Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kuraklıkla mücadele insanlığın ortak meselesi”

“Kuraklıkla mücadele insanlığın ortak meselesi”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kuraklıkla mücadelenin bütün Dünya’nın gündeminde
olan insanlığın ortak bir meselesi olduğunu söyledi

 

TBMM Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “TBMM Küresel İklim Değişikliğinin Etkilerinin En Aza İndirilmesi, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Başkanı Küresel iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele bütün Dünya’nın gündeminde olan insanlığın ortak bir meselesidir. Bütün Dünya’nın ortak hareket etmesini gerektiren küresel ısınma; sadece bir ülkenin ya da belli bir bölgenin meselesi değildir. Bütün Ülkelerinin; bu hususun küresel bir mesele teşkil ettiğinin şuurunda olması gerekmektedir.
Özellikle Sanayi İnkılabı sonrası artan sanayi faaliyetleri ve fosil yakıtlarının çok fazla kullanılması, atmosfere bırakılan sera gazlarının artışını da beraberinde getirmiştir. Sera etkisi yapan gazlar, atmosferde birikerek bir katman oluşturmaktadır. Güneşten gelen ışınların yer küreden ayrıldıktan sonra bu katmanda yansıması sera etkisi yapması dolayısıyla yerkürenin sıcaklığı artmaktadır.
Su buharı ve diğer atmosferik sera gazları ile bulutlar; yansıyan uzun dalga radyasyonunun bir kısmını hapsederek tabii sera etkisi sağlarlar. Tabii sera etkisi olmasaydı Dünya ortalama sıcaklığı-18°C civarında kalacak ve Dünya üzerinde hayat mümkün olmayacaktı. Tabii sera etkisi sayesinde Dünya ortalama sıcaklığı yaklaşık +14°C civarında olduğu için dünya üzerinde hayat mümkün hâle gelmektedir. Ancak insanların ısınma, sanayi faaliyetleri, ulaştırma enerji ve üretim gibi çeşitli faaliyetler sebebiyle atmosferdeki sera gazlarının miktarı artmaktadır. Bu ise dünyadaki ortalama sıcaklığın artmasına yol açmaktadır. Bu durum iklim değişikliğine sebep olmaktadır ve hortum, kasırga, şiddetli yağışlar gibi aşırı hava hadiselerini meydana getirmektedir.” dedi.
“AŞIRI HAVA HADİSELERİ
YAŞANMAYA
BAŞLADI”
Eroğlu açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Aşırı hava hadiseleri belirli bir yerde ve kısa bir süre içinde (günlük, haftalık) etkili olan ve gözlenen rüzgâr, yağmur, kar, dolu, nem, fırtına, hortum ve kasırga gibi iklimle alakalı hususlardır. Küresel iklim değişikliği ile birlikte hem ülkemizde hem de Dünyanın çeşitli yerlerinde aşırı hava hadiseleri sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Yaşanan aşırı hava olayları insanların hayatlarını, ülkelerin ekonomilerini önemli manada etkilemektedir. Birleşmiş Milletler Afetlerin Azaltılması Uluslararası Stratejisine göre tabii afetler, toplumun sosyoekonomik ve sosyokültürel faaliyetlerini önemli ölçüde aksatan, can ve mal kayıplarına sebep olan fakat mahalli imkânlar ile baş edilemeyen tabiat hadiseleri olarak tanımlanmıştır. Bu durum ayrıca ülke ekonomilerinde de yüksek miktarlarda zarara yol açmaktadır.
Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından yapılan küresel iklim analizlerinin ilk neticelerine göre; 2020 yılı rekor seviyedeki en sıcak üç yıldan biri olmuştur. 2020 yılında küresel ortalama sıcaklık yaklaşık 14,9°C olarak kayıtlara geçmiştir. Bu değer ile 2020 yılı sanayi öncesi (1850-1900) döneme göre 1,2 (± 0,1)°C daha sıcak gerçekleşmiştir. Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından incelenen beş farklı merkeze ait küresel verilerin tamamında, 2011-2020 döneminin en sıcak 10 yıl olduğu ifade edilmiştir. En sıcak 6 yıl 2015’ten günümüze kadar gerçekleşmiş olup 2016, 2019 ve 2020 yılları ilk üç sıralamada yerini almıştır. Sibirya’da meydana gelen sıcak hava dalgaları ile orman yangınları, düşük Arktik deniz buzul hacmi ve rekor kıran Atlantik kasırga sezonu 2020’nin öne çıkan iklim hadiseleri arasında bulunmaktadır. Sıcaklık artışı, iklim değişikliğinin göstergelerinden sadece biri olmakla beraber Dünyanın her yerinde etkisini gösteren en önemli unsurdur.”
>> Hayriye CANER’in Haberi