var, yan taraf da bayan erkek ayrı abdest yerlerimiz ile mevcuttur.”

Halkın gönlüne girmek istiyorum

Giriş kapısında X ray cihazları ile bomba paket görme cihazları aldırdık. Arka sokak ve ön taraf dahil olmak üzere Mobese Sistemi kurdurduk. Güvenlik tedbirlerimizi de aldık. Esnaf bu sokak trafiğe kapanacak mı diye merak ediyordu. Bu sokak trafiğe kapatılmayacak ama kontrollü bir şekilde trafiğe açık olacak. Arkada da Dumlupınar okulunun bahçesine kamu araçlarını park edeceğimiz büyük bir alan yaptırıyoruz. Burayı Afyonkarahisar Valiliği hizmetine sunacağız. Halkçı olmak lafla olmaz icraatla olur, işte icraat. Bizim beklentimiz aziz Afyonkarahisar halkımızın gönlünde yer edinmek, onun dışında başka hiçbir beklentimiz yok. Memurlarımız da çok mutlu oldu bize çiçek sundular. Yemekhanemiz herkese hayırlı ve uğurlu olsun.”dedi.
Valimiz Hakan Yusuf Güner, konuşmasının ve basın mensupları ile birlikte yenilen öğle yemeğinin ardından, Valilik kampüsü içerisinde biten ve halen devam eden Toplantı Salonu, Otopark, Bilim Sanat Merkezi ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar hakkında mahallinde basın mensuplarına bilgiler verdi.

Vali herkesi himaye eder

“Bizim halkın gönlünde yer alabilmemiz için sadece hali vakti yerinde olan insanlarla, zenginlerle, ensesi kalınlarla değil, aynı zamanda fakirlerle, garibanlarla, aldığı maaşın hesabını yapan personelimizle de birlikte olmamız lazım. Elbette zenginlerimizin davetlerine de iştirak ediyoruz, önemli olan dengeyi sağlayabilmektir. O yönüyle biz burada geldiğimizde şunu gördük çok laf var, az icraat var. Biz çok iş, az laf ediyoruz. Lafımızla değil, eserlerimizle var olmaya çalışıyoruz. Bizim kapımızda bekleyen odacı, bizim evrak işlerimizi yapan ve gerekirse gece gündüz bizimle birlikte olan memur bizim için çok kıymetlidir. Vali demek himaye eden kollayan, gözeten demektir. Kimi? Garibanı, muhtacı ve beraber iş yaptığı insanları. Şimdi bizler beraber çalıştığımız personele yemek sunamıyorsak, insanları davet edip amfi şeklinde toplantı sunamıyorsak, biz himmete muhtacız demektir. Himmet verecek adamın, himmete muhtaç olması acziyettir. Devlet acziyeti kabul etmez. Devletin bir elinde şefkat, biz elinde kudret vardır. Eğer biz personele yemek imkanı sunamıyorsak, bizim personelimiz öğlen yemeğini yiyecek yer arıyorsa, gerektiğinde 1 liranın hesabını yapan memurumuz kendini çaresiz hissediyorsa, toplantı yapacağımız zaman başka mekanlarda toplantı yapmaya mahkum oluyorsak biz aciziz demektir. Himmete muhtacız demektir. Himmete muhtaç olan bir insan kimseye himmet edemez. Onun için burada mütevazi ama temiz, leziz ve uygun fiyatta, ihale yapılarak bir firma kanalıyla yemek yeme ortamı hazırladık. 7 TL’ye yemek veriyoruz. Bunun 3,5 TL’si devletimizden 3,5 TL’si de çalışan personelimizden alınıyor. Biz personelimize 3,5 TL’ye bu şartlarda en güzel ortamlarda yemek vermiş oluyoruz. Yani burada Valinin, Vali Yardımcısının yemek yediği yerde herkes yemek yiyebilecek. Kapımız herkese açık. Bu mutluluğumuzu da basın mensubu arkadaşlarımızla paylaşmak istedik. Birazdan amfi şeklindeki toplantı salonumuzu da sizlere gösterebiliriz. Toplantı salonumuz da çok güzel oldu, birçok toplantımızı da burada yapmaya devam ediyoruz. Devletin himmete muhtaç değil, himmet eden bir kurum olduğunu çalışanına, vatandaşına ve çevreye göstermiş olacağız. Bu Afyonkarahisar Valiliğinin şanının yüceliği demek, Afyonun yüceliği demektir. Davetimize icabet eden kardeşlerimize de teşekkürlerimizi sunuyorum. Davetimize katılan tüm basın mensubu kardeşlerimize teşekkür ediyorum.”

