Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mahkemeden önce son çıkış: Arabuluculuk

Mahkemeden önce son çıkış: Arabuluculuk
Mahkemeden önce son çıkış: Arabuluculuk

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmak isteyen tarafın öncelikle Arabuluculuk yoluna gitmesi gerektiği açıklandı. Arabuluculuk’a başvurulmadan dava açılması durumunda, dava, dava şartı yokluğundan reddedilecek.
İLETİŞİM SORUNLARININ
GİDERİLMESİ SAĞLANIYOR
Afyonkarahisar’da Arabuluculuk Hizmeti veren Avukat Süleyman Uğur Ünsoy, Arabuluculuk’un uyuşmazlığın taraflarına zaman kazandıracağını, aynı zamanda diyalog imkanı sağladığını belirtti. Ünsoy, “Arabuluculuk, Arabulucu adı verilen bağımsız ve tarafsız üçüncü kişi eşliğinde yürütülen esnek bir anlaşmazlık çözüm sürecidir. Arabuluculuk, taraflara mahkemede elde edilemeyecek fırsatlar sunar; iletişim sorunlarının giderilerek, sorunların konuşulması ve üzerinde anlaşılabilecek alanların ortaya çıkarılması için olanak sağlar” dedi.
EN FAZLA 4 HAFTADA SONUÇ ALINIYOR
Mahkemelerin taraflar hakkında karar verme sürecinin uzayabileceğini hatırlatan Ünsoy, “Arabuluculuk, aylar hatta yıllarca süren dava yoluna göre daha hızlıdır ve birkaç gün ya da birkaç hafta içinde tamamlanır. Uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesi ile tarafların gündelik yaşamlarına dönmeleri kolaylaşır. Ayrıca arabuluculuk süreci, yargı yoluna göre daha ekonomiktir. Yargılama aşamasındaki gibi harç ve davanın başında yatırılması gereken keşif, bilirkişi, tanık ücreti gibi dava giderleri de olmayacağından daha düşük maliyetlidir. Keza, uzun süren yargılama sürecinde duruşmalara katılırken tarafların harcadığı emek, zaman, yol ve bunun gibi masraflar da bu süreçte söz konusu değildir. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR
ADLİYESİ’NDE ZEMİN KATTA
Arabuluculuk süreci hakkında da bilgi veren Süleyman Uğur Ünsoy, “Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti ile işe iade taleplerinde dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olacaktır. Başvuru adliyelerde bulunan Arabuluculuk Büroları’na yapılır. Afyonkarahisar Adliyesi’nde Arabuluculuk Bürosu, zemin katta hizmet veriyor. Arabuluculuk Müdürü ise MuhittinBallık’tır” ifadelerini kullandı.
2 SAATLİK ÜCRET BAKANLIK’TAN
Vatandaşların “Arabuluculuk ücretli midir” soruları ile karşılaştıklarını belirten Ünsoy, “Arabuluculuk Bürosu’na başvuruda herhangi bir ücret alınmaz. Taraflar Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir.
Ancak uygulamada sıklıkla görüldüğü üzere, işveren tarafından da arabuluculuk ücretinin tamamı ödenebilir. Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web sitesinde yer almaktadır” dedi.  >> Murat ARISOY’un Haberi

 

AFYON’DA 21 ARABULUCU VAR
Afyonkarahisar’da Arabuluculuk Levhası’na kayıtlı 21 Arabulucu bulunuyor. Afyonkarahisar’daki Arabulucular’ın isimleri şöyle:
İsmail Akgül, Fatma Gül Yetere, Mehmet Emin Özgüven, Hatice Gök, Hava Polat, Serdar Dündar, Metin Özsoy, Hatice Ayşen Deniz, Hakan Avtuğ, Gülbin Keziban Gül, Yunus Pektaş, Hasan Topçu, Münevver Nilgün Seçen, Ali Osman Karaer, Pınar Işık, Saadet Selcen Hıdıroğlu, Hasibe Savaş, Şerife Korkmazoğlu, Erkan Dursun, Süleyman Uğur Ünsoy, Nureddin Demir.