Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kurtuluş Caddesinde de peyder pey tek yön uygulaması başlayacak”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Kurtuluş Caddesi’nde planlanan tek yön uygulamasına peyder pey geçileceğini açıkladı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet

Kurtulus Caddesinde de peyder pey tek yon uygulamasi baslayacak (3)Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyeleri Aralık ayı toplantısını Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in idaresinde dün akşam Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirdi.

“ALLAH FİLİSTİNLİ MAZLUMLARIN YARDIMCISI OLSUN”

Toplantının açış konuşmasını Mehmet Zeybek yaptı. İsrail tarafından Filistinliler’e zulüm edildiğini belirten Zeybek, “İsrail, tarafından Filistin’de bir vahşet gerçekleştiriliyor. Bu vahşete tüm dünya seyirci kalıyor. Allah yardımcıları olsun. ABD, Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm milletlerin yani zalimlerin gözü önünde İsrail, Filistin’de soykırım yapıyor. Tüm bu olup bitene rağmen ABD, İsrail’e silah ve mühimmat yığıyor. İnşallah bu zulümle birlikte tüm zalimlerin, İsrail ve ABD’nin yıkıldıklarını hep birlikte göreceğiz. Bizlerin elinden gelen dua etmektir. Allah kısa sürede Filistin’deki mazlumların yardımcısı olsun.” dedi.

“KIŞ HAZIRLIKLARI TAMAM BOL YAĞIŞLI BİR KIŞ İÇİN DUA EDİYORUM”

Afyonkarahisar Belediye yönetimi olarak Aralık ayı itibariyle kış hazırlıklarını tamamladıklarını kaydeden Zeybek, “Kış hazırlıklarımızı Belediye yönetimi olarak tamamladık. Karla mücadele ekiplerimiz, tuzlama ekiplerimiz, solisyonlarımız herşeyimizle hazırız. İnşallah duamdır bu kış bol yağışlı, bereketli, kazasız, belasız bir kış olur. Akdeğirmen barajımızında yağışlarla dolmasını bekliyoruz. Malumdur biz su zengini bir il değiliz. İçme suyunu Akdeğirmen Barajının yanı sıra motorpomplarla kuyulardan çekiyoruz. Kuraklığın ardından gelen bol yağışlarla ciddi ölçüde su seviyesi düşen Akdeğirmen Barajında su seviyesi yüzde 30’a ulaştı. Böylece sorunsuz bir yaz mevsimi geçirdik.” diye konuştu.

“3 ARALIK’TA 13 TEKERLEKLİ SANDALYE SAHİPLERİNE VERİLDİ”

30 Mart 2024 tarihinde Mahalli İdareler Genel Seçiminin yapılacağını dile getiren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, ülkenin yerel seçim atmosferine girdiğini söyleyerek, aday adaylarına başarılar diledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellilere yönelik Belediye yemekhanesinde 300 kişinin üzerinde katılımla kahvaltı programı düzenlediklerini anlatan Zeybek, “Engelli kardeşlerimizin ihtiyacı olup talep edilen 13 adet tekerlekli sandalyeyi kahvaltı programında engelli kardeşlerimize teslim ettik. Engelli olmaları Allah’ın takdiridir. Yarın bizlerinde engelli olmayacağımıza dair bir garantimiz yoktur. Dolayısıyla engellilerimizin yaşamlarını kolaylaştıracak çalışmalara özen göstererek yol ve kaldırımlarımızı buna göre hazırlamak zorundayız.” şeklinde konuştu.

“24 KASIM’DA 6 BİN ÖĞRETMENE HEDİYE GÖNDERDİK”

Mehmet Zeybek, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Afyonkarahisar’da kamu ve özel okullarda dâhil yaklaşık 6 bin öğretmene Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yıldönümünü de göz önüne alınarak özel bir yaklaşımda bulunduklarını söyledi. Zeybek, “Bu yıl ki 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde farklı bir uygulama yapmak istedik. Cumhuriyetimizin de 100’ncü kuruluş yıldönümünü göz önüne alarak kıymetli öğretmenlerimize kamu ve özel okullarda dâhil olmak üzere yaklaşık 6 bin eğitimciye içerisinde kahve, haşhaş, kolonya ve tanıtım kitapçığı bulunan bir hediye paketi hazırlayarak gönderdik. Kendilerini unutmadığımızı belirterek memnuniyet içeren olumlu geri dönüşler aldık. Bu vesile ile bir kez daha tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutluyorum.” ifadelerine yer verdi. Halk Eğitim Merkezine eğitime destek amacıyla YKS’ye girecek öğrencilerin sınavlara hazırlanması için test kitapları teslim ettiklerini belirten Zeybek, “Gençlerimizin eğitimine  Belediye olarak bir nebze de olsa katkı verebiliyorsak ne mutlu bizlere.” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZA VERİLEN DESTEKLERLE KENTİMİZİ GÜZELLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Belediye Halk Ekmek Büfelerinin üç ayrı noktada hizmet verirken, 9 noktada da Belediye’nin ürettiği halk ekmeğin satışa sunulduğunu söyleyen Zeybek, şöyle konuştu: “Gastronomi Sokağı çalışmaları tamamlanma aşamasına ulaştı. Burada yer alan Mevlana Üçgen Parkı da yeni bir peyzaj çalışmasıyla birleştirerek yeni bir düzenleme ile halkımızın hizmetine sunacağız. Bedesten Kavşak düzenleme çalışması bitti. Kadınana figürünü de buraya yerleştirdik. Proje uygulaması öncesi çevredeki tüm esnafı ziyaret ederek projeyi anlattık, esnafımız projeyi beğendi. Bedesten Kavşak düzenlemesi ardından günlük en az 300 ziyaretçi Karahisar Kalesi ve Kadınana figürü ile fotoğraf çektirerek kentimizden ayrılıyor. Birlikte çalışarak verdiğiniz desteklerle kentimizi güzelleştirmeye devam ediyoruz.”

“GARNİZON MİLLET BAHÇESİ CUMHURİYETİMİZİN 101. YILINDA HİZMETE ALINACAK”

Kent genelinde yol ve kaldırım çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Zeybek, şunları söyledi: “Yol ve kaldırım çalışmalarımız devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Garnizon Millet Bahçesi çalışmamızı hep birlikte gezip incelemiştik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri Türkiye’de merkezi konumda millet bahçesi olarak bir ilk olan Garnizon Millet Bahçesi çalışmamıza destek vereceklerini ifade ettiler. İnşallah Garnizon Millet Bahçemizi Cumhuriyetimizin 101’nci kuruluş yıldönümünde hizmete alacağız. Aileler sabahtan akşama kadar çocuklarıyla Garnizon Millet Bahçesinde 87 bin metrekarelik bir alanda çok güzel vakit geçirebilecekler. Bir mini millet bahçesinide eski müze binamızın bulunduğu alana yine şehir içine kazandıracağız. Eski müzemizin mevcut binasının bir kısımın Çocuk Kütüphanesi bir kısımında Oyuncak Müzesi olarak düzenleyeceğiz. Buraya yakışır bir peyzaj çalışması ile mini bir millet bahçesini halkımıza kazandırmış olacağız.”

“BELEDİYE OKULLARA YAKLAŞIK 60 BİN KİTAP TESLİM ETMİŞ OLACAK”

Meclis üyelerine elektronik ortamdan iletilen Kasım ayı toplantısına ait toplantı tutanak özeti oybirliğiyle kabul edildi. 1 Ocak 2021-31 Aralık 2023 tarihleri arasında asfalt, parke ve yol yapım işlerinde Belediye bütçesinden harcanan yol harcamalarına katılım payı alınmamasına karar verildi. Belediye ile İl Milli Eğtim Müdürlüğü ve Eğitim Bir-Sen Afyonkarahisar 1 Nolu Şube arasında “Kitap Okuma Yarışması” yapılması kapsamında ortak işbirliği protokolü yapılması için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi. Zeybek, “Bugüne kadar düzenlediğimiz kitap okuma yarışmasında okullarımıza yaklaşık 50 bin kitap teslim ettik. Gerek okul idarecilerinden gerekse öğretmenlerimizden bu konunda olumlu tepkiler aldık. 2024 yılında düzenlenecek olan yarışma için 10 bin olmak üzere toplamda 60 bin kitabı okullarımıza teslim etmiş olacağız.”

“YETMEYEN ÖDENEKLERE TOPLAMDA 42 MİLYON TL AKTARIM YAPILACAK”

Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2023 yılı gider bütçesinde yetmeyen ödeneklere toplam 42 milyon TL bütçe aktarımında bulunulmasına oybirliğiyle karar verildi. İl merkezinde Selçuklu Mahallesinde 1092 ada, 1 parselde inşaat yüksekliğinin sabit kalması şartıyla asma katsız yapı yapılma talebini uygun görmeyen Bayındırlık ve İmar Komisyonu raporu oybirliğiyle kabul edildi. Veysel Karani Mahallesinde ki yollara numara verilmesini uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. Akmescit Mahallesi 199 ada, 1 parselde yer alan Gastronomi Sokağında yapılan binaların kiralanması, 5 yıl süre ile kiralanması, kira şartnamesinin ve muhammen bedellerinin teslimi için Belediye Encümenine oybirliğiyle yetki verildi.

SAĞLAM: ALLAH RIZASI İÇİN ÇALIŞIRIZ BELEDİYE BİZİM BELEDİYEMİZ”

Millet İttifakının İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Harun Sağlam, toplantı sonunda söz alarak 80 TL olan huzur hakkı ücretinin şahsı adına verilmemesini, Allah rızası için Belediye Meclis Üyeliği yaptığını ifade etti. Sağlam, “Belediye bizim Belediyemiz. Allah rıza için gelir çalışırız.” dedi. Belediye Meclis üyeliğinin tamamen gönüllülük esasına tabi olduğunu belirten Zeybek, “Toplantılarımız canlı olarak yayınlanıyor. Belediye Meclis Üyeleri ahım şahım bir para almıyorlar. Vatandaşlarımızın bunu bilmelerinde fayda var.” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde İYİ Partiden istifa eden Meclis Üyesi Bekir Lafcı, Gazlıgöl Caddesine çıkan Çukur Caddesi yolunun eskiden üç yol olduğunu şu anda ise bu yolun dört yola dönüştüğünü belirtti. Lafcı, “O yüzden Çukur Caddesinden giden araçlar için trafik ışığı yoktur. Buraya ışık yapılırsa trafik akışı daha iyi hale gelecek.” dedi.

“AYNI ANDA TEK YÖNUYGULAMASINA GEÇMEK KEŞMEKEŞE NEDEN OLUCAĞI İÇİN PEYDER PEY GEÇİŞ YAPILIYOR”

Millet İttifakının CHP’li Belediye Meclis Üyesi H. Hüsnü Taşer, Kurtuluş Caddesi üzerinde uygulanacağı ilan edilen tek yön uygulamasına ne zaman geçileceğini sordu. Zeybek, Taşer’in sorusunu şöyle yanıtladı: “Kurtuluş Caddemizde tek yön uygulamamız var, onu yapacağız. Ama İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğünün bize söylediği belirlenen caddelerde aynı anda tek yön uygulamasına geçmenin trafikte oluşacak keşmekeşliğin altından kalkılamayacağı yönünde oldu. Tek yönü ilk Ambaryolu Caddemiz de uyguladık. Çokta verimli bir sonuç aldık. Vatandaştan olumlu tepkiler alıyoruz. İkinci tek yön uygulamamıza Mecidiye veya Kurtuluş Caddesinden başlayacağız. Peyder pey geçiş yapılacak.”

“MEVSİM ŞARTLARI İYİLEŞTİKÇE KOMİSYON KARARI UYGULANACAK”

Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, tek yön uygulaması konusunda şunları söyledi: “Malum olduğu üzere hem Kurtuluş, hem Mecidiye, hem Gazlıgöl Caddeleri ve Ambaryolu Caddesinde tek yön uygulama planlaması vardı. Konu İl Trafik Komisyonu ile görüşüldü. Komisyon pilot bölge olarak Ambaryolu Caddesinden başlamak kaydıyla tek yön uygulamasına izin verdi. Bilindiği üzere bu konuda yetki Belediye Meclisinde değil. Karar İl Trafik Komisyonunun kararıdır. Ambaryolu Caddesinde uyguladık. Hava şartları doğrultusunda şu anda yeni bir tek yön uygulmasına geçmek çok kolay değil. Mevsim şartları iyileştikçe zaten komisyon kararımız sabittir. Peyder pey bu işin dönüşeceğini ön görüyoruz.”

“MECİDİYE VE KURTULUŞ’TAN GİRİŞ GAZLIGÖL VE AMBARYOLUNDAN ÇIKIŞ YAPILACAK”

1.Hüsnü Taşer, tek yön uygulamasının ne şekilde yapılacağını merak ettiğini belirterek uygulama biçimini sordu. Zeybek, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Mecidiye ve Kurtuluş Caddelerinden şehre giriş olacak. Gazlıgöl ve Ambaryolu Caddelerinden şehirden çıkış yapılacak. Ordu Bulvarında trafik çift yön şeklinde ilerleyecek.” Millet İttifakının CHP’li Üyesi Alaaddin Nakilcioğlu, Ambaryolu Caddesinde tek yön uygulamasının güzel olduğunu ancak park sorununun ciddi şekilde devam ettiğini, normal park standardının ihlal edilerek üç sıra park yapıldığını, park düzeninin sağlanarak tek sıra park yapılması gerektiğini ifade etti.

“PAŞA CAMİNİ KÜLLİYE HALİNE GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Taşer, Paşa Camiinin etrafından bulunan arsaların camiye bir külliye kazandırabilme mücadelesinde ne aşamaya geldiğini de sordu. Zeybek, şu ifadeleri kullandı: “Ön cephede üç parsel var. İnşallah orayı çözüme kavuşturacağız. Paşa Camini külliye haline getirmeyi düşünüyoruz.”

“TELEFERİK İNŞAATI SÜRÜYOR YUKARIYA BETONU YÜK ASANSÖRÜYLE ÇIKARACAĞIZ”

Teleferik ve Afray çalışmaları hakkında da açıklama yapan Zeybek, şunları söyledi: “Teleferik inşaatımız hızla devam ediyor. Alt istasyondaki betonarme yapılar bitti. Üst istasyondaki direklerin yerleşeceği temel kazılar bitti. Sadece istasyonun oturacağı temel kazısı yapılıyor. Arka taraftanda Çavuşbaş minibüs durağının olduğu yerde kullanılacak olan yük asansörü şu anda Karadeniz bölgesinde imal ediliyor. Bu işin kompedanı onlar. İzinleri alında onu kuracağız. Betonu yük asansörüyle çıkarmayı düşünüyoruz. Bir metreküp betonu alıp yukarıya taşıyabilecek bir asansör olacak. Tüm malzemeler geldi bir tek montajımız kalıyor.”

 “AFYON LİSESİ’NE EK BİNA YAPILMASIN DİYE TALEP VAR, MİLLİ EĞİTİMLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Öte yandan Afyon Lisesi’nde yıkılan binanın durumunu soran Millet İttifakının İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi İrfan Özsandık’ı Mehmet Zeybek, şu ifadelerle bilgilendirdi: “Afyon Lisesi tarihi binası onca depreme rağmen yüzyılı aşkın süredir maşallah ayakta. Sonradan yapılan yaklaşık 25 yıllık binalar olmadı, yıkıldı. Hatta vatandaşların ilave bina yapılmasın diye talebi var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşeceğiz, mevcut bina öğrenci sayısı için yeterli olursa yeni bina yapmayacağız. Beton yığınları oluşturmayacağız.”

“BİZ AFRAY PROJESİNDE ŞEHİR İÇİ HAFİF RAYLI SİSTEM SÖZÜ VERMEDİK”

Afray projesini vatandaşın şehir içerisinde dolaşacağı hafif raylı sistem olarak algıladığını ama böyle bir söz vermediklerinin altını çizen Zeybek, “Bizim böyle bir sözümüz yok. Biz Afray Projesi ile Erenler Mahallesine giden öğrencilerimizi şehirle tekrar bütünleştirmek için merkezden kopmamaları için DDY 7. Bölge Müdürlüğü ile bir mutabakat yaptık. Projesi yapılıp ihale edildi. O zamanın parasıyla 125 bin TL’lik proje bedeli vardı. Proje rektörlük binası arkasında mevcut Gazlıgöl-Eskişehir yolu üzerinde bulunan demiryolu hattının bitişiğine ikinci bir hat döşenmesi işidir. Hızlı tren projesi ihalesi yeniden yapılıp ihaleyi de güçlü bir firma aldığından Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ‘Bu proje bizim projemizin içindedir. Bunu biz yapacağız.’ dedi.

“TRAFİK SORUNUN MAJÖR BİR ÇÖZÜM BULUNMALI”

Millet İttifakının CHP’li Meclis Üyesi Av. Murat Çelikbaş, kentin şehir içi trafik sorununa majör bir çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi. Çelikbaş, “Belediye Meclis Üyeleri olarak bir dönemin sonuna geliyoruz. Hakikaten gurur duyuyorum çünkü elimizden geldiğince hakikaten çalıştık. Tarihi yapının korunması, kültürel çalışmalar, festivaller gibi hakikaten çok çaba harcadınız. Bundan dolayı kendi adıma teşekkür ederim. Alt yapı ve ulaşımla ilgili olarak daha öncede ısrarla her toplantıda söyledim. Yolların tek yöne dönmesi 1,5 yıllık süreçte gecikmeli oldu. Ben Belediye Başkan aday adaylığınızı açıklamış olmanız hasabiyle sormak istediğim konu şu. Geçmiş dönemlerde de AK Parti’den Belediye Başkanlığı yapan arkadaşlarımız benzer çalışmalar yaptılar. Bunun üzerinden yaklaşık 10 sene geçmesine rağmen bizim hala ulaşımla ilgili derdimiz devam ediyor. Tek yön uygulamaları güzel, ben bunu şahsen desteklediğimi meclis toplantılarında hep açık yüreklilikle ifade ettim. Fakat benim kendi şehrimizde gittikçe sezdiğim şu var. Tek yön uygulamasına geçilmesine rağmen sanki daha fazla araç, park problemleri, trafiğin sıkışması sona ermedi. İl Trafik Komisyonları her ilde var. Bizler gibi sizde Belediye Başkanı olarak samimi şekilde şikâyet ediyorsunuz. Ama artık bu idarede görevli olan en başta sizlerin ve aday adayı olarakta Afyon’un trafikte majör bir projeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ben konunun uzmanı değilim. Ama bu şehirde yaşayan bir vatandaş olarak bu yollarda ne kadar düzeltmeler yapsanızda olmuyor. Trafik komisyonu kararlarında hep minibüs güzergâh değişiklikleri, günü kurtarmaya yönelik çare bulunmaya çalışılsada kimsenin kastı olmasada uzun vadeli bir çözüm bugüne kadar çıkamadı. Otoparkla da ilgili ciddi bir sorun var. Bu sorun çözülmeden biz ne kadar festivaller ve kültürel faaliyetlerde yapsak adım adım her seferinde daha kötüye gidiyoruz. Eğer siz olurda kazanırsanız ulaşımda ciddi manada minibüs güzergâh hatlarının belirlenmesi, şehir içinde de gerçekten trafiğe kapatılması gereken yolların kapatılması gerekiyor. Açıkça minibüslerin sayısı ki siyaseten değil, kimse gerçeği söylemek istemiyor. Afyon’da çok fazla minibüs hattı var. Bunu minibüsçü arkadaşlarla da konuşuyoruz zaman zaman onlarda şikâyet ediyorlar. Tek yön olduktan sonra daha kötü olacak. Tek yön uygulaması çok doğrudur. Ama arkasında ciddi otopark projesi olmazsa kalıcı olmaz diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“OTOPARK PROJESİ HAZIRLANIYOR, MÜSTAKİL BİR BELEDİYE BİNASINIDA İNŞALLAH AFYON’A KAZANDIRACAĞIZ”

Belediye 2. Şehir Çarşısının olduğu yerde bir otopark projesi hazırladıklarını belirten Zeybek, “Eski Belediye 2. Şehir Çarşısının olduğu yerde bir otopark yapmayı planlıyoruz. Yoncaaltı Cami altındaki pazaryeri altına zaten 100 araçlık bir otopark yaptık. İşletmeye açılacak. Ama ne kadar otopark yaparsak yapalım bizim insanımızın otoparka girme gibi bir alışkanlığımız yok. Çevre illerin hiçbirinde 365 tane minibüs yok. Minibüsçüleri mağdur etmeden haklarını koruyarak bir çalışmamız oldu. İnşallah yeni dönemde onlarında hoşnut olacakları bir çözüm yolunu elbette bulacağız. İnşallah Afyon’a yakışır müstakil bir Belediye binasınıda Afyon’a kazandıracağız.” şeklinde konuştu.

KANLICA MAHALLESİNE YAPILACAK HASTANE İÇİN ALAN BELİRLENECEK

Kanlıca Mahallesinde hastane alanı yeri belirlenmesi teklifini uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. Mehmet Zeybek, Kanlıca Mahallesine 100-150 yataklı bir hastane yapılması amacıyla komisyonun gerekli çalışmayı yürüttüğünü söyledi.

İYİ PARTİDEN İSTİFALAR KOMİSYON ÜYELİKLERİNİ YENİDEN BELİRLETTİ

İYİ Parti’den üç Belediye Meclis Üyesinin istifası sonucu ihtisas komisyonlarına yeni üye seçimi yapıldı. Buna göre; AK Parti’den 4, İYİ Parti’den 1 komisyon üyesi seçimi gerçekleştirildi. Seçim sonucu; Bayındırlık ve İmar Komisyonu Üyeliklerine; AK Partiden Fatma Gamze Kılıç, Mustafa Albay, Hasan Hüseyin Karacak, Abdullah Hocaoğlu, İYİ Partiden Hüseyin Hüsnü Taşer seçildiler. Plan Bütçe Komisyonu Üyeliğine Bekir Lafcı, İYİ Parti’den Kadir Delikanlı, Trafik Komisyonuna AK Partiden; Süleyman Karakuş, Ercan İşlek, Yasin Beşkardeşler, İrfan Özsandık, İYİ Parti’den ise Ahmet Hastürk seçildi. Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeliklerine AK Parti’den; Elif Süzme, Hakan Çilkaya, Ali Sayın, MHP’den Saliha Kılınçarslan, İYİ Parti’den Harun Sağlam seçildiler. Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısı 2 Ocak 2024 Salı akşamı saat 18.00’de Meclis Toplantı Salonunda başlayacak.

Kurtulus Caddesinde de peyder pey tek yon uygulamasi baslayacak (1) Kurtulus Caddesinde de peyder pey tek yon uygulamasi baslayacak (2)