Kirlilik kaynağı kömüre son

Sohbet sırasında Vali Hakan Yusuf Güner’den bu yıl hava kirliliğini önleme adına alınan yeni tedbirleri de öğrendik. Şehir merkezinde dağıtılan kömürlerin az duman salan, yüksek kalorili kömürler olmasına özen gösterdiklerini belirten Vali Güner, ayrıca kirlilik ölçümündeki yanlışlıkları önlemek için artık şehrin üç değişik bölgesinde hava kirliliği ölçümü yapılacağını ve bunların ortalamasının alınacağını bildirdi.

Cumhuriyet Bayramı’na “ağır” konuklar

Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda geçen yıl 81 mahalle muhtarını ağırladıkları gibi bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından gelecek şehit aileleri ve gazileri ağırlayacaklarını belirten Vali Güner, “Bu değerli ailelerimizi Afyonkarahisar’da ağırlayacak, Afyonkarahisar’ı onlara gezdireceğiz. Ayrıca Nüfus Müdürlüğümüzün projesi kapsamında 29 Ekim tarihinde doğan ve yaşını başını almış hemşehrilerimizi de Cumhuriyet Bayramı’nda özellikle ağırlayacağız” dedi.

Bir iyi haber de tarihi kent dokusu ile ilgili

Sokak sağlıklaştırma çalışmaları hakkında da haberler aldık Sayın Vali’den. Vali Hakan Yusuf Güner bu çalışmalara ayrı bir önem veriyor. Afyonkarahisar’ın sahip olduğu tarihi kent dokusunun önemine işaret eden Vali Güner’in bu projeye verdiği önemi gözlerinden anlamak mümkündü. Şöyle özetledi Vali Bey bu konudaki yapacaklarını: “Sokak sağlıklaştırma çalışmalarına başlıyoruz. Ödeneğimizi aldık. Bu alanda da nasıl fark yarattığımızı göreceksiniz. Sokaklarda yöresel ürünler satan teyzeleri, Sarık biberi satan Sarık Köylü teyzeyi aslına uygun yöresel kıyafetleri ile bu sokaklarda görebileceğiz. Otellere gelen konuklar hedef kitlemiz. Onları bu sokaklara getireceğiz ve Afyonkarahisar’la buluşturacağız. Otellerde sıkılan insanları kentle buluşturacağız. Otobüs bizden, yakıt bizden, rehber bizden. Gezi ve duraklama noktalarını belirleyeceğiz. Vali Muzaffer Dilek bey zamanında başlatılan bu projeyi tam anlamıyla sonuca ulaştırmalıyız. Bayat kilimleri de o standlarda olacak, Taşhan’da yapılan süs eşyaları da”

Reisler Parkı

Yapılan çalışmaları gezerken, iki blok arasında bulunan ve eskiden “Reisler Parkı” olarak bilinen alandan geçtik. Eski Belediye Başkanlarından Hayrettin Barut zamanında, Afyonkarahisar’ın eski belediye başkanlarının mermere işlenmiş tabloları bu alana konulmuş ve yapılan düzenlemeye “Reisler Parkı” ismi verilmişti. Yeni yapılan çalışmalar kapsamında “Reisler Parkı”nden eser kalmadı. Bu konuda eleştiri konusu olmuştu. Sayın Vali’ye durum aktarıldığında, “Biz parkın ya da tabloların kaldırılmasını istemedik. Biz Belediye’den buradaki mermer tabloların alınmasını istemiştik” cevabını aldık.
Demek ki birileri “vur” deyince “öldürmüş” Reisler Parkı’nı.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER