Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kültür balıkçılığında İlk tesis Şuhut İlçesine kuruldu

Bu haberin fotoğrafı yok
Kültür balıkçılığında İlk tesis Şuhut İlçesine kuruldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Halil Yorulmaz, kültür balıkçılığı kapsamında ilimizde 950 ton/yıl kapasiteli ilk tesisin Şuhut İlçesi Selevir Barajında kurulduğunu belirtti

Su ürünleri ihracatta ilk sırayı aldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Halil Yorulmaz, ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen, kültür balıkçılığı ile ilgili ilk uygulamaların, iç sularda alabalık üretimi için 1970’li, deniz balıkları üretimi için ise 1985’li yıllarda başladığını belirtti. Balıkçılık sektörünün uzun yıllardan beri yaptığı büyük yatırımların meyvesini almaya başladığını kaydeden Yorulmaz; “Avrupa’da tüketilen her dört balıktan bir tanesi Türkiye’den gönderilir hale gelmiştir. Türkiye’de balıkçılık sektörü yılın ilk yarısında yüzde 16,1’lik büyüme kaydetmiştir. Sektörün büyüme rekoru kırmasında önemli etkenlerden biriside ihracat artışıdır. Türkiye’de son 10 yılda ihracatın yıldız sektörleri arasına giren Su Ürünleri, 2011 yılında ihracat artış hızı bi-rinci sırayı aldı. 2011’de su ürünleri sektörü hem ihracat artışı hem de büyüme rakamlarında şampi-yonluğu yakalamıştır. Türkiye 1 Ocak-31 Temmuz 2011 tarihleri arasında 787 milyon 314 bin dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdi. 257 milyon 484 bin dolarlık ihracat tutarıyla su ürünleri ihracatı ilk sırayı almıştır” şeklinde konuştu.
Talepler sonuçlandırılmaya çalışılıyor
Ülkemizdeki bu gelişmeye paralel olarak ilimiz de sektöre daha fazla katkı sağlamak için kolları sıvadı. Bu amaçla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yatırım taleplerinin en kısa zamanda sonuçlandırılması için çalışıyor. İlimiz bu kapsamda kafes balıkçılığında 950 ton/yıl kapasiteli ilk tesisine kavuştu. Tesiste sistem off-shore tipi kafesler kullanıldı. Şuhut İlçesi Selevir Barajında faaliyetine başlayan Ahmet Can’a ait tesiste incelemelerde bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Halil Yorulmaz, tesis sahibi Ahmet Can ve sektör temsilcilerinden Ali Baysal’dan sektör hakkında bilgi alarak burada incelemelerde bulundu. Kendisine İl Müdürlüğünde Su Ürünleri Yetiştiriciliğinden Sorumlu Su Ürünleri Mühendisi İmdat Keser, Ergül Keser ve Abdurrahman Çetinkurşun eşlik etti. İlgililer projenin teknik yönü ve kafeslerde alabalık yetiştiriciliği hakkında bilgi aktardılar. İlimizde su kaynakları kısıtlı olmasına rağmen faal durumda 7 adet tesis bulunduğunu kaydeden Yorulmaz; “Bunun dışında ön izin, proje veya yatırım aşamasında 11 adet daha tesis bulunmakta olup, en kısa zamanda sektöre kazandırılmaları için çalışmalar devam etmektedir. Tüm yatırımcılara ülkemize ve İlimize yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. (Kocatepe)