Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

“LÜTFİ ELVAN” AFYON İÇİN NE İFADE EDİYOR?

Geçtiğimiz günlerde ülke gündemi “Albayrak’ın istifası” ile sarsıldı. Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın sosyal medya aracılığıyla istifasını açıklaması, istifanın 2 gün “askıda” kalması ve akabinde Cumhurbaşkanı tarafından kabulü ile Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.
“Albayrak’ın istifası” ayrı bir konu. Biz yeni Bakanımız Lütfi Elvan’ın ilimizle bağlantısına bakalım. Lütfi Elvan ismi gündeme gelir gelmez Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Afyonkarahisar’a yaptığı ziyaret ve o ziyarette ilimize yönelik sözleri aklımıza geldi. Gazeteniz Kocatepe’nin arşivine şöyle bir göz attığımızda 2015 yılında Lütfi Elvan’ın Afyonkarahisar’a yönelik o sözlerine ulaştık.
İsterseniz Afyonkarahisar’ın can damarı konumunda olan “Ankara-İzmir otoyolu” ile ilgili olarak 2016 yılında gazeteniz Kocatepe’de yer alan haberi, Otoyol ile ilgili verilen sözleri Lütfi Elvan Bakanımızın yen görevi nedeniyle şöyle bir hatırlayalım. Buyurunuz Kocatepe’nin 2016 yılındaki haber metnine:
“ANKARA-İZMİR OTOYOLU,
AFYON’DAN GEÇMİYOR!
Afyonkarahisar’ın gündemine 2009’da gelen, o yıl içinde çeşitli tartışmalara neden olan Ankara-İzmir Otoyolu’nun Afyonkarahisar’dan, hatta Afyonkarahisar’ın yakınından geçmeyeceği neredeyse kesinleşti. Habertürk Gazetesi’nin haberine göre Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu, “Proje çalışmaları devam eden Ankara-İzmir Otoyolu güzergâhı, Ankara Çevreyolu’ndan başlayarak, Temelli, Polatlı, Sivrihisar, Çifteler, Kırka, Dumlupınar, Uşak, Kula, Salihli ilçelerinden geçiyor. Marmara Gölü’nün kuzeyinden geçtikten sonra Hamzabeyli Köyü mevkiinde İstanbul-İzmir Otoyolu’na bağlanıyor. Ankara-İzmir Otoyolu mevcut devlet yoluna göre daha hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sağlamaktadır. Söz konusu otoyol ile Ankara-İzmir arası seyahat süresi yaklaşık 4.5 saat olacak” dedi.
ADİLOĞLU’NUN AÇIKLAMASI,
ÇED RAPORU İLE ÖRTÜŞÜYOR
Ankara-İzmir Otoyolu’nun Afyonkarahisar’dan geçmeyeceği ile ilgili bilgi, Afyonkarahisar kamuoyu için yeni bir gelişme değil. Projenin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nda da otoyolun Afyonkarahisar’dan geçmeyeceği ortaya konmuş, otoyolun yalnızca İhsaniye’ye yakın bir bölgeden seyredeceği belirtilmişti. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu demeci ile, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’ndaki güzergâh bilgisi de bu bağlamda örtüşüyor. Raporda otoyolun güzergâhı şöyle açıklanmıştı:
“Yenimahalle, Sincan, Polatlı; Eskişehir’in Sivrihisar, Çifteler, Han, Seyitgazi; Afyonkarahisar’ın İhsaniye; Kütahya’nın Merkez, Altıntaş, Dumlupınar; Uşak’ın Banaz, Merkez, Eşme; Manisa’nın Kula, Salihli, Gölmarmara, Ahmetli, Turgutlu ilçeleri.”
“AFYON’U İHMAL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
2009’un Eylül ayında Afyonkarahisar’ı ziyaret eden, dönemin Ulaştırma Bakanı, bugünün Başbakanı Binali Yıldırım, dedikodulara mahal verilmemesi gerektiğini söylemişti. Yıldırım, şöyle demişti:
“Şimdi tabii hızlı tren için bunu söylüyorlar. Otoyol için bunu söylüyorlar, bunlara itibar etmeyin. Bütün yapılan çalışmalar gerek yüksek hızlı tren, gerekse otoyol projelerinde yerleşim yerlerine yakınlık, arazinin coğrafyası ve en fazla sosyo ekonomik fayda sağlayacak şekilde bütün teknik icatları yerine getirecek şekilde yapıyoruz. Güzergah seçimi keyfi olmaz. İşte şu kasabaya yakın geçsin, bu şehre yakın geçsin şeklinde bir düşünceyle gittiğinizde o artık ne otoyol olur ne yüksek hızlı tren hattı olur. Onlar hatır yolu olur. Onlara da bu ülkenin harcayacak israf edecek parası yok. Afyon yolların kesiştiği bir yer, Afyon Anadolu’nun ağırlık merkezidir. Afyon’u hiçbir işte ihmal etmemiz mümkün değil.”
“AFYON’A SORMADAN BU İŞLERİ YAPMAYIZ”
2015 yılının başında Afyonkarahisar’ı ziyaret eden, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da bir merasim dolayısıyla kürsüden yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Özellikle Afyon kamuoyunda zaman zaman Afyon’un artık bir kavşak konumunda olmayacağı, Afyon’un konumunun daha da kötüleşeceği yönünde çok değişik haberler duydum. Hatta otoyolun Afyon’dan çok daha uzak mesafeden geçeceğine dair bir takım ifadeler duydum. Otoyol ile çalışmalarımız henüz taslak aşamasında. Biz Afyonlu kardeşlerimizin arzusunu, isteğini, talebini sormadan bu işleri yapmayız. Bunun bilincinde olun.”
MERHUM YUSUF ÖZER: AFYON ÖLÜR
2009 yılında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Afyon’u ihmal etmeyiz” dedikten sonra Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda konu masaya yatırılmıştı. 40’a yakın sivil toplum örgütünün katıldığı toplantıda merhum İşadamı Yusuf Özer, “Allah muhafaza, otoyol Afyonkarahisar’dan geçmezse Afyonkarahisar ölür. Ondan sonra oturur sokaklara bakarız. Biz daha önce yatırımcıları nasıl ikna ediyorduk? Afyonkarahisar bütün yolların ortasında diyorduk. Kavşak noktası diyorduk. Ben 15 sene önce gelin birleşin dedim. Afyonkarahisar’ın en büyük avantajı yoldur. Afyonkarahisar, sucuk, kaymakta da önemli bir merkezdir. Ama artık sucuk da eskisi gibi üretilmiyor. Sanayiye yatırım yapmayanın ömrü uzun sürmez. Sesinizi duyurun. Gücünüz yetmiyorsa ben yardım edeyim. Çok güçlüsünüz, ama oturduğunuz yerden bir şey olmaz” demişti.
***
İşte, o günkü haberimiz böyle… Proje çalışmaları o günden bu zamana sürdürülen Ankara-İzmir Otoyolu güzergahı belirlenirken Sivrihisar-Bursa Otoyolu ve Afyonkarahisar-Antalya Otoyolu ile birlikte bir bütün olarak çalışması amaçlanmış. Söz konusu otoyol güzergahı ile Kütahya-Afyonkarahisar arasındaki Devlet Yolu’nun kesişim noktasında ve Dumlupınar civarında kavşaklar projelendirilerek Ankara-İzmir Otoyolu’na bağlantılar sağlanacak. Ayrıca, Ankara-İzmir Otoyolu projesi ile irtibatlı olan ve Afyonkarahisar il merkezinin hemen yanından geçen Afyon-Antalya Otoyolu proje çalışmaları da devam ediyor. Bu bağlamda yeni otoyol güzergahında arazı satışları, yatırım arayışları herkesin dilinde Afyonkarahisarımızda.
***
Eski Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan’ın Maliye Bakanlığı’na atanışı ülke gündeminde değişik etkiler yapmış olsa da bizim “İzmir-Ankara otoyolu” ile ilgili hafızamızı tazelememize neden oldu.
Bundan yıllar önce Gazeteniz Kocatepe’nin sütunlarından Zafer Havaalanı projesinin yanlışlığına işaret edilen, devletin, milletin zarara uğrayacağını dile getiren yüzlerce yazı, makale, haber yer almıştı. Çok değil aradan geçen 10-12 yıllık bir süreçte bu eleştirilerde haklı olduğumuzu görmenin üzüntüsünü yaşıyoruz şimdilerde. Zafer Havaalanı ile ilgili rakamlar, tespitler, gerçekler ortada.
Umarız “yol” meselesinde de 10 yıl sonra Kocatepe olarak aynı haklılığı yaşamayız. Atılan nutuklar, verilen sözler, belirlenen güzergahlar, yapılan haberler, yazılan yazılar vs. derken, yanılan, olaya yanlış bakan, mevzuyu kavrayamayan biz olalım inşallah. Biz haksız olalım da, rahmetli Yusuf Özer’in dediği gibi “Afyon ölmesin”

 

 

BU TÜR HASSASİYETLERE İHTİYACIMIZ VAR

 

Afyonkarahisar basınının emektar, kıdemli ve işini en ciddi yapanlarından birisi gazeteniz Kocatepe’nin muhabiri Burcu Aydın kardeşimizdir. Burcu kardeşimizin işindeki hassasiyeti ve ciddiyeti herkesçe malumdur. Burcu’nun bir başka hassasiyet konusu ise büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan saygısı. Geçtiğimiz 10 Kasım’da, Atatürk’ü anma etkinliklerinde Atatürk fuları ile törende yer alan Burcu kardeşimizi bir başka gazeteci kardeşimiz fotoğraflayıp, o kareyi bize göndermiş. Burcu’nun her 10 Kasım’da takmayı adet haline getirdiği fularıyla olan bu pozunu ondan habersiz yayınlıyoruz. Dini günlerde, milli günlerde, anlam ve öneminin anlaşılması gereken tüm zamanlarda böylesi hassasiyetlerin toplumun geneline yayılması amacıyla.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti