Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mahalleler konusundaki itirazlar değerlendirilecek – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Mahalleler konusundaki itirazlar değerlendirilecek

Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlen toplantıda, mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, muhtarların başta ‘mahalle birleşmeleri’ olmak üzere istek, sıkıntı ve önerilerini dinledi

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz öncülüğünde gerçekleşen toplantıda, mahalle birleşmeleriyle ilgili mahalle muhtarlarını bilgilendiren Başkan Burhanettin Çoban, muhtarların konuyla ilgili istek ve taleplerini de değerlendirdi.
“KOMŞU İLLER
BİZDEN ÖNCE YAPTI”
Afyonkarahisar’ın mahalle sayısının fazla olduğunun geçmişte sık sık gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban, bu fazlalığın azaltılması için Afyonkarahisar Belediyesi’nin kısa bir süre önce yaptığı düzenlemenin, komşu illerde çok uzun zaman önce yapıldığını söyledi. Komşu illerin nüfus ve mahalle sayılarını tek tek açıklayan Başkan Çoban, ilimizin mahalle sayısının fazla oluşunun İçişleri Bakanlığı tarafından da sürekli eleştirildiğini söyledi.
“GERÇEKÇİ OLMAK LAZIM”
Afyonkarahisar’da yüz ölçümü 6 bin 500 metrekare olan ya da nüfusu 150 ile 400 kişi arasında olan mahalleler olduğunu kaydeden Başkan Çoban,”150 kişinin yaşadığı bir yer mahalle olur mu?” dedi ve ekledi: “Muhtarlarımız, itiraz edebilir saygı duyuyorum ama gerçekçi olmak lazım. Bu nedenle yüzölçümü ve nüfus kriterlerini belirleyerek mahalleleri birleştirdik. Bu bileştirmeyi yaparken, tüzükte geçen, ‘bir mahalle bin haneden aşağı olamaz’ maddesine dikkat ettik ve bu düzenlemeyi doğrultuda yaptık”
“MUHTARLAR ZARAR GÖRMEYECEK”
Birleşen mahallelere verilen isimlerle ilgili de muhtarları bilgilendiren Başkan Çoban, “Eğer mahalleleri birleştirirken, yeni bir mahalle ismi öngörseydik; kanun gereği o mahallelerde görev alan muhtarların muhtarlığı sona erer ve yeniden seçim yapılması gerekirdi. Muhtarlarımız da zarar görmesin diye birleştirilen mahallelere nüfusu en fazla olan mahallenin ismini verdik. Bu düzenlemeye göre, seçime gerek yok ve muhtarların muhtarlık görevleri de devam ediyor” diye konuştu.
“DÜZENLEME
YAPABİLİRİZ”
Başkan Burhanettin Çoban, bu bilgilendirmenin ardından, muhtarların istek ve önerilerini dinledi. Bazı mahalle muhtarının, mahallelerin kültürel ve tarihsel değerinin korunması adına mahalle isim tercihlerinin yeniden değerlendirilmesini talep etti. Bu talebi olumlu karşılayan Başkan Çoban, düzenleme sonrası belirlenen isimlerin, birleşen mahallelerden birisinin isminin verilmesi halinde yeniden belirlenebileceğini, bu konuda her türlü görüşmeye açık olduğunu söyledi. Birleştirilen mahallelerin bazılarının birbirlerine uzak olduğu yönünde fikir beyan edilmesi üzerine bu konuda da düzenleme yapılabileceğini dile getiren Başkan Çoban, “Dilekçe verirseniz tekrar değerlendirebiliriz” dedi.
“NÜFUS KAYITLARINI ETKİLEMEYECEK”
Yapılan düzenlemenin geçmişteki nüfus kayıt verilerini etkilemeyeceğini belirten Başkan Çoban, “Bu düzenlemeyle nüfus cüzdanlarında değişiklik olmuyor. Eskiden mahallelerin isimleri değiştirilmiş ama bu böyle devam etmiş. Benim nüfus cüzdanımda Molla Bahşi Mahallesi yazıyor ama böyle bir mahalle yok. Örneğin tapularda hala voyvoda mahallesi yazar ama öyle bir mahalle de yok. Nüfusta ya da tapuda ismi geçipte gerçekte olmayan mahallerimiz var” diye konuştu.
“PARAMIZ VAR
İZNİMİZ YOK”
Mahallesi sit alanında olupta hizmet bekleyen muhtarların sorularını da yanıtlayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Türbe yokuşunda yaptığımız doğaltaş parke çalışması uygun görüldü. Bunun üzerine sit alanında kalan diğer mahallelerimizde de bu çalışmayı yapmak için Doğaltaş fabrikası kurduk. Ancak Torba Yasa ile tüm SİT kurulları lağvedilerek, yeniden atama yapıldı ve yeni gelen kurul, yaptığımız çalışmayı kabul etmedi. Yalvardık, yakardık, ikna etmeye çalıştık. Yoğun ısrarlarımız neticesinde, ‘bir mahallede örnek çalışma yapıp göstermemizi” istediler. Biz de Efecik’te iki sokakta çalışma yaptık ancak; geçen gün gelip baktılar ama olur vermediler. Paramız ve malzememiz var ama izin olmayınca bir şey yapamıyoruz” ifadelerini kullandı.
“İKİNCİ KEZ SİZİNLE
ÇALIŞMAK İSTERİZ”
Başkan Burhanettin Çoban’ı gelecek dönem de Belediye başkanı olarak görmek istediklerini belirten Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz ise Başkan Çoban ile gurur duyduklarını söyledi. Muhtarların bir dönem daha Başkan Çoban ile çalışmak istediğini kaydeden Akagündüz, ikinci dönemin sonunda kendisini TBMM’de görmek istediklerini ifade etti. Akagündüz’ün bu sözleri diğer muhtarlar tarafından alkışla desteklendi.
“SOKAĞA GERİ DÖNECEĞİZ!”
Mahalle birleşmelerinde biz geri adım atamayacaklarını vurgulayan Başkan Çoban, “Seçim öncesinde yapacağımız sözü vermediğimiz gibi verdiğimiz sözleri fazlasıyla yaptık. Mahalle birleşmelerinde geri adım atmamız çok zor ve mümkün değil. Ama istenilen değişiklikleri tüzük çerçevesinde yaparız. İki dönem başkanlık Allah’ın takdiridir. Bir dönem de olsa üç dönem de olsa görevimiz bitecek ve sokağa geri döneceğiz. Birbirimize selam verdiğimiz zaman selam alınıyorsa benim için önemli olan budur” diye konuştu. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti