Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Yeni dönem – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 8 Haziran 2015 Pazartesi 03:00:00
  Sandık başına gidip, oyumuzu kullandık dün. Oy pusulalarında yer alan 20 partiden birisine mührümüzü vurduk biz de…
20 parti… Oy pusulasındaki sırasıyla Doğru Yol Partisi, Anadolu Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Hak ve Adalet Partisi, Merkez Parti, Türk Parti, Halkın Kurtuluş Partisi, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Demokratik Sol Parti, Yurt Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi…
Bazılarının Afyonkarahisar’da teşkilatı var, bazılarının yok. Bu partilerden bazılarının ismini, itiraf edelim ki biz de yeni duyuyoruz.
Hal böyleyken hemen hemen tüm partilere az ya da çok oy çıktı Afyonkarahisarlı seçmenden.
493 bini aşkın Afyonlu seçmenden yaklaşık 426 bini oy kullandı. Geniş bir katılım oranı yakalandı. Yaklaşık 415 bin oy geçerli, 10 bini aşkın oy geçersiz sayıldı.
***
Ekonomik vaadlerle dolu bir propaganda dönem geçirdik. Farklı olarak Cumhurbaşkanı da alanlardaydı. Yırtılan afişler, kopartılan bayraklardan başka büyük bir vukuat olmadı şükür ki ilimizde…
Afyonkarahisar’da CHP bir vekili götürememe endişesi taşıdı sandıkların geneli açılana kadar. AK Parti, Galip Şanlı öncülüğünde akşam saatlerinden itibaren zafer turuna hazırdı, hava muhalefeti buna pek müsaade etmedi. MHP’de ise temkinli bir bekleyiş hakimdi, 2. vekil umudu kısa sürede söndü.
***
Öyle görülüyor ki, Afyonkarahisar’da MHP’nin AK Parti’ye giden ödünç oyları geri dönmüş. Veysel Eroğlu’nun gidişi İzmir’de AK Parti açısından çok bişey değiştirmediği gibi, Afyon’da AK Parti’ye zarar verdi. Bakan Eroğlu ile AK Parti İzmir’de yüzde 10’luk oy kaybına uğradı. Oysa Afyon’da Eroğlu faktörü artışa neden olabilirdi.
Geçen dönemdeki milletvekillerimiz CHP’li Ahmet Toptaş ve MHP’li Kemalettin Yılmaz seçim sürecindeki tavır ve tutumları ile beğeni topladı. MHP’nin İstanbul 1. bölgesinde 2. sıra adayı olan Emirdağlı hemşehrimiz İzzet Ulvi Yönter seçilerek TBMM’ye giren bir başka hemşehrimiz oldu. Afyonkarahisar Vali Yardımcısı iken görevinden ayrılarak memleketi Antalya’dan MHP 4. sıra adayı olan Adem Uslu seçilemedi. Denizli 4. sıra adayı olan hemşehrimiz Nurcan Dalbudak da seçilemeyen bir başka isim oldu. DP Genel Başkanı hemşehrimiz Gültekin Uysal aday olduğu İzmir’de DP’nin oylarını çok fazla değiştiremedi.
***
Afyonkarahisar’da AK Parti’nin bir önceki milletvekili seçimindeki 257 bin olan oyu 218 bine düştü. MHP’nin 79 bin olan oyu 106 bine yükseldi. CHP’nin 70 binlerdeki oyu yine aynı noktada kaldı. Bu seçim sonuçlarına göre Afyonkarahisar’daki AK Parti il teşkilatı kısmen başarılıdır. AK Parti’nin Türkiye genelindeki oy kaybı yaşadığı bir dönemde, Bakansız bir Afyonkarahisar listesinin yüzde 8’lik kaybı, başarısızlık olarak yorumlanamaz. Bu oy kaybının Bakan’ın yokluğu ve liste oluşumunda dengelerin gözetilmemesinden kaynaklandığı aşikardır. MHP İl yönetimi ise oy oranını önemli ölçüde artırıp, rakibe giden oylarını geri çevirmekle başarı gösteren bir başka ekiptir. Alkışı hak etmektedir. İlçe adaylarının sıralamadaki yeri MHP’yi ikinci vekilden etmiştir.
***
Ülkedeki seçim tablosuna bakıldığında sağın büyük partisine kızan sağ seçmen ikinci sağ partiye, solun büyük partisine kızan sol seçmen solun ikinci büyük partisine oy vermiştir.
Siyasetteki gerilime karşılık “denge” isteğini sandığa yansıtan Türk halkı, AK Parti iktidarı ve dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “fren” vururken, istikrarın bozulmasını da istemediğini ortaya koymuştur. Siyasi partilere “kendine çeki-düzen” uyarısında bulunmuştur. Açılım sürecinin AK Parti’yi erittiği, HDP’yi büyüttüğü ortaya çıkmıştır. Bu durum, uzun vadede Türk halkı üzerinde etkisini daha fazla gösterecektir.
Bugün itibariyle gözler seçim sonuçlarının ekonomik verilere olan yansımasında olacaktır. Seçmenin “istikrar” talebi, bu sonuçlarla piyasalara ne kadar yansıyacak merak içerisindeyiz.
Seçim tablosu sonrasında ortaya atılan erken seçim tartışmaları bize göre yersizdir. Seçilen isimler Meclis’te kalmayı tercih edecektir ve Hükümet formülleri değerlendirilecektir.
Meclis’teki yeni denge AK Parti – MHP koalisyonunu doğurur mu göreceğiz?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER