Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kredi Kartı Borcunun Asgarisi 3 kez ödenmezse Kart Kapanacak Mı?

Sosyal Medya aracılığıyla kedi kartı sahiplerini telaşa düşüren bir haber yayıldı. Buna göre üç kez kart borcunun asgarisini ödeyenlerin kartlarının kullanıma kapatılacağı öne sürüldü. Peki, gerçek ne?

Sosyal Medya aracılığıyla kedi

Milyonlarca kişi sosyal medyada ve çeşitli internet sitelerinde yer alan haberlerin aslını öğrenmeye çalışıyor. Haberlerde kredi kartlarında 3 ay peş peşe asgari ödeme yapan kullanıcıların kartlarının kapanacağını iddia edildi. Edinilen bilgiye göre böyle bir uygulama yok. Kredi kartı hamilleri, kart borçlarının asgari tutarını ödedikleri sürece kartları kullanıma açık kalmaya devam edecek.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunuzun son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken en düşük miktar. Bu ödeme miktarının altında bir ödeme yapılması durumunda, kart borcuna gecikme faizi uygulanır. Ancak asgari ödeme yapıldığı takdire kredi kartı kullanılmaya devam eder. Ekonomi yetkilileri bugüne kadar uygulanan bu yöntemde herhangi bir yasal değişiklik yapılmadığını belirtti.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda yer alan ve hala yürürlükte olan ilgili madde şöyle:

“Asgarî tutarın son ödeme tarihini takip eden üç ay içinde ödenmemesi durumunda kart çıkaran kuruluşça kart hamiline yapılacak bildirimden itibaren bir aylık süre içerisinde bu tutarın ödenmemesi ya da banka kartı ile kredi kartı kullanımından dolayı adli cezaların uygulanması halinde, ilgili kart çıkaran kuruluşça kart hamiline verilen kredi kartları iptal edilir ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenemez.”

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “3 ay peş peşe sadece ‘asgari ödeme’ yapan kart sahibinin kartı kullanıma kapanacak” iddiası doğru değildir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), asgari ödemesini yapan kredi kartı kullanıcılarının kartının kullanımına kapatılmasına yönelik bir çalışması veya düzenlemesi bulunmamaktadır. Yönetmelik gereği bir takvim yılı içerisinde asgari ödeme tutarı, toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına kapatılmaktadır. Üst üste üç kez asgari ödeme tutarı ödenmeyen kredi kartları ise hem nakit kullanımına hem de mal ve hizmet alımına kapatılmaktadır. Söz konusu kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamamakta ve bu tür kartlar nakit kullanımına veya kullanıma kapalı tutulmaktadır. Piyasaların işleyişini bozabilecek spekülatif açıklamalara itibar etmeyiniz.”