Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Manda Kaymağı” ehil ellerde üretiliyor

“Manda Kaymağı” ehil ellerde üretiliyor
“Manda Kaymağı” ehil ellerde üretiliyor

Günde 5 ton süt işleme kapasitesi bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı Süt ve Süt Ürünleri Ünitesi’nde, A vitaminin bolca bulunduğu “manda kaymağı” üretiliyor. 92 derece sıcaklığa kadar ısıtılan sütler 5 saat dinlendiriliyor ve daha sonra sabaha kadar soğuk hava depolarında bekletiliyor. Sütün yüzeyinde oluşan kaymak, kesilerek paketleniyor ve Türkiye’nin pek çok noktasına gönderiliyor. 18 litre manda sütünden 2 kiloya yakın manda kaymağı elde ediliyor. Tesiste aynı zamanda manda kaymağının yanında manda yoğurdu, İtalyanların pizzalarda kullandığı mozzarella peyniri de üretiliyor.
“YAĞ ORANI YÜKSEK BİR KAYMAK”
AKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Gürler, manda kaymağının diğer sütlerden elde edilen kaymaklara göre yağ oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Kaymak çeşitli sütlerden yapılabilir. Örneğin,  inek sütünden, keçi ve koyun sütünden. Sütü kendi haline bıraktığınızda üzerinde kaymak bağlar. Fakat manda sütünün elde edilen kaymak daha farklı olur. Yağ oranı yüksek olduğu için bunun hem kalınlığı daha fazla olur hem de daha beyazdır. Bunun sebebi de manda yediği besinleri A vitamine dönüştürür. A vitamininde beyaz renkte olduğu için manda sütünün de rengi porselen beyazıdır. Bize de en çok bu kısmı hoşumuza gidiyor.”
“ÖLÇÜLÜ TÜKETİN”
Kaymağın her gıda ürününde olduğu gibi yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini söyleyen Gürler, “Her şey de olduğu gibi bunu da dengeli ve düzenli beslenmek aşçısından yeterli miktarda tüketmek faydalı olur. Su bile fazla içildiği zaman zehirlenme yapabilir. Onun için bunu da ölçülü tüketmekte oldukça fayda var.” dedi.
“TATLININ TADINI HAFİFLETİYOR”
Manda sütünden elde edilen “Afyon Kaymağının” tatlılarla birlikte tüketildiğini, kaymağın tatlıların tadını hafiflettiğini kaydeden Gürler, “Manda sütünden kaynaklanan aroma ve lezzet tatlıyla birleşince daha farklı ve güzel lezzete dönüşüyor. Kaymakta tatlıların üzerine veya çeşitli ballarla beraber tüketildiğinde hem tadını hafifletmek açısından hem de çok güzel aroma vermesinden açısında faydalı oluyor.” şeklinde konuştu. >> Nail Azbay’ın Haberi