Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Lokum ve sucukta rakipsiz değiliz

Murat Arısoy 28 Haziran 2013 Cuma 03:00:00
  Şehir dışından misafirlerimiz geldiğinde -il idarecilerinden etkilenmiş olacağız ki- başlarız Afyonkarahisar’ı anlatmaya. “Aman efendim, lokumumuz var, kaymağımız var, peynirimiz güzel, sucuğumuzu yemeyen pişman…Gıdanın, lezzetin, her şeyin başkentiyiz…”
Öyle fakat, bazen kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz gibi gelmiyor mu size de?
Bir şehir, aynı anda her mamulün, termalin, tarihin başkenti olabilir mi? Bu sorunun yanıtını daha önce “Hayır” diyerek vermiştim.
Her gün elektronik posta adreslerine gelen onlarca e elektronik mektuptan biri dikkatimi çekti. “Lokum.com” adlı bir internet sitesinin tanıtımı yapılıyordu.
Hemen, “adı Lokum ama Afyon Lokumu yoktur” önyargısıyla internet sitesine baktım. “Hakkımızda” bölümünde şu bilgiye yer verilmişti:
“Lokum.com, Mehmet Yaşin’in rehberliğinde size çeşitli lezzetleri bir arada sunan bir Yemeksepeti hizmetidir.”
Mehmet Yaşin, artık neredeyse tüm ülkece tanınan “yeme-içme uzmanı”. Yaşin’in rehberliği, yabana atılır bir şey olmasa gerek.
Lokum.com’da, zannettiğimin aksine Afyon Lokumu vardı. Ama lokum konusunda rakipsiz olmadığımız, “bir kez daha” gözlerimizin önüne serildi. Bu kategoride Afyonkarahisar’dan 19 çeşit ürün bulunuyorken, Sakarya’dan 7, İzmir’den 4, Manisa’dan 3, Gaziantep’ten 2, Aydın, Mersin ve İstanbul’dan 1’er lokum bulunuyor.
Afyon’un önde gelen diğer ürünü sucuk ise, biraz geride kalmış durumda. Bu kategoride tesellimiz, Kayseri’nin “birinci” olmaması. Lokum.com’da Balıkesir’den 5, Kayseri’den 4, Afyonkarahisar’dan 2, Kırklareli’nden 2, Tokat’tan bir sucuk çeşidi yer alıyor. Pastırmada ise 11 ürünün 11’i de Kayseri’ye ait.
İnternet sitesinin peynir, kuru gıda, baharat-salça-turşu, zeytin-zeytinyağı, yöresel içecek, kahvaltılık, organik kategorilerinde ise Afyonkarahisar’dan tek firma ya da ürün bile yok.
Ben lokumda da, sucukta da bir-iki rakibimiz olduğunu zannediyordum. Oysa Afyonkarahisar’dan da Kırklareli’nden de aynı sayıda sucuğun sergilenmesi üzerine kafa yormamız gerekmiyor mu?
Lokum.com, elbette tek veri olarak kabul edilemez. Elbette zevkler ve renkler tartışılmaz. Ama Lokum.com’da yapılan tercihler, bir nebze de olsa “her şeyin başkenti olamayacağımız” izlenimi verebilir, değil mi?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER