Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Mahrem imamlar” mahrem yapıyı anlatıyor

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY)
“Mahrem imamlar” mahrem yapıyı anlatıyor

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan ikisi tutuksuz, 13’ü tutuklu toplam 15 sanığın davaları 5 Nisan Perşembe günü görüldü. Emniyet yapılanmasında “mahrem imam” olarak örgütten elde edilen dijital materyallerinde haklarında rapor ve sınıflandırma bulunan sanıklar ağırlıklı olarak öğretmenlik görevinden ihraç edilirken, içlerinde inşaat mühendisi ve mali müşavir de bulunuyor.  
1 TAHLİYE KARARI
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda tutuklu sanıklardan sadece özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yaptığını açıklayan Murat Dönmez’e adli kontrol şartıyla tahliye kararı çıktı. Etkin pişmanlıkta bulunan sanıklar Hüsnü Dinç ve Harun Uysal’ın dışında; Hasan Palacı, Mahmut Çobanoğlu, Ahmet Akın, Fatih Gölcük, Şaban Yurtçu, Ali Kapusuz, Hasan Karaşahin, Birol Kaplan, Ahmet Acar, Âdem Koç, Mehmet Güneş, Önder Cartıllı, Murat Dönmez tutuklu olarak yargılandı.
“KYK’DA KALDIM, YAPIDA GÖREV ALAMAM”
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nün örgütün mahrem yapılanması kapsamında polislerden sorumlu imamlarından olduğu iddiasıyla yargılanan öğretmenlik görevinden ihraç Hasan Palacı hakkındaki tüm iddiaları reddetti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında örgütün dijital verilerinden elde edilen örgütsel sınıflandırma da Palacı’nın; İl Emniyet Müdürlüğü mahrem yapılanmasında Ege Büyük Bölge, Antalya Küçük Bölge şeklinde Isparta’nın polislerden sorumlu mahrem imamlık görevinde bulunup, Zümre Başkanı, aktif öğretmen olduğu bilgisi bulunuyor. Öte yandan Palacı’nın örgüt elebaşının talimatı akabinde Bank Asya’ya 6 bin 145 dolar katılım hesabı açtırdığı, örgüt şüphelileriyle birlikte otel kayıtları olduğu kaydedildi.
MAHKEME YETKİSİZLİK TALEBİNİ REDDETTİ
Hasan Palacı savunmaya geçmeden mahkemeden yetkisizlik talebinde bulunarak Bilecek Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmayı talep etti. Mahkeme heyeti oybirliği ile sanığın üzerine atılı suç ve eylemlerinin ağırlıklı olarak Afyonkarahisar’da gerçekleştiği gerekçesiyle reddetti. Arama ve el koymada ele geçirilen 4 CD’nin ciddi sağlık sorunlarını gösteren tetkikler olduğunu, öğrencilik yıllarında KYK’da kaldığını, örgütün öğrenci evlerinde kalmaması nedeniyle “mahrem yapılanmada” görev alamayacağını iddia etti.
“BÖYLE BİR YAPIDA YER ALMADIM”
Hasan Palacı savunmasının devamında; “Böyle bir yapıda yer almadım. Isparta ilinde Emniyet’in mahrem imamlığını ve hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Bylock kullanıcısı değilim.1997-98 yıllarında Kocatepe Dershanesinde çalıştım. Aktif Eğitim-Sen’e suç işlemek için üye olmadım. 11 aydır tutukluyum, mağdurum, tahliyemi talep ediyorum. Adalete güveniyorum. Suçu kabul etmemekle birlikte mahkemeniz aksi kanaatte olursa TCK’nın 227. Maddesi doğrultusunda ‘yardım eden’ kişi olarak değerlendirilmek istiyorum” dedi. Sanığın yargılamanın genişletilmesi talebi mahkeme heyetince oybirliği ile reddedildi.
ÇOBANOĞLU’NA SÜRE VERİLDİ
Tutukluluk hali devam eden sanık Mustafa Çobanoğlu’na esasa dair savunma hazırlığı yapması için süre verildi. Sanığın duruşması Temmuz ayı başında görülecek.
ÖRGÜTSEL SINIFLANDIRMADAN BİRİ DE “B”
Sanık Ahmet Akın’ın hakkında Bylock Tespit Değerlendirme Tutanağına göre; 11 Ağustos 2014 tarihinde ilk, 17 Nisan 2015 tarihinde ise bylock surverlerine son bağlantı yaptığı bilgisi mevcut. Akın’ın; kullanıcı adının aydınlı, şifresinin sedat + olduğu, programa 261 kez giriş yaptığı, 215 adet mail gönderip, 259 adet mesaj gönderdiği 217 adet mesaj aldığı, 12 sesli arama yapıp, 2 adet dosya gönderdiği tespitleri var. Öğretmenlik görevinden ihraç sanık Ahmet Akın’ın örgütsel gizli ve şifreli haberleşme programlarından eagle kullandığı ve Emniyet çalışanlarına sohbet toplantısı düzenlediği de hakkındaki iddialar arasında.
KULLANICI ADI İLE ÇOCUĞUNUN İSMİ AYNI
Ahmet Akın, hakkındaki tüm iddiaları ve suçlamaları reddetti. Hakkında Ahmet Yeşilyaprak dışında bir tanık beyanı bulunmadığını dile getiren Akın’ın bylock bağlantılarının ikamet adresi olan M. Fevzi Çakmak mahallesinde tespit edildiği, örgütün mahrem imamlarından Bilal Işıtan’la yoğun görüştüğü de tespitler arasında. Mahkeme heyeti üyesi bir hakim Akın’a, “Çocuğunuzun ismi nedir?” sorusunu sordu. Ahmet Akın, “Sedat” cevabını verince sanığa, şifresinin sedat + olduğu vurgusu yapıldı. Sanığın bylock programındaki kullanıcı adının “aydınlı” olduğuna dikkat çekilen duruşmada Akın’ın memleketinin Aydın olduğu da öğrenildi. Duruşmada bylock mesaj içeriği olarak; “Mustafa abi merhaba. Bana güvendiğin için teşekkür ederim” örneği verildi. Akın’ın örgütün mahrem imamlarından; Bilal Işıtan, Ahmet Kaytan, İmdat Demir ile sesli görüşmeler yaptığı tespiti de var.
“ ‘B’ KODLU YÜKSEK OKULLU POLİSLERDEN SORUMLU”
Akın savunmasında; Bank Asya’dan ev alma amaçlı kredi çektiğini, bankanın kredi kartı kullanıcısı olduğunu, başka bir amaçla para yatırmadığını iddia etti. Örgütsel şifreli, gizli haberleşme programlarından eagle kullandığı iddiasını da reddeden Akın; “Abdullah” kod adını kullandığı, örgütsel raporda “B” koduyla yüksek okul mezunu polislerle ilgilenip mahrem imamlardan “Faruk” kod adlı Bilal Işıtan’a bağlı olarak örgütsel faaliyetler yürüttüğünü, polislere sohbet adı verilen örgütsel toplantılar düzenlediğini kabul etmedi. Akın, Mehmet Yeşilyaprak isimli şahsı tanımadığını, bu şahsın tanık beyanını iddianamede gördüğünü sözlerine ekledi. Akın’ın duruşmasında tanık olarak dinlenilen etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Harun Uysal, kendisinin lise mezunu polislerden sorumlu mahrem imam olarak Eyüp Akbaba’ya bağlı çalıştığını tekrarladı. Sanık Ahmet Akın’ı ve üst mahrem imamları da tanımadığını dile getirdi. Uysal, sadece kendi gruplarında yer alan bazı imamları tanıdığını ifade etti. Sanığa esasa dair savunma hazırlığı için süre verildi.
ÖRGÜT ELEMANLARINA RAPOR TUTMUŞ
Öğretmenlik görevinden ihraç edilen tutuklu sanık Fatih Gölcük’ün iddianamesinde; Örgütle müzahir Aktif Eğitim-Sen’e üyelik, örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı sonrası katılım hesabı açtırma, altın alımı yer alıyor. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında örgütten elde edilen dijital verilerdeki raporlarda; Örgütün Afyon İl Emniyet Müdürlüğü mahrem yapılanmasında sanık Gölcük’ün “mahrem imam” görevini yürüttüğü bilgileri var. Gölcük’ün örgütün öğrenci evlerinde kaldığı, görev sınıflandırma kodunun “B” grubu olduğu, mahrem imamlardan Bilal Işıtan’a bağlı örgütsel faaliyet yürüttüğü, “Salih” kod adını kullandığı, hakkında Zümre Başkanı, aktif öğretmen olduğu şeklinde rapor tutulduğu öğrenildi. Sanığın, yüksekokul grubunda ki polislere sohbet toplantıları düzenlediği iddialar arasında yer alıyor.
“ÜLKEDE CEMAATLER KANIKSANMIŞ”
Hakkındaki tüm iddiaların zan ve şüpheye dayalı olduğunu söyleyen Gölcük, 15 yıllık öğretmenlik hayatında üç ayrı eğitim sendikasının üyeliğinden istifa ettiğini, hak arayışı noktasında başladığı üyeliklerde aradığını bulamadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Gölcük’e, “Aktif Eğitim-Sen’in örgütle bağlantılı bir sendika olduğunu duymadınız mı?” diye sordu. Geçmişte “hizmet hareketi” “cemaat” olarak bilinen yapıyla Aktif Eğitim Sen’in yakın olduğunu söyleyen Gölcük soruya, “Maalesef ülkemizin kılcal damarlarına kadar cemaatler sarılmış. Bu durum da kanıksanmış. Mesela bir diğer sendika olan Eğitim Bir-Sen’de de Ensarcılar, Menzilciler var. Bunlar da hep cemaat üyeleridir” cevabını verdi.
AYLIK 350 TL’LİK HİMMET ÖRGÜTSEL KAYITTA
Bank Asya’ya emir ve talimatla para yatırmadığını, rutin bankacılık işlemleri yaptığını anlatarak savunmasına devam eden Fatih Gölcük’e Mahkeme Başkanı, “350 lira aylık ‘himmet’ adı altında örgüte finansal destek sağladığınız kayıtlarda var” hatırlatması üzerine Gölcük, bunun ispatlanması gerektiğini söyledi. Mahkeme Başkanı, bu kaydın örgütten ele geçirilen dijital materyallerde bulunduğunu ifade etti. “Bunlar kuru iddia” diyen Gölcük, “İddianın ispatı olmadığından bunlar kuru iddialardır. 40 yıllık yaşantım ortadadır. Devletime, milletime karşı illegal bir faaliyetim olmadı. Hakkımdaki suçlamaları reddediyorum” diye konuştu.
“KİŞİLER DEVAMLI DEĞİŞİRDİ”
Fatih Gölcük’ün duruşmasında tanık olarak dinlenilen tutuklu İbrahim Eker, sanığı öğretmen olarak tanıdığın örgüt bağına dair fazlaca bir bilgisi bulunmadığını dile getirdi. Tanık Eker’in soruşturma aşamasındaki beyanında Kadir Ünal isimli şahsın sohbet adı verilen örgütsel toplantılarda sohbet hocalığı yaptığı beyanı bulunduğunu hatırlatan Mahkeme Başkanına, Eker, “Emniyet’te ifade verirken yönlendirildim. İfademi reddediyorum” dedi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan ve yargılaması da tutuksuz devam eden, KHK ile öğretmenlik görevinden ihraç edilen Harun Uysal da duruşmada tanık olarak dinlenildi. Kendisinin Emniyet’in mahrem imamlarından Eyüp Akbaba’ya bağlı olarak çalıştığını, bu nedenle sanığı tanımadığını söyleyen Uysal, “Eyüp Akbaba’ya bağlı olarak çalışıyordum. Ben 2010-14 yıllarında mahrem imamdım. Kişiler devamlı değiştiği için herkesi tanımıyorum. Mahrem İmam olduğu söylenen Bilal Işıtan’ın tanımıyorum” ifadelerini kullandı. Duruşma savcısı sanık Fatih Gölcük’ün cezalandırılması ve tutukluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti oybirliği ile Gölcük’ün tutukluluk halinin devamına karar verdi.
KARAŞAHİN: ÖRGÜT ÜYESİ DEĞİLİM
Emniyet’in mahrem yapılanmasında örgüt imamı olduğu iddia edilen öğretmenlikten ihraç sanık Ali Kapusuz’un duruşması ileri bir tarihte görülecek. Silahlı terör örgütüne üye olmayıp, masum olduğunu ileri süren öğretmenlik görevinden ihraç Hasan Karaşahin’in hakkında bylock programı kullanımını doğrulayan bilir kişi raporu var. Karaşahin’in; Aktif Eğitim-Sen, Ağrı Eğitimciler Derneği üyelikleri, örgütün sohbet adı verilen toplantılarına katılımı, Bank Asya’ya para yatırması, emniyette üst gruplardan sorumlu mahrem imam olup “Hüseyin” adını kullandığı, yine bu yapılanmada Satılmış Halit Koçer’e talimatlar verdiği, örgütteki grup üyelerine bylock, tango, eagle gibi örgütsel haberleşme programlarını yüklediği iddiaları var.
“KOD ADI KULLANMAM MANTIKSIZ”
Dönemin Valisi tarafından açıldığını belirttiği Ağrı Eğitimciler Derneğine üyeliğin suç olamayacağını, faizsiz bankacılık için tercih ettiği Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını belirten Karaşahin, “Aktif Eğitim Sen’e 12 gün kadar üye oldum. Daha sonra istifa ettim. Zaten o dönem resmi bir sendika idi. Devlet aidat ödemesini yaparak teşvik etmişti. Bylock kullanıcısı değilim. Satılmış Halit Koçer’i tanımıyorum. Bu şahısla yüzleşmek isterim. Hüseyin diye kod ismi kullanmadım. Kod adı kullanmam mantıksız. Sohbet toplantılarına katılmadım, organize etmedim. Eyüp Akbabayı’da tanımıyorum. Fatih Erdoğdu adlı şahsın ismini iddianame de okudum. İsmi geçen bu şahısları tanımam. Kimseye bylock kurmadım, indirmedim” diye konuştu.
“SANIK SOHBET İMAMIYDI”
Fatih Erdoğdu isimli şahsın 2017 yılı Şubat ayında verdiği ifadesinde, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde sanık Hasan Karaşahin’in “Askere karşı gelmeyin, ateş etmeyin, işe gitmeyin” dediği okundu. Karaşahin, şahsın bu ifadeyi vermek için neden yaklaşık 7 ay beklediğini sordu. 19 aydır tutuklu olduğunu belirten Karaşahin tahliyesini talep etti. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlanan tanık ihraç polis Fatih Erdoğdu şunları söyledi: “Sanık sohbet imamıydı. Ama bağlantılarını bilmiyorum. Sohbet toplantıları Nazmi Saatçi Mahallesinde 590. Sokakta benim kaldığım apartman dairesinde yapılırdı. Bizlerin görev durumu nedeniyle düzenli yapılmazdı. Toplantılara Ramazan Arıkan’la birlikte katılırdık. Bu toplantılarda; Kur’an-ı Kerim okunur, Risale-i Nur’dan kesitler, Fetullah Gülen’in kitap ve bazı sohbetleri gündem olurdu.”
“SANIĞI HÜSEYİN İSMİYLE BİLİRİM”
Örgütsel şifreli ve gizli haberleşme programları bylock ve eagle kullandığını söyleyen tanık Fatih Erdoğdu, bylock ve eagle programlarını Satılmış Halit Koçer’in yüklediğini kaydetti. İmam değişikliği sonucu sanık Hasan Karaşahin’le sözü edilen programı eşleştirdiklerini anlatan Erdoğdu, “Eşlemeyi yaptıktan sonra sanıkla iletişime geçtik. Kendisine ‘Hüseyin’ ismi ile bilirim. Darbe girişimi gecesinde sanık tarafından, ‘İşe çağırılanlar işe gitmesin. İşe gidenler de askere ateş etmesin’ mesajı geldi. Sanık Hasan Karaşahin, tanık Erdoğdu’ya ifade vermek için neden 7 ay beklediğini sordu. Erdoğdu soruyu, “Darbeden hemen sonra 21 gün kadar Ankara’da görevlendirildim. Açığa alınan, gözaltına alınan devrelerimi gördüm, korktum. Aslında defalarca herşeyi anlatmak istedim. Gözaltına alındıktan sonra etkin pişmanlıktan yararlanarak bildiğim herşeyi anlattım” şeklinde cevaplandırdı.
“ATM OLAN SANIĞI HAKAN DİYE BİLİRİM”
SEGBİS bağlantısı ile duruşmaya bağlanak tanıklık yapan Bilal Şenyüz, kendisinin Antalya’da örgüt kolejinde öğretmen olarak görev yaptığını Hasan Karaşahin’in örgütsel anlamda Arama Tarama Mesulü (ATM) olduğunu ve sanığı “Hakan” ismiyle bildiğini kaydetti. Sanığın aynı zamanda lise mezunu polis memurlarından sorumlu sohbet hocası olduğunu da aktaran tanık Şenyüz, “Huzurdaki sanığı ‘Hakan’ ismi ile bilirim. Lise mezunu polislerin sohbet hocası ve ATM idi. ATM’nin açılımı Arama Tarama Mesulüdür. ATM’lerin görevi bilgisayarlarda ileride sıkıntı oluşturabilecek hukuksal delil olup olmadığını araştırmak, bu anlamda sıkıntı varsa gidermek, temizlemek, durumu bir üste exel ortamında iletmektir” dedi. Mahkeme Başkanı tanık Şenyüz’e “Kurum amirlerine yönelik ATM’nin faaliyeti, çalışması olur muydu?” sorusunu yöneltti. Şenyüz, “Bize o şekilde bir talimat gelmedi” cevabını verdi.
ŞENYÜZ: BEN DİĞER ATMLERİN BİR TIK ÜSTÜYDÜM
Mahkeme heyeti üyesi bir hakim tanık Bilal Şenyüz’e, “Sanık hem ATM aynı zamanda mahrem imam mıydı?” diye sordu. Şenyüz sözlerine şöyle devam etti: “Sohbet hocalığını vakti müsait olursa yapardı. Yani fazla sohbet grubu yoktu. Ben dört ilden sorumlu ATM idim. Diğer ATM’lere iletilecek bilgiler ilk önce bana gelirdi. Benden geçerek diğerlerine gönderilirdi. Yani diğer ATM’lerin bir tık üstüydüm. O gece yani 15 Temmuz darbe girişimi akşamı, ‘Silahınızı teslim etmeyin, görev yerlerinize geç gidin. Askere karşı çıkmayın’ içerikli bir mesaj vardı.”
Sanık Hasan Karaşahin, ATM olduğunun kesinlikle iftara olduğunu ileri sürdü. Duruşması Temmuz ayına ertelenen Karaşahin’in gelecek duruşmasında tanıklar dinlenecek.
YURTÇU’DAN 27 SAYFALIK SAVUNMA
AKÜ’den ihraç akademisyen Şaban Yurtçu mahkemeye 27 sayfalık savunma verdi. Yurtçu, Emirdağ’da polislerin mahrem imamı olduğu, Bank Asya’ya talimatla katılım hesabı açtırıp para yatırdığı, bylock ve eagle programlarıyla “Hamza” kod adını kullanarak örgütsel faaliyetlerde bulunduğu iddialarını reddetti. 12 Ağustos 2010 tarihinde il merkezinde ikamet ettiğini, memleketi Emirdağ ilçesinin 75 kilometre mesafede olduğunu söyleyen Yurtçu, “Zaman itibariyle ve 75 kilometrelik mesafeyi gidip gelmek akla mantığa aykırıdır” ifadesi üzerine mahkeme heyeti üyesi bir hakim, “Biz 500 kilometre mesafeye gidenleri de gördük” dedi. İsminin Şaban olduğunu, hayatı boyunca kod adı kullanmadığını, bylock ve eagle programlarını kullanmadım” diye konuştu.
“KESİNLİLE BYLOCK KULLANMADIM”
Hamza kullanıcı adıyla, 185 hmz? Şifresi, “Durmak devrilmenin devamı” durum mesajı ve ekli dört ID numarası belirlenen bylock tespit değerlendirme tutanağına göre sanık Şaban Yurtçu’nun bylock surverlerine ilk 12 Ağustos 2014 tarihinde son bağlantısının da 16 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştiği tespiti var. Yurtçu’nun tüm bağlantıları Emirdağ ilçesinde gerçekleştirdiği açıklandı. Duruşmada okunan telefon numarasının kendisine ait olduğunu ama kesinlikle bylock kullanıcısı olmadığını aktaran Yurtçu, “Bank Asya’da hesabım vardı. Ev yapımı için başka bir bankadan kredi çekmiştim. Elimde kalan parayı yatırdım” dedi. Mahkeme Başkanı Yurtçu’ya, “Devlette ne olduğunu anlayacak zeka düzeyine sahip eğitimli bir kişisiniz. Örgüt elebaşının talimatının hemen arkasından 21 Şubat tarihinde başka bir bankadan çektiğiniz 170 bin TL’yi Bank Asya’ya yatırmak sizce mantıklı mı?” diye sordu.
“ABİ DEDİLER, ZİMMETLENDİĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM”
Emniyet mahrem imamlarının “Gündem” adı verilen toplantılarında mahrem imamlardan Eyüp Akbaba’ya aylık 300 TL verdiği iddiasını da reddeden Şaban Yurtçu, şahsı tanımadığını kaydetti. SEGBİS’le duruşmaya bağlanan Fetullah Gül tanıklık yaptı. Bylock mesajlarının sanık Şaban Yurtçu’dan geldiğini anlatan Gül, bu yönde ifade verdiğini dile getirdi. Sanıkla kendisini Mustafa Barış’ın tanıştırdığını anlatan Gül, bylock programını da Mustafa Barış isimli şahsın kendisine yüklediğini ifade etti. Bylock listesine sanığın da kayıtlı olduğunu söyleyen Gül, bylock mesajlarının emir ve talimat ya da buluşma zamanı içermediğini mesajların dini içerikli olduğunu sanığın kendisine “abi” olarak tanıtıldığını anlattı. Heyet üyesi hakim, “Sonra siz sanığa mı zimmettendiniz?” sorusunu sordu. Tanık Gül, bu şekilde düşündüğünü sözlerine ekledi.
TANIKLAR ÖRGÜT FAALİYETLERİNİ DOĞRULADI
Tutuklu tanık Abdurrahman Eşsiz, sanığı tanımadığını Emniyet’te baskı altında alındığını sürdüğü ifadesini imzalamak zorunda kaldığı gerekçesiyle ifadesini de kabul etmedi. Tutuksuz tanık Y.K, sohbet adı verilen örgütsel toplantılara birkaç kez sanık Şaban Yurtçu’nun hocalık yaptığı bilgisini verdi. SEGBİS’le tanıklık yapan ihraç öğretmen Bekir Koç, sanık Şaban Yurtçu’yu il merkezinden tanıdığını, Turkuaz Sitesi’ndeki toplantılarda polis memurlarıyla birarada olduğunu, sanığın mahrem imamlar toplantısına da katıldığını, kendisinin grup faaliyeti yaptığından söz etti. Koç, “himmet” adı altında para topladıklarını sanığı Şaban ismiyle tanıdığını, bylock programını 2014 yılında kullanmaya başladıklarını ve Yurtçu’nun listesinde ekli olmadığını sözlerine ekledi. Mahkeme heyetinden bir hakim tanık Bekir Koç’a, “Darbeye direnmeyin, ateş açmayın şeklinde Eyüp Akbaba tarafından talimat verin dedi mi?” sorusuna “böyle bir mesaj geldiği şeklinde not iletti” cevabını verdi. Teknik Eğitim Fakültesinde görev yaparken birkaç kez iftar davetine katıldığını söyleyen Şaban Yurtçu, sohbet yapmadığını, aradan uzun süre geçtiğini iftar davetinde belki oruç hakkında bir anısını anlatmış olabileceğini iddia etti. Şaban Yurtçu, hakkındaki tanık beyanlarını reddetti.
RAHATSIZLANAN UYSAL’IN DURUŞMASI ERTELENDİ
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan ve başka dosyalarda da tanıklığına başvurulan sanık Harun Uysal, diğer duruşmalarda gözlenen rahatsızlığı nedeniyle duruşmasının ileri bir tarihte görülmesini talep etti. Sanığın rahatsızlığı nedeniyle duruşması Mayıs ayında görülecek. Uysal’ın hakkında; Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla 4 bin 725 TL, bin 256 TL’lik yatırması ve katılım hesapları açtırması, örgütle müzahir şirketlerde çalışma kaydı, öğretmenlik görevinden ihraç, 14 Ağustos 2014-06 Mayıs 2015 tarihleri arasında il merkezinde bylock surverlerine bağlandığı iddiaları var. İddialar arasında;  596396 ID numarasıyla eagle kullandığı tespiti, Eyüp Akbaba’ya bağlı olarak Emniyet’in mahrem imamı olarak Ege Bölgesinde, Antalya’ya bağlı “C” koduyla lise grubu polis memurlarından sorumlu olduğu, sohbet toplantıları düzenleyip, zekat, burs, himmet toplayarak örgüte finansal destek sağladığı yer alıyor. Ayrıca, Eyüp Akbaba’nın Başkanlığında Turkuaz Sitesi’ndeki imamlara özel toplantılara katılıp, aylık 390 TL örgüte himmet adı atında destek sağladığı da kaydedildi. Etkin pişmanlığının baki olduğunu söyleyen Uysal’ın duruşması Mayıs ayında görülecek.
“11. KATTAKİ DAİRE BU İŞ İÇİN TUTULMUŞTU”
İnşaat Mühendisi olan ve DDY kamu görevinden ihraç edilen etkin pişmanlıkta bulunan Hüsnü Dinç, örgütle üniversiteye hazırlanırken dershane sürecinde tanışıp bir yıl kadar örgüt evinde kaldığını kaydetti. DDY mühendis olarak çalışırken 2011 yılında örgütle müzahir TÜTEV ile yolunun keşistiğini anlatan Dinç, 2012 yılında Afyonkarahisar’a tayini çıkınca, TÜTEV’den telefonunu aldığını düşündüğü “Orhan” kod adlı Eyüp Akbaba’nın kendisine ulaştığını aktardı. Dinç, “Orhan diye bildiğim bu kişi beni Turkaz Sitesindeki toplantılara götürdü. Bana sohbet hocalığı yapma teklifinde bulundu. Ben de Mahrem İmamlar Toplantısına katıldım. Bu toplantılarda, Ercan, Onur ve Necip isimli kişiler vardı. Hatırladığım kişiler bunlar ama gerçek isimleri mi yoksa kod ismi mi bunu bilmiyorum. Harun Uysal’ı da bu toplantılarda birkaç kez görmüştüm. Sohbet toplantı yer ve tarihini belirlemek için polis memuru Sinan Çiçek’le irtibat kuruyordum. Bu irtibatı sağlamak yeni bir telefon kullandım. Sadece bu iş için kullanıyordum. O zaman bekar olduğundan toplantılar genellikle Sinan Çiçek’in evinde yapılırdı. Turkuaz Sitesi 11’nci kattaki dairede toplantılar olurdu. Boş bir daireydi, sanırım bu iş için tutulmuştu. Kimsenin yaşadığını sanmıyorum. Bylock programını ‘Orhan’ yani Eyüp Akbaba sohbet sırasında yükledi. Ama az kullandım. Kimseye bylock yüklemedim. 2014 yılı itibariyle bağlantımı kestim” dedi.
“PİŞMANIM, GERÇEK YÜZLERİNİ 15 TEMMUZ’DA GÖRDÜM”
Mahkeme heyetinden bir hakim sanık Hüsnü Dinç’e “Abdurrahman Eşsiz “Necip” kod adlı şahıs mı?” sorusunu sordu. Duruşmada kendisine gösterilen fotoğrafları inceleyen Dinç, “Faaliyetlerim karşılığında bir ücret almadım. Nevşehir gezisi ailecek yaptığımız bir geziydi. Ara ara bir otele de gittik. Bylock programını 2015 yılı Mart ayında sildim. Ailemin tek çocuğuyum. Ne ailemde ne de sülalemde örgüt iltisakı olan bir tek kişi yoktur. Dini duygularım istismar edildi. Aileme bunu yaşattığım için çok üzgünüm. Pişmanım. 15 Temmuz darbe girişimi ile gerçek yüzlerini gördüm” diye konuştu. Duruşma savcısı sanık Dinç’in hakkında cezalandırılması ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması yönünde görüş bilirdi. Sanığın duruşması Mayıs ayında görülecek.
SANIKLARA SÜRE VERİLDİ
“Bahattin” kod adını kullandığı, Kırıkkale ve Zonguldak illerinde örgüt dershanelerinde çalıştığı, sohbet toplantılarına katılıp hocalık yaptığı, bylock kullanıcısı olup, İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki polislere sohbet toplantıları düzenlediği iddialarıyla yargılanan ihraç öğretmen Birol Kaplan’ın duruşması Temmuz ayında görülecek. Tahliye talebi reddedilen Mali Müşavir Ahmet Acar144932 ID numarasıyla eagle kullanıcısı ve bylock programını kullandığı, 2009 yılında örgütün emniyet mahrem imamlığı yapıp Büyük Bölgesi Antalya, Küçük Bölgesi Ege “C” koduyla “Kürşat” kod ismini kullandığı iddialarıyla yargılanıyor. Ayrıca Acar’ın, Bank Asya’ya talimattan sonra 2 bin TL, 5 bin 958 dolar, 13 bin 252 TL’lik döviz alım satımı tespitleri de var. Tutukluluk hali devam eden Önder Cartıllı’nın duruşması da Temmuz ayında görülecek. Öğretmenlik görevinden ihraç edilen Ahmet Koç, Mehmet Güneş ve Murat Dönmez’in duruşmaları Mayıs ve Temmuz aylarında görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti