Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

LİYAKAT MI?

Millet olarak son zamanlarda bu kelimden çok söz ediyoruz. Liyakat, kökeni Arapça’dan gelir ve layık olma anlamına gelir. Bütün milletlerde, her kademede göreve getirilecek insanlarda liyakat yani o işi en iyi, en güvenilir şekilde yapacak kişi olması istenir. Hani “layık olan” deriz ya.
Ülkemizde hemen her dönem liyakat aranmalı denir ama pratikte pek mümkün olmuyor sanki. Çünkü özellikle siyasiler ve üst düzey bürokratlar koltuklarını koruyabilmek için kendi fikirleri doğrultusunda hareket edecekleri göreve getirirler. Görev alan da görev verene bağlılığından silik ve etkisiz tavırlarla dikkat çeker. Birilerinin “ne yapalım malzeme bu!“ dediklerini duyar gibiyim. Haklı da olabilirler. Bu ayrı bir yazı konusu.
İmamı Gazali ne diyor; “Layık olmadan makam sahibi olanlar, altlarını ısırır, üstlerine kuyruk sallarlar.”
“Aptal ata binince bey oldum sanır
Şalgam aşa girince yağ oldum sanır” atasözünün anlamı:
Kimi görgüsüz ve eğitimsiz kimseler lâyık olmadıkları önemli bir göreve geçseler aptalca davranmaya ve böbürlenmeye başlarlar. Dahası, bunun kendi hakları olduğunu da ileri sürerler. Gurur ve kibirleri hat safhaya ulaşır. Halbuki makam ve mevkilerin geçici olduğunu bilerek yaşamalıyız. Her zaman alçak gönüllü olmalı kimseye üstünlük taslamamalıyız şeklindedir.
Büyük İskender ölüm döşeğinde iken generaller; “Devletin idaresini kime bırakacağını” sorduklarında;
– “En layık olana. En layık olana!..” der.
Peki ne yapmalıyız;
1. Liyakatli, işin ehli kişileri tercih edin. Güdülen, her söyleneni onaylayan boş ve başarısız insanlarla olmaz.
2. İstişareye dayalı “Ortak Akıl” ile yönetin ve ortak karar alın. Göreceksiniz ki böyle durumlarda ekibiniz tüm kararların hayata geçmesi için gayret göstereceklerdir. Geri planda durup, fısıltı ile uzaktan müdahale etmeye çalışanlara fırsat vermeyin.
3. Adaletli olun. Emek sarf edenin, rızkından kısarak, vakit ayırarak katkı sağlayanların haklarını gözetin. İçten pazarlıklı olmayın.
4. Sadakat ve vefayı unutmayın. Samimi ve aidiyet duygusu yüksek yöneticileri destekleyin, teşvik edin. Katkı sağlayan, dik duran ve ilkeli davrananlara karşı vefalı olun.
İnsan olduğunuzu unutmayın, gidenleri kötülemeyin, her samimi yöneticiye saygılı olun. Adam satmayın!
Son söz Türk Milliyetçilerine;
Milliyetçi, kendi mesleğinin en yükseğine erişebilmek için sistemli çalışmalıdır. Yükselebilmek, birbirlerini haksız yere eleştirme veya destekleme yolu ile değil liyakatle gerçekleşmelidir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER