Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Yerli otomobil ne kazandırır? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 27 Kasım 2015 Cuma 02:00:00
  11 Kasım’dan itibaren gazete olarak elimizden geldiğince “yerli otomobil” meselesini gündemde tutmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada “yerli otomobil” hakkında en azından bazı tartışma ortamları doğdu. “Yapabiliriz” diyen de çıktı, “Şehir olarak altyapımız yeterli değil” diyen de. Bir görüş ortaya atıldığında, karşı görüşün de söylenmesi, zihnimizi açar; fikrimizi güçlendirmek için vesile olur.
Yerli otomobilin Afyonkarahisar’da üretilmesi fikri hayal değil. Bunu önce tespit edelim. Elektrik gibi, enerji gibi ya da akla gelmeyen başka türde altyapı sorunları yok mu? Var. Ama siyasi irade istedikten sonra “Yerli otomobil üretmeyelim” denmesinin de bir anlamı yok.
Burada temel nokta “siyasi irade”. 64’üncü Hükümet Programı’nda yerli marka bir otomobilin üretilmesi çalışmalarına yer verilmesi, bu bakımdan olumlu. En azından “Seçimde söylediler, seçimi kazandıktan sonra bir daha bu konu gündeme gelmeyecek” endişesi bertaraf edildi. Gerçi bir ayrıntıya rastlayamadık; devletin bazı konularda bu şekilde davranması da gerekebilir. Buna da itirazım yok.
“Yerli otomobil” konusunu Afyonkarahisar çerçevesinde değerlendirirsek edindiğim izlenim şu: Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, yerli otomobilin Afyonkarahisar’da üretim yapabilmesi için çeşitli fikirler üretmişler; ‘Haydi Afyon’ denildiğinde göreve hazırlar.
İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel ise yerli otomobil fabrikasının Afyonkarahisar’da kurulmasıyla, Afyonkarahisar’ın büyükşehir olma yolunda ilerleyeceğini söyleyerek, farklı bir bakış açısı sundu. Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler ise “Yerli otomobil üretilsin, başka otomobile binmem” diyerek önemli bir taahhütte bulundu.
Bununla birlikte Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven’in “Yerli otomobili üretecek babayiğit, Afyon’dan çıksın” çağrısına, şu ana kadar kamuoyu veya basının önünde olumlu cevap veren olmadı.
Afyonkarahisar ölçeğinde bir il, birkaç milyar liralık sermayeyi bir çırpıda toplayamayabilir; fakat işbirlikleri; bölgesel teşebbüslerle bu mümkün.
Bu konuda bir atılım yapma vakti.
Peki yerli otomobil fabrikası Afyonkarahisar’a kurulursa, Afyon ne kazanır?
Evvelâ, Afyonkarahisar’ın tanıtımı için biçilmiş kaftandır yerli otomobil fabrikası. Üretime başlarken de üretimden sonra da Afyonkarahisar’dan bahsedilir.
Yerli otomobil fabrikasının tanıtımdan daha büyük katkısı ise ekonomiye olacaktır. Bir otomobil fabrikasında 2 bin kişi ile 5 bin kişi arasında istihdam sağlanıyor. Bu istihdamın bir kısmı mühendis, yüksek mühendis, yönetici kadrosu. İşçi kadrosundakiler ise sendikanın da verdiği güçle, orta düzeyin üzerinde maaş alıyor. Yerli otomobil fabrikasının Afyonkarahisar’da kurulması, bu hareketliliğin şehre yansıması demek.
Şehirde, sadece ekonomik canlılık olmayacak. Yerli otomobili üreten kadronun gezmek, tiyatroya gitmek, soluklanmak, konser seyretmek, okumak gibi ihtiyaçları olacak. Bu ihtiyaçlara cevap vermek de kentin yararına.
Bir diğer nokta: Yerli otomobil fabrikası kurulduğundu, mutlaka yan sanayi de gelişecek. Yan sanayinin gelişmesi, esnafımızın hayat kalitesini yükseltecek. Hayat kalitesini yükselten esnaf, çırağının, kalfasının maaşına zam yapacak.
Velhasıl, yerli otomobil fabrikası Afyonkarahisar’a kurulursa, toplumun tüm kesimleri ekonomik olarak bunun faydasını görecek.
Pembe bir rüya görmeyelim, biraz kulis yapalım; “Eniştemiz”e nazımız geçsin.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER