Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Yetkili mi, yetkisiz mi? – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 3 Temmuz 2015 Cuma 13:50:48
  Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, adından da anlaşılacağı üzere o kadar “olağan”dı ki toplantıya iştirak eden herkes iftara yetişebildi. Bu toplantıdan ve önceki söylemlerden hareketle birkaç kelâm etmek isterim.
İlk sözüm AK Partili Belediye Meclisi üyelerine:
Gündeme bir konu geliyor, AK Partili Belediye Meclis üyeleri “Biz yapamayız”, “Biz müdahale edemeyiz” deyip konuyu geçiştiriyor. Meselâ pazaryerlerindeki tezgâhları kiralayan kişilerin, tezgahı başka kişilere kiralaması tartışılıyor. Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi Mehmet Soner diyor ki “Bu haksızlıktır, buna engel olalım. Eğer bir kişi kiraladığı tezgâhı işletemiyorsa hakkından vazgeçsin, yerine Belediye’nin belirlediği kura listesindeki kişiler bu tezgahı işletsin.”
Hemen itiraz geliyor… “Olmaz!”
Belediye Meclisi’nin AK Partili üyesi M. Emin Birliktir diyor ki “Pazaryerlerinde tezgâhlar devrediliyor. Biz bunun önüne geçemiyoruz…”
İyi de o zaman Belediye’nin görevi ne?
Başka Belediye Meclisi toplantılarında da benzer durumlarla karşılaştık.
Seyyar satıcılar gündeme gelir, AK Partili üyeler “Müdahale edemeyiz”, “Müdahale edince iyi olmuyor” der.
Trafik konusu gündeme gelir, AK Partili üyeler, “Bizim yetkimiz yok” der.
Otopark konusu gündeme gelir, “Aman uzak duralım” denir.
Zabıta ne işe yarar?
Belediye’nin görevleri arasında şehiriçindeki kargaşaya son vermek de yok mudur? Belediye iradesini ortaya koyduktan sonra kim gelişigüzel hareket edebilir?
Şu Ambaryolu’nun ilk kısmının hâline bakın Allah aşkına.
Park eden araçların arkalarına park eden araçların arkalarında duran seyyar satıcılar… Kaldırımdan yürümeye kalksanız, cadde esnafının kaldırım işgali, inşaatların kaldırıma yayılan artıkları…
Seyyar satıcılar işinden, ekmeğinden olmasın; kabul. Ama bir düzen sağlanması mümkün değil mi? En azından trafiği aksatmayacak şekilde ekmek paralarını kazansa seyyar satıcılar, iyi olmaz mı?
“Trafik” demişken aklıma geldi:
Belediye yetkilileri, öteden beri “Turex’le dolmuş arasındaki birleşme veya alım-satımdan bizim haberimiz yok. Öyle bir çalışma olduğunu duyuyoruz” diyorlar. Tamam, olabilir. Şanlı Ulaşım A.Ş. ile Saygı Turizm de bir ortaklık kurmuştu ve kıyamet kopmamıştı. Peki yine Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir’in “Birleşme konusunda bize bir başvuru yok” anlamına gelen açıklamasına ne demeli? Turex ile minibüsçüler anlaşmışsa, neden Belediye’ye tekrar başvursun? Belediye bu noktada tarafsa neden “tarafsız”mış gibi davranılıyor?
Benim anlamadığım nokta şu: Belediye şehirdeki gelişmelerde paydaş mı, değil mi?
Yetkili mi, yetkisiz mi?
Biraz Sultan İkinci Mehmet’in, babası İkinci Murat’a Varna Savaşı’ndan önceki davetine benzeyecek ama olsun:
Belediye, şehir içindeki gelişmelerde yetkili ve paydaş ise gereğini yapsın.
Belediye, şehir içindeki gelişmelerde yetkili ve paydaş değilse ben dâhil, her isteyen kişi Belediye’de dönüşümlü olarak komisyon başkanlığı yapsın.

MECLİS’TE KOALİSYON HAVASI

“İlk sözüm AK Partililere” demiştim.
İkinci sözüm ise MHP’lilere.
Belediye Meclisi’nden sonra bazı MHP’li üyelere “Bir gül vermediğiniz kaldı” dediğim için, rahatlıkla yazabiliyorum.
Hakikaten MHP’li üyelerin, AK Partililere bir gül vermediği kaldı. Oybirliği ile karar alınmasına alıştık ama “Teşekkür ederim”lere alışmak zor. MHP’liler, AK Partililere 1-2 kararda teşekkür etti.
Elbette yapılan hizmetler karşılıksız kalmamalı. İyiliklere teşekkür edilmeli. Paşa Camii projesi, teşekkürü hak ediyor evet.
Bununla birlikte, Belediye’nin Paşa Camii projesini katlayacak onca hizmeti oldu. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın Bilgi Evi projesi bile başlı başına takdire şayan. Akarçay projesinin hayata geçmesi ile Afyon’un bir dinlence alanı kazandığını biliyoruz. Hobi Evleri’nin iyi bir sosyal sorumluluk projesi olduğuna kanaat getiriyoruz. Örnekler çoğaltılabilir. Bu hizmetlere teşekkür edilmezken bazı “yakınlaşmaların” 7 Haziran seçiminin sonrasına denk gelmesi, Belediye Meclisi toplantısının da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Seçimi’nde MHP’nin AK Parti’ye zımni destek verdiği güne isabet etmesi, ��Koalisyon havası mı esiyor” sorusunu sorduruyor bana.
Uzlaşma iyidir, kavga istemiyoruz tamam.
Ama her şeyi hakkıyla yerine getirmek lâzım.

MUHTARLAR VE AKİL ADAM LİSTELERİ

Afyonkarahisar’daki iki muhtar derneğinde “birleşme” hareketliliği olduğunu yazmıştım. Bu derneklerden birisi Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi, diğeri Afyon Yeşilhisar Muhtarlar Derneği olarak yola çıkan, sonra ismini Afyon Muhtarlar Derneği olarak değiştiren sivil toplum örgütü. 2 muhtar derneğinin birleştirilmesi fikri, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a ait. Çoban, Belediye olarak muhtarlarla işbirliği yapmak istediğini, ama “ikilik” nedeniyle işbirliğinde ilerleme kaydedilemediğini, iki derneğe de bildirdi. Çoban’ın bu görüşü iki dernek tarafından da kabul gördü.
Ama…
“Ama”sı şu: Afyon Muhtarlar Derneği birleşme için adım attı ve dernekler arasında görüşmeleri sürdürecek “Akil Adamlar” listesini Belediye’deki Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’ne verdi. Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi’nin “Akil Adamlar” listesi, bu köşede yayınlandı; ama Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’ne henüz takdim edilmemiş. Muhtemelen, liste 2 hafta içinde Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’ne iletilir ve Ramazan Bayramı’nın ardından Akil Adamlar görüşmeye başlar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti