Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ KURUCUSU İBRAHİM ALİMOĞLU

Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde ve Yurdumuzun birçok kentinde, kamu kuruluşlarının yapamadıkları kültür ve sanat mekânlarını, fedakâr, vatan ve millet sevdalısı insanlar kurmuşlardır. Bu önemli faaliyet, Afyonkarahisar’ımızda da, İbrahim Alimoğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Başkent’te yaşayan bir Afyonkarahisarlı olarak, Alimoğlu’nun estirdiği rüzgârı, yerinde görebilmek ve yaşamak istemiştim…Hemen hemen sanat ve kültürün bütün dallarında, onun etkileri görülüyordu. Rica etmiş ve bizzat eserlerin yaratıcısı ile birlikte ortaya koyduğu eserleri, onunla birlikte gezip görebilme olanağı bulmuştum. Tamamen kişisel olanaklarıyla yarattığı müzeyi, musiki ve halk oyunlarının çalışıldığı salonu, gençlere tahsis ettiği mekânları görmüş ve gönenmiştim.
Pandemi süreci içerisinde, iki yıl gidip göremediğim Afyonkarahisar’ıma bu kez gider gitmez ilk işim, Mecidiye’deki Çeşmeli Konak’ta oluşturulan Alimoğlu Müzesi’ni ziyaret etmek idi. Ne var ki, daha önce hayranlıkla görüp çok beğendiğim müzede yeller esiyordu!…
Evet, o muhteşem müze artık yoktu! Sorunca öğrendim ki; Çeşmeli Konak’ı, müze için tahsis eden irade, konağı boşalttırmıştı!…
Neden?… Neden?… Neden?… diye sordum, ama maalesef somut bir cevap alamadım. Ama çok, pok çok üzüldüm; çünkü Afyonkarahisar’a, fedakârlıklar yaparak, bir müze kazandırmış olan kişiye karşı, bu yapılmamalı idi. Zira o kişinin şana, şöhrete ihtiyacı yoktu. Ve o kişi siyasetle falan da ilgili değildi…
Avrupa’da ve çağdaş dünyada Alimoğlu gibi bir kişi, doğduğu kente böylesine hizmet etmiş olsa, o kişinin adı ölümsüzleştirilir; yaşarken ve ölümünden sonra heykelleri dikilir ve önemli mekânlara onun adı verilir. Umarım, temenni ederim ve inanırım ki bir gün İbrahim Alimoğlu için de, benim Afyonkarahisar’ım, bunları yapacaktır…
İbrahim Alimoğlu, 1956 yılında Afyonkarahisar’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini doğduğu kentte tamamladıktan sonra girdiği Afyonkarahisar Eğitim Enstitüsü’nden 1979’da mezun oldu. 1980 yılında evlendi ve 4 çocuğu dünyaya geldi. Vatanî görevini Balıkesir’de tamamladı.
Doğduğu günden bu yana dedesinin kurduğu mermer fabrikalarının gelişmesi, büyümesi ve dünya pazarlarında yer alması konusunda olağanüstü çabalarla bugünlere ulaştı, dünyanın dört bir tarafına, ülkemizin Denizli, Burdur, Afyonkarahisar yöresindeki en güzel mermerlerini ihraç ederek, ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu işi nedeniyle dünyanın birçok ülkesine seyahat etme fırsatı bulan Alimoğlu, 2009 yılında gittiği Endonezya’da su altı zenginlikleriyle tanıştı ve bir takım incelemeler sonunda fabrikasında oluşturduğu akvaryumuyla başlayan hobisi, deniz fosilleriyle birlikte evlerde kullanılan her türlü eşyayı toplama gayretine dönüşmüştü. Yıllar önce başlayan bu hobi, bugün görkemli bir Etnografya Müzesinin kurulmasına kaynak oldu.
Alimoğlu, Afyonkarahisar’a, dolayısıyla, ülkemize peşpeşe şu eserleri kazandırdı:
1. Alimoğlu Etnografya ve Tarih Müzesi: Bu müze Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden olan “Çeşmeli Konak”ta, 2011 yılında oluşturulmuş idi., müzede Afyonkarahisar gelenekleri, kültürü, sanatı sergileniyordu. Ama şimdi bu çok değerli müze malzemeleri, mermer fabrikası depolarındadır!…
2. İbrahim Alimoğlu Müzik Aletleri Kolleksiyonu (Müzesi): Kocatepe Üniversitesi içerisinde oluşturulan bu müzede, Alimoğlu’nun yıllarca bizzat edinmiş olduğu musiki enstrümanları sergilenmektedir.
3. Sanat Faaliyetleri Ofisi: Ülkemiz genelinde örnek olabilecek olan bu mekânda, yine Alimoğlu’nun kurduğu şu topluluklar faaliyetlerde bulunmaktadır:
a. Türk Sanat Müziği Topluluğu
b. Türk Tasavvuf Müziği ve Gösteri Sanatları Topluluğu
c. Türk Halk Müziği Topluluğu
ç. Türk Halk Oyunları Topluluğu
d. Çocuk (4-14 yaş) Sanat Akademisi
e. AKSAM Çocuk Tiyatrosu
Anılan ofiste ayrıca; halk oyunları, bale, tiyatro, müzik, resim, gitar, ud, keman, bağlama, ebru, diksiyon, ney, Arapça, Osmanlıca, hat kursları da verilmektedir.
Bu ofiste kültür ve sanatla ilgili konser, panel, sempozyum, konferans düzenlenmekte; kültür ve sanat hayatımızla ilgili arşivler oluşturulmaktadır.
Kısaca AKSAM olarak tanımlanan, Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Merkezinin tüm faaliyetleri çok sayıda eğitici ve personelle yürütülmekte olup, bunların ücretleri de bizzat Alimoğlu tarafından ödenmektedir. Alimoğlu bunlarla da yetinmemekte, Afyonkarahisar şehri içerisinde, faaliyette bulunan kişi ve kuruluşlara da maddi ve manevi destekte bulunmaktadır.
Onun sağladığı finansmanla basılarak, ülkemiz kütüphanesine kazandırılmış olan eserlerden bazıları Şunlardır:
1. Türker Göksel, “Beyaz Yazılar”
2. Hasan Özpunar, “Anılar ve Fotoğraflarla İşgal Günlerinde Afyonkarahisar”
3. Ahmet Topbaş-Mevlüt Üyümez-Fevzi Kaya, “Afyonkarahisar Camileri”,
4. Burhan Kul, “Sultan Divanî”
Kitap bütünlüğündeki bu yayınlardan başka, çok sayıda müzik albümü de, Türk sanatına, musikisine kazandırılan eserlerdir. Her yılın başında yayımladığı, takvimin 365 yaprağı, sanat, edebiyat ve kültürel bilgilerle dolu olup, kuşkusuz, dini konularda da aydınlatıcı bilgeler yer almaktadır.
İbrahim Alimoğlu, Afyonkarahisar’da kültür ve sanat araştırmalarına katkıda bulunmak ve kültür etkinliklerine destek vermek amacıyla 2011 yılında AKSAM’ı kurarken, kamuoyuna yaptığı açıklamada şöyle demiştir:
“Kendimi bildim bileli iş dünyasının içindeyim. Mermer sektörünün devinimi çok yüksek ve yoğun mesai gerektiriyor. Ancak bu yoğunluğun arasında daima sanat faaliyetlerinin içinde oldum. Etnografik öğelere olan özel merakım nedeniyle uzun zamandır koleksiyon yapma gayretim var. Sanatsever dostlarla yola çıkarken Afyonkarahisar halkına hangi alanlarda hizmet verebileceğimizi düşündüğümde, bahsettiğim özel merakımın da etkisiyle şehrimize yeni bir soluk kazandıracak ve halkımızı kültürel unsurlarla kaynaştıracak etkinlik ve faaliyetlere yönelebileceğimiz fikri doğdu. Bir Afyonkarahisarlı olarak, doğup büyüdüğüm bu şehri, ülke çapında hak ettiği yere taşımak, şehrimizin ekonomisine katkı sağlamanın yanında kültür ve sanat faaliyetlerine de elimizden geldiğince destek vermek için sanatsever dostlarla birlikte, aşkla ve büyük bir gayretle çalışmalarımıza başladık.”
İbrahim Alimoğlu tüm bu faaliyetlerinden dolayı, 1955 yılında Ord.Prof.Dr.Mehmed Fuad Köprülü ve zamanın akademisyenleri tarafından kurulmuş olan “Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu” tarafından, 2014 yılında “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” ile taltif edilmiştir. Ancak, bu değerli insanın, başka kurum ve kuruluşlar tarafından da ödüllendirilmesi; hatta, Kocatepe Üniversitemiz tarafından kendisine, “Fahri Doktor” ünvanının verilmesi gerektiği kanısındayım.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER