Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Erdoğan Emre

MALTAŞ ANITI GÜN YÜZÜNE ÇIKTIKTAN SONRA KORUMAYA ALINMALIDIR / Erdoğan EMRE (Mİmar)

Frigya medeniyetinin yerleşim merkezlerinden olan Göynüş Vadisi’ndeki Aslantaş, Yılantaş ve Maltaş anıtları Frigler’in bıraktıkları en önemli imzalardan biridir.
Bunlar dünya kültür mirası çerçevesinde korunmaya alınması gereken ve başka örneği olmayan eserlerdendir.
Maltaş Anıtı’nın Afyonkarahisar Valiliği’nin özel gayretiyle toprak altında kalan kısmının kazılıp ortaya çıkarılması çok isabetli bir karar olmasına rağmen, bu işin sonrası beni endişelendirmektedir.
Gün yüzüne çıkarılan eser tabiat şartlarına teslim edilirse süratle tahrip olur. Etrafına su dolar, kışın donar. Hatta devrilebilir.
Bu eserin etrafı en az 30-40 metre çapında tesviye edilerek su birikmesini önlemek lazımdır. Ayrıca üzerine koruyucu bir zarf gerekir. Çelik konstrüksiyon yapılacak dört ayaklı bir şemsiye bu eseri kar yağmur ve güneşten koruyacaktır.
Bölgenin tarihi ve turistik yapısını öne çıkarmak için büyük gayret gösteren Afyonkarahisar Valisi Sayın gökmen Çiçek’in bu yönde de hassasiyet göstereceğini umuyorum. Kültür Müdürlüğü ve müze yetkililerinin de bu yönde ısrarcı olacaklarını tahmin ediyorum.
Ödenek vesaire çıkarılarak, önümüzdeki kış mevsimine girmeden projelendirilmiş bir örtü sistemi Maltaş Anıtı’nı korumak için devreye sokulmalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